28-07-07

Standard Bolivian Time

Eigenlijk is er een vierde, minder planbaar luik aan ons project: wachten & openbaar vervoer…

 

Dat wachten valt meestal nogal mee, temeer daar we vaak zelf te laat zijn… Toch zijn er grenzen. Zo waren wij gisteren slechts een halfuur te laat, terwijl we daarna nog twee uur moesten wachten tot iemand ons kwam mededelen dat onze afspraak niet doorging!

De grootste reden voor de vele dode uren gewacht is het verkeer, of eerder het openbaar vervoer.

Zo rijden er net als bij ons wel bussen, maar die zijn niet zo dik gezaaid en hebben geen vaste uren. Ge staat dus op straat te WACHTEN tot er ene voorbij rijdt… Even efficiënt dus als rijk proberen te worden in een casino : gokken!

Gelukkig is er ook een ander systeem van openbaar vervoer, nl. de zogeheten mini’s. Dit zijn minibusjes, type volkswagen transporter, waar ze naast de drie gebruikelijke banken er nog een vierde hebben proberen in te rammen, met succes! Voor de meeste Bolivianen is dit niet echt een probleem, gezien mijn gestalte hier al als groot wordt aanzien. Wij moeten onszelf echter altijd tiendubbel vouwen om erbij te kunnen.

Deze minibusjes volgen een bepaald traject dat er vanvoor op staat, en door de ‘vocero’ (de man met de stem, niet de chauffeur!) heel de tijd door het vensterke wordt geroepen om klanten te lokken (en omdat er nog veel mensen zijn die niet kunnen lezen).

“Prado – Perrez – por un Boliviano, un Boliviano – Prado - Perrez”

Ook de mini’s lossen onze problemen ni op, want die rijden alleen maar als er genoeg volk in zit. Anders rijden ze stapvoets of staan ze stil terwijl diee vocero zijn allergrootste best doet om boven de andere vocero’s (want er zijn veeeeeeeeeeeel mini’s) uit te schreeuwen. Den truk is dus van de mini te kiezen met den beste vocero en waar al redelijk veel volk inzit! Ne mini vinden is dus geen probleem, wel het WACHTEN tot hij vol zit…

Prijs/kwaliteit zijn de mini’s echter de beste keuze, want voor een 25 eurocent de man zijn we al gauw meer als een uur op weg naar ons hiphopcafé in El Alto.

Kwa efficiëntie is er voor mensen zonder auto als wij natuurlijk nog de aantrekkelijke taxi-optie. Het probleem is dat dat voor grote afstanden echter nogal duur is - 2.5 euro, ne mens wordt hier gierig – en vooral dat ze enkel de weg degelijk kennen binnen het eigen stadsdeel!

 

Buiten het gewacht gaat alles wel redelijk vlotjes en heeft ons schema maar een paar dagen vertraging. Daar gaan er zeker nog twee bijkomen, want vandaag en vannacht is het hier het feest van het jaar. Hoewel da hier elk weekend wel  beweerd wordt, nu echt! Ergens geloof ik het wel, want de mensen zijn hier deze week al elken avond aan het oefenen geweest in parken en op pleinen. Met een klein cassettercorderke staan ze daar dan met ne man of 50 te volksdansen als oefening voor het grote feest van vandaag.

Ik houd u op de hoogte! (maar waarschijnlijk pas maandag ;-) )

 

bus

De keer toen de bus wel kwam...

18:16 Gepost door Gustave in [Bolivia_week_2] | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-07-07

Rafaga de Viento in La Paz!

Zoals beloofd de uitleg omtrent ons project…
Eigenlijk is het niet één project, maar een drieluik.
Het eerste deel van ons project is het geven van workshops aan schoolkinderen. Hiervoor werken we samen met verschillende NGO’s, zoals Fodei, WaynaTambo en Proyecto de Vida. Deze NGO’s werken onder andere samen met bepaalde scholen waarin grote groepen kansarme kinderen zitten, en ze geven er extracurriculaire activiteiten zoals leren werken met de computer, of zoals in ons geval workshops breakdance. Het moeilijke is dat ze ons vragen van er ook wat intercultureel leren in te verwerken… We zullen nog zien hoe dat afloopt…
Een tweede, groter deel van onze tijd gaat naar het opzetten van een soort cultureel centrum. Dit heet het “HipHop Café- 4 Elementz” en is reeds met succes opgestart in Leuven en Amsterdam. De bedoeling is een plaats te bieden aan de verschillende actoren en geïnteresseerden in het hiphopgebeuren in een bepaalde stad. In dit geval is dat La Paz. Gezien de scene hier redelijk verdeeld is tussen de verschillende stadsdelen gaan we het hier een beetje anders aanpakken. Alternerend zal het de ene keer in La Paz centrum zijn en de andere keer in El Alto. Deze laatste plaats is de armere wijk, die hoger gelegen is, en topologisch nogal afgescheiden ligt van de rest (op 4000m). De bedoeling van het wekelijks switchen van locaties is dat de jongerengroepen uit beide stadsdelen elkaar leren kennen in een positieve sfeer, en zo eventueel komen tot samenwerken aan verschillende projecten omtrent hiphop(een subcultuur die volledig aansluit bij hun leefwereld). De bedoeling is tevens dat na ons vertrek dit café ook blijft voortbestaan…
Het derde, en zwaarste, deel van ons project is het opnemen van een CD. Dit sluit aan bij het HiphopCafé doordat we de verschillende groepen die er naartoe komen laten samenwerken aan deze CD. De interculturele uitwisseling gebeurd hier doordat we enkele van de beste Belgische producers een aantal nummers (4CD’s) hebben laten componeren, waar we hier verder mee zullen werken. Omgekeerd vragen we aan de locale groepen van eigen accenten toe te voegen en teksten te schrijven voor deze nummers.

Het lesgeven in de scholen staat sinds vandaag op punt, en we zijn onszelf gaan voorstellen in de klasjes, waar iedereen laaiend enthousiast was!

Voor het hiphopcafé hebben we al een perfecte, vaste locatie in El Alto en zijn we vollop in onderhandeling voor een zaal in het centrum. Daar verloopt het wat moeilijker, daar we geen budget hebben en het centrum wel van een iets hogere klasse is… De stuurgroep is wel al volledig samengesteld, en bestaat uit 3 breakdancers en 3 rappers + de directrice (Théresa, een zalig mens!) van IntiMarka(locatie El Alto). Het ontwerp van de posters en flyers komt normaal morgen binnen, en dan gaan wij zelf ons van onze mediathiekste kant laten zien in de vorm van verschillende radio en tv optredens.

De CD begint ook stillaan vorm te krijgen. De mensen van IntiMarka willen het proces financieren, de meeste groepen hebben hun nummers gekozen en zouden klaar moeten zijn tegen 10 augustus. De enige beslissing die nog echt moet genomen worden, is of we het gaan opnemen in verschillende thuisstudios, wat charmanter is, of we kiezen voor een ultraprofessionele studio (onderhandeling bezig). Da hangt ook wel een beetje samen met de keuze van de mensen van IntiMarka, of ze vinden da we zoveel steun verdienen. Clodi is nogal goe in die dingen vastkrijgen, dus ik denk da we professioneel gaan gaan!

Zoals ge ziet, we zitten hier echt ni stil. Ook op andere manieren beweegt er hier wel ’t een en ’t ander. Na drie jaar ben ik gisteren terug beginnen breakdancen (als we workshops gaan geven nogal essentieel). Op 3650m is dat moeilijk evident te noemen. Zo was ik na 15min totaal leeg, had ik last van spierverzuringen en een licht hoofdpijntje. Daarom: meer van dat! Ook voor onze nevenactiviteiten zou een beetje beweging wel is geen kwaad kunnen. Het plan is om tegen het einde van ons verblijf de Potosi te beklimmen (geen zorgen, onder vakkundige begeleiding!). De Potosi is ne besneeuwde bergtop van een kleine 6088m hoog die het meest aangeraden wordt voor beginnende bergmensen. Foto’s van onze grootste uitdaging in Bolivia volgen zeker! Om de Potosi te temmen, en uit onze gestoorde interesse, staat op het programma: maandag, woensdag en vrijdag Capoeira-training; dinsdag, donderdag en zaterdag breakdancetraining met de heren die ons helpen met het breakdance- deel van ons project. Uiteraard is dat het ideale schema, en zal het ons totaal ni lukken van 6 dagen per week te sporten. Gelukkig is door de stad wandelen al nen extreme vorm van bewegen, want niks is hier plat en, o ja, die hoogte! De mensen hier zweren bij liters Coca-Thee, mijn mama bij Diamox… Ik weet’t zelf ni zo goe, “When in Rome, act like Romans”, en vermits de president ne coca-boer (cocalero) is, is het al bijna een anti-nationalistische daad van ertegen te zijn .
Wederom geen zorgen, hoewel cocaïne gemaakt wordt van Coca, hebde ongeveer een ton cocablaadjes nodig om ene gram cocaine te maken + de hele afdeling kuisproducten van een grote supermarkt en een halve apotheek. In kleine hoeveelheden daarentegen, helpt’t naar’t schijnt het lichaam meer zuurstof op te nemen, en steekt da in een groot deel van de locale producten, want ook de mensen hier hebben het ni altijd gemakkelijk met de hoogte! Misschien moet ik mijn Indische chae-gewoonte hervatten…

DSCN4306

DSCN4309

Wat beelden van de training...

02:51 Gepost door Gustave in [Bolivia_week_2] | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

24-07-07

DRUKTE! (maandag 23 getypt)

Bij het begin van mijn tweede week hier in La Paz, lijkt het alsof ik hier al een jaar woon. Dat komt waarschijnlijk ook omdat we bijna elken dag twee dagen proberen te leven om ons project in orde te krijgen.
Op het programma voor vandaag staat bijvoorbeeld: Nog maar eens langs de politie gaan voor een kopie van mijn aangifte te krijgen, een vergadering met Fodei over het lesgeven in scholen, na de middag weer twee vergaderingen, eentje bij Proyecto de Vida (workshops in scholen) en eentje bij InterMarca/InterVida waar we vanaf volgende week een deel van ons HipHopCafé gaan opendoen! Daarna hebben we een afspraak met een van de muzikanten, Alfonseka, om een en ander te bespreken omtrent de CD die we hier gaan opnemen. Vermits alles hier zowel op vlak van hoogteverschil als in afstand redelijk ver uit elkaar ligt, gaan we niet voor halfelf vanavond klaar zijn, waarna we misschien nog onze vergaderingen van morgen moeten voorbereiden…
Omdat we nog steeds geen internet op ons appartement hebben en door die goed gevulde dagen heb ik dus iets minder fut/tijd om veel te bloggen, maar normaalgezien zal alles vanaf woensdag een beetje kalmer worden, en wie weet (, Hannelore,) wordt ik dan weer wat lyrischer;-).
Ik zal dan ook eens de tijd nemen om aan de minder geinformeerde lezer heel ons project volledig uit de doeken te doen! Het ga u (en mij) goed!

BoliviaBackG01
Matti en Clodi op de stoep van een mogelijke locatie voor het hiphopcafe

19:33 Gepost door Gustave in [Bolivia_week_2] | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |