28-05-10

El Gran Poder!

Vooreerst allemaal ongelofelijk hard bedankt voor de verschillende verjaardagswensen die mij op allerlei verschillende manieren bereikt hebben!


Voor de rest heb ik niet echt iets spectaculairs meegemaakt de voorbije dagen... Maar de komende 8 dagen beloven alvast meer spanning te brengen! Omdat ik anders vermoedelijk een al te lang blogartikel zou moeten schrijven heb ik besloten over het evenement van morgen een kleine voorafbeschouwing te schrijven, vermits ik toch wel al een redelijk idee heb waarover het zal gaan :-) Fotos komen uiteraard pas achteraf...


Morgen is het in La Paz het lokale, syncretische, festival “El Gran Poder”. Een beetje geschiedenis, zodat u meteen mee bent met de betekenis achter de grootste gebeurtenis van het jaar in La Paz, dat sedert de jaren ’30 jaarlijks plaatsheeft.


Het is allemaal gebaseerd op een mirakel dat in de jaren ’30 zou hebben plaatsgevonden toen een tweetal niet bijzonder getalenteerde artiesten gevraagd werd een schilderij van de heilige drievuldigheid een beetje bij te werken, vermits onze Lieve Heer zijn eigen fotos liever niet ziet en dus enkel zijn zoon op dat doek mocht achterblijven. Blijkbaar lukte dat niet want hij bleef maar opnieuw verschijnen... Bijzonder dus, en daarom werd de plek waar het bewuste doek hing een bedevaartsoord en werd de naam van de kerk veranderd naar de “Parrochiekerk van de Gran Poder”. Ohja, Gran Poder betekent zoveel als “grote macht”.


Elk jaar begin juni wordt ter ere van diezelfde Gran Poder ook een optocht gehouden, die inmiddels is uitgegroeid tot de grootste van La Paz, en uiterlijk redelijk veel gelijkenissen vertoont met het carnaval van Oruro, alleen is de reden waarom men de traditionele dansen opvoert natuurlijk wel anders. Merkwaardig is overigens dat er een zwart jesusbeeld meegedragen wordt. Op zich ligt dat misschien echter toch wel wat dichter bij de waarheid dan onze spierwitte “Jezi” (denkt u nu ook spontaan aan hetzelfde?), maar ‘t is een raar zicht :-). Maar dus, van een uur of 7 ‘s morgens tot 2u ‘s nachts wordt er non-stop door de straten gedanst! Net als bij het carnaval danst elke groep zo’n 6 a 7 uur, om zijn devotie voor de Gran Poder te tonen...


Feest dus!

Zondagmiddag vertrek ik naar Chayanta voor het werk. Dit zal duren tot woensdag. Donderdagochtend vertrekken we dan voor poging twee richting Huayna Potosi. Ik hoop dat het weer er wat op vooruitgaat, want anders zal het wachten zijn tot poging 3... Maar uiteraard hoort u het relaas van dit alles als eerste!

23:59 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 8] | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

20-05-10

A devoción del Niño Salsipuedes...

Zaterdagavond was ik uitgenodigd op een zogeheten “Preste”. Net als u op dit moment, had ik er absoluut geen idee van wat dat dan wel mocht wezen :-). Nuja, het was in elk geval iets traditioneel en ik moest deftig gekleed zijn. Gelukkig is dat recentelijk geen probleem meer, hoewel dat tweede kostuum toch niet te lang op zich kan laten wachten als ik aan dit tempo naar dergelijke evenementen blijf gaan :-) Gelukkig was het tot heden steeds in een andere sociale context, dus ik ben nog niet “diee dat altijd da zelfde kostuum aanheeft” :-D


Maar goed, de/het Preste... Is blijkbaar een eerder religieuze, syncretistische gebeurtenis die zich jaarlijks herhaalt. Het speelt zich af in de “grote” familie, in dit geval alle ‘afstammelingen’ van een bepaalde overgrootmoeder. Gezien de grootte van het gemiddeld Boliviaans gezin dus meer dan honderd man. Een iemand neemt de taak op zich om dit evenement te organiseren, die iemand die dat jaar zijn devotie wil laten blijken voor de zeg maar “familieheilige”... In het geval van deze familie is dat de “Niño de Salsipuedes”. Het begint ongeveer rond 7 uur met een misviering ter ere van deze familieheilige, waarna het gevolg naar een feestzaal trekt.


Eens daar aangekomen is het religieuze karakter er wel wat vanaf, en lijkt’t eerder op een Boliviaans trouwfeest :-) Dat wil zeggen: iedereen vanaf minuut 1 op den dansvloer! Dit wel eerder op traditionele wijze, de mannen op een rij en daartegenover de vrouwen op een rij. Bolivianen zijn op feestvlak wel een pak erger als Belgen, en dus staan er op elke tafel 3 flessen (goedkope) sterke drank (Whisky & Rum) en 1 fles cola voor mensen zoals ik die dat toch liever wat verdunnen. Het is overigens geen optie om maar 1 glas te drinken, want er wordt continu getoost op de heilige! Gelukkig is er nog altijd de optie om ook de Pachamama te eren (de trouwe lezer weet wat dit betekend!)... Ik vermoed dat het feit dat iedereen danst hier ook wel wat mee te maken heeft :-) Bijzonder vrolijke boel wel daar! Ik was wel echt ongelofelijk blij als men om kwart na elf dan toch met het avondmaal verscheen!


Dit feest kost hopen geld voor diegene die dit ‘moet’ organiseren. Toch is alles op vrijwillige basis en ‘verkiest’ men reeds 2 jaar op voorhand diegenen die de eer hebben het feest in de toekomst te organiseren. Uiteraard worden die wel wat bijgestaan, maar toch is 2 jaar best weinig om genoeg geld bijeen te krijgen voor zo’n evenement. Er zijn ook wel nog geschenken, gegeven door diegenen die ook in een extra goed daglicht willen staan bij de familieheilige. Zo was er iemand die op dit feest binnenkwam met een heel orkest, die dan een uurtje op verzoek alle traditionele ‘hits’ de revue lieten passeren. Iemand anders kwam binnen met 7 bakken bier, wat ik ten zeerste apprecieerde vermits de verplichting tot drinken(dat viel wat lichter)

.
Rond een uur of twee, na enkele zatte nonkels en tantes in een taxi geholpen te hebben, besloot ik dan dat ik wel genoeg gedanst had ter ere van de familieheilige en heb ik ook mijn schup maar afgekuist!
Hieronder nog een afbeelding van het kinderke (foto van een badge die ik als aandenken kreeg :-) ).


Ik wou u dit alles maandag al melden, maar het is een danig drukke week geweest dat het niet mogelijk was u over mijn laatste exploten in te lichten. Op het programma voor deze week niet zo heel veel speciaals te melden. Volgende week zou het echter kunnen dat ik op reis moet voor het werk, naar de buurt van Potosi! Ik houd u alvast op de hoogte! Het enige spijtige zou kunnen zijn dat ik mijn verjaardag moet vieren met enkel de grote baas als gezelschap, maar ja, ‘t is toch niet zo mijn favoriet evenement.


PS: Gelukkige verjaardag aan Tom en Katleen
PS2: nog eens proficiat met je plechtige communie Anouk! Bij deel 2 van het feest ben ik zeker aanwezig! (met de nodige alpacamutskes en dergelijke!)

Salsipuedes

00:02 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 8] | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-05-10

StemPlicht/Recht?!

Een ander thema in het expatleventje is toch wel ADMINISTRATIE... Ik weet niet of u zich mijn gevloek nog voor de geest kan halen uit de eerste dagen dat ik hier was. De Boliviaanse autoriteiten moesten er volledig aan geloven wegens gebrek aan efficiëntie en weet ik veel wat nog meer ik hen zoal verweet. Vandaag belichten we hetzelfde thema in de andere richting. Na een en ander gewend te zijn op vlak van ‘tramites’ zoals dat hier heet, wil ik graag de efficiëntie van ons bijna-land ietwat toelichten:-)


Na drie jaar gezever blijkt dat we door de huidige ploeg onbestuurbaar verklaard zijn, en zodoende werd medegedeeld dat er verkiezingen volgen op 13 juni. Of deze al dan niet legaal verlopen kan mij overigens volledig gestolen worden... Doch werd ik slechts gisteren op de hoogte gebracht van hoe ik dan wel zelf volledig legaal kan/moet deelnemen aan dat circus dat de komende maand in Belgïe voorbijtrekt.


Ik moet voor 17 mei, maandag dus, een document tot bij de Belgische ambassade in Lima krijgen dat ervoor zorgt dat papa een volmacht heeft om mijn stem uit te brengen. Dit is ook wel zeer verplicht, vermits dat in ons land nog steeds tot de burgerplichten hoort. Geen enkel probleem, ik wil zelfs stemmen en denk dan ook liever aan stemrecht ipv. stemplicht.


Met de ingevulde documentjes trok ik dus zonet naar het consulaat hier in La Paz. “Sorry, enkel de ambassade in Lima ontvangt deze documenten...” was het antwoord daar. Vermits het over vervroegde verkiezingen gaat, was dat anders te “ingewikkeld”. Wel, daar waar de Belgische staat zich het leven vergemakelijkt is het voor mij niet zo eenvoudig mijn rechten en plichten tijdig te vervullen. Tenzij ik die papieren met DHL tegen een 50-tal euro verstuur en ook niet zeker ben of ze dan wel op 17mei zullen arriveren in Lima... Waarop de bekende boete en dergelijke meer volgen wegens het niet deelnemen aan de verkiezingen. Toch denk ik deze daad van burgerlijke ongehoorzaamheid te zullen moeten stellen, want naar ik vermoed zal de boete daarvoor dus niet veel meer bedragen... Ik betaal liefst maar een keer, en dan nog liever niet aan DHL om mij daarna te frustreren dat’t niet tijdig aankwam... Hoewel ik de overheid ook liever mijn spaargeld niet gun.


Als de heren politici hun “plicht” tot besturen van het land niet nakomen en na drie jaar de moed opgeven, dan beginnen ze gewoon opnieuw en MOET iedereen daar dus maar aan meedoen. Zoals ik al zei, ik WIL zelfs nog meedoen... Maar als ze het mij quasi onmogelijk maken, dan roep ikzelf ook graag “overmacht” in... Ik weet niet in hoeverre ineficiëntie van diezelfde regering omtrent het inlichten van haar burgers over hoe dan wel legaal (& verplicht) deel te nemen aan verkiezingen waarvan de legaliteit zelf al ter discussie staat een grondige reden is om zelf eens de moed op te geven, maar als ik de absurditeit van het geheel hier probeer uit te leggen bekijkt de Boliviaanse secretaresse van het consulaat me alvast met een blik van “het is hier toch zo slecht nog ni precies...”


Ik geef haar gelijk!P.S.: Geachte Majesteit Koning Albert, Koningin Paola, ik draag dit schrijven geheel op aan u en uw familie, daar ik dit epistel schreef gezeten in een mooie sofa onder uw beider portretten in de wachtzaal van het consulaat. U zag er tien jaar geleden een pak beter uit...

UPDATE: Er blijkt nog een andere manier te zijn, die uiteraard niet vermeld wordt, maar die wel in mijn situatie de meest gepaste manier zou zijn om te stemmen. Dit via een volmacht die ik via de diplomatieke post naar papa verstuur samen met een attest van de werkgever dat ik om beroepsredenen in het buitenland verblijf... Dat ik dat zelf moet uitvissen en dat BTC mij andere dingen mailt... symptomatisch...

18:38 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 8] | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

10-05-10

Gelukkige verjaardag EN moederdag mama!

De voorbije week was het heel druk, maar toch heb ik het gevoel dat er niet zoveel over te vertellen valt. Waarschijnlijk omdat ik verder doe met het opmeten en uittekenen van mijn gezondheidscentra en dat wel in een heel hoog tempo...


Vrijdag was er ook wel de officiële oplevering van mijn duivenkot. Hoewel de aannemer best veel tijd had gekregen en ik hem de laatste weken ook niet meer gezien had, moest op’t einde uiteraard nog vannalles rap-rap gebeuren! Ik heb mij meer dan eens kwaad gemaakt! De meest voorkomende situatie was als ik hen eraan herinnerde dat een bepaald iets toch echt nog wel in orde moest gebracht worden en ik als antwoord kreeg: “Maar Mr. architect, dat gaat toch niet op 1 dag...”. Waarop ze steevast naar hun hoofd geslingerd kregen dat als ze gedurende twee weken NIETS komen verrichten, ze dan ook niet tegen mij moeten komen klagen dat ze niet genoeg tijd hebben. Net zoals in België gaat het niet halen van de vooropgestelde termijn samen met een boete per dag. Deze ligt hier relatief gezien wel veel hoger, maar ze hadden ook wel zeker genoeg tijd gehad...


Enfin, op het nippertje was dan toch alles af, zo’n 5 min voor de oplevering! Mijn directrice was er helaas niet (hoewel al dagen verwittigd, is ze het afgetrapt net voor de oplevering... vrijdagnamiddag...), en vermits dat door iedereen moet ondertekend worden kon ik vandaag teruggaan achter die handtekening... Ik heb ongeveer drie uur gewacht en het minstens 4 keer gevraagd alvorens uit mijn vel te springen! EEN HANDTEKENING!!! Dat heb ik dan ook op niet al te zachte wijze duidelijk gemaakt waarop ze zei “ja maar, ik was er niet, dus ik wacht op het verslag van Ing. Castro, en ge weet toch hoe lui diee is”. Da vond ik er serieus over gaan, want inderdaad, ze was niet eens aanwezig bij de oplevering van het verbouwen van haar kantoor, wat ik toch wel een beetje ondankbaar vind. Ik heb dan ook gezegd dat als ze haar personeel zelf lui noemt, dat dat dan ook maar van 1 iemand de schuld kan zijn, namelijk van de bazin van datzelfde personeel... Daar wist ze, toch advocate zijnde, niet zo direct weg mee en dus werd het heel stil... Ikzelf had ook wel een beetje spijt dat ik dat gezegd had...


Maar tien minuutjes later kwam ze wel zelf heel vriendelijk af met dat ondertekende papier en een kleine verontschuldiging dat dat zo lang had moeten duren. Hoewel ik er niet fier op ben dat ik me daar even had laten gaan, was ik wel blij dat’t dan toch opgelost was, want intussen hadden ze mij van het project ook wel al een paar keer boos gebeld dat ze nog altijd op dat papier aan’t wachten waren, terwijl dat nu niet bepaald mijn schuld was...


Nuja, die handtekening was gelukkig het laatste wapenfeit in de lijdensweg die die verbouwing toch wel was. Dat wil zeggen dat ze me daar allesinds toch niet meer mee komen storen! Want als architect heel de tijd op de werf aanwezig zijn is best ambetant. Het probleem is dat de aannemer het dan niet nodig vindt om zelf nog even na te denken en bij de minste prul voor uwe neus staat... Ik heb overigens niet de indruk dat daardoor alles beter verloopt, want qua creativiteit op de werf heb ik denk ik nu ook wel een paar toppers meegemaakt die niet zouden misstaan tussen het rijtje flaters van het programma “Help, mijn man is een klusser!”. Ik heb ook wel beseft dat hoewel dat niet zo lijkt, “den bouw” in België toch best ver staat kwa technologie en veiligheid! 


Voila, nu ga ik weer verder met het opmeten van mijn centrummetjes... Ik heb vernomen dat mijn zusterschap zich donderdag zich min of meer met hetzelfde gaat bezighouden :-) Succes!

23:32 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 8] | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |