30-04-10

Inhuldigingen...

De weersvoorspellingen waren niet al te gunstig, dus hebben we besloten dat het veiliger was de beklimming van de Huayna Potosi toch nog even uit te stellen. Het lang weekend van 3 juni zal er dus een nieuwe poging ondernomen worden!


Gisteren, donderdag, was ook wel een vreemde dag. Ik had totaal andere plannen, maar die moest ik opgeven om naar twee inhuldigingen te gaan. Het ging om de inhuldiging van twee gezondheidscentra.
Er waren echter ook ‘bloqueos’, wat zoveel wil zeggen als “alle hoofdwegen en belangrijke bruggen worden geblokkeerd” met als doel een verschillende politieke mening duidelijk te maken. Moest er zoiets als BHV bestaan, dan zou men waarschijnlijk de Brusselse ring blokkeren tot het onding gesplitst is :-) Wij dus op zoek naar een alternatieve route en brug, die er niet bleek te zijn, waardoor we een dikke 2 uur in de Altiplano hebben rondgereden op zoek naar een manier om die rivier alsnog over te geraken... Op een bepaalde plaats waar de oevers niet zo hoog waren zijn we er dan maar gewoon doorgereden :-)


Een pak te laat dus voor de eerste inhuldiging, maar dat nam niet weg dat het hele programma moest afgewerkt worden: een optocht, 10 speeches, een rondleiding met doorknippen van lintjes e.d., en dan een Apthapi. Dat is een Boliviaanse gewoonte waarbij iedereen iets meebrengt en dat dan op tafel legt. Alles wordt dan wat gemengd en dan is het ETEN geblazen. ‘t is ook heel onrespectvol om dat niet heel gulzig te doen, dus heb ik mij maar laten gaan :-)


Daarna moesten we dus nog naar de volgende inhuldiging waar we heel Boliviaans 3 uur te laat toekwamen, want we moesten weer diezelfde weg terug door de Altiplano :-)
Het scenario was daar ongeveer hetzelfde, dus ik bespaar u de herhaling, maar illustreer liever het geheel met enkele fotos:

(ohja, nog een klein feit: in 1 zo'n centrum werken meestal 2 dokters (al dan niet afwisselend) en 1 tandarts voor een bevolking van ongeveer 16.000... Dat zou voor Leuven het aantal dokters op een 11-tal brengen...)

 

DSC04333

DSC04335

DSC04337

DSC04338

DSC04341

DSC04344

DSC04347

DSC04349

DSC04352

DSC04353

DSC04354

DSC04364

DSC04369

DSC04376

DSC04377

DSC04382

DSC04383

DSC04388

DSC04391

DSC04396

DSC04404

19:15 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 7] | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

29-04-10

de fotos...

Zo, even een kleine post ter ere van de fotos van Tarija en het trouwfeest van de "chapacos"!

Voila:

of voor zij die dit videovenstertje van Skynetblogs toch wel heel klein vinden:

ook te bekijken op youtube (klikken)

20:58 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 7] | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

26-04-10

Tarijaaaa!

Vooreerst wil ik jullie bedanken om toch af en toe eens te reageren! Ik schrijf niet al te regelmatig maar ik ben blij dat jullie wel nog regelmatig komen kijken! Ik ben het overigens helemaal eens met Eric wat kleermakers betreft! Helaas is bij ons een maatpak bijna onbetaalbaar... Ik ben wel zeeeer tevreden over het werk van mijn sastrecito en maatkledij zit heerlijk! Zolang ik niet verdik natuurlijk :-) Verder zijn lange reacties evenzeer welkom hoor Leen, ze worden met evenveel plezier gelezen als de kortere!

Ik schreef vandaag ook nog een berichtje op de blog van't werk:

CdeS-Titel02

 

Maar daar wou ik het eigenlijk vandaag niet over hebben. Dit weekend ging ik zoals aangekondigd naar een trouwfeest aan de andere kant van Bolivia, in de stad en provincie Tarija. Op zich zou je die streek kunnen vergelijken met de Provence, en zijn ze vooral gekend om hun lekker vlees, als wijnstreek van Bolivia en uiteraard hun Singani (papa: zie kerstcadeau!).

Veel tijd voor een grondig bezoek had ik niet, vermits we vrijdagavond pas arriveerden. Zaterdag hebben we het stadje dan wat verkend en gezocht naar een das voor bij mijn kostuum. Op zich niet heel druk dus, maar zo hoort dat in Tarija, ook wel bekend om zijn totaal gebrek aan tijdsbesef en traagheid. De 'Chapaco' (bijnaam voor inwoner van Tarija) staat niet meteen bekend om zijn efficiëntie :-). Maar dat beviel me wel, mede omdat het klimaat ook niet meteen uitnodigt tot het verrichten van al te veel inspanning! Veel terrasjes dus, met als slogan van de dag "op't gemakske"!

's avonds moesten we dan naar de mis, een procedure die als dusdanig niet al te veel afwijkt van het Belgische trouwfeest-stramien... Ook gooien met hopen rijst en dergelijke is hier niet anders. Het enige vreemde vond ik dat er van de 220 genodigden er blijkbaar slechts 75 de weg naar de kerk vonden, veelal in niet al te deftige kledij... Blijkbaar vinden ze dat deel van het trouwfeest hier niet zo heel belangrijk... Daarna dus iedereen naar huis voor het omkleden voor het avondfeest, waar uiteraard alle 220 wel present waren! Toch vond ik het ook wel redelijk vreemd dat de helft van de genodigden er niet in slaagden om voor middernacht op te dagen (het feest was bezig vanaf 21u), maar ja, zoals ik al zei, chapacos...

Diegenen die er wel op een fatsoenlijk uur in slaagden de weg te vinden hebben het in elk geval niet aan hun hartje laten komen, en om halftien stond de dansvloer al overvol. Iets wat eigenlijk niet gestopt is tot het uur dat we collectief aan de deur werden gezet: halfvier(da's bij wet verplicht hier). Uiteraard heb ik tussen negen en halfvier kunnen genieten van alles wat goed is aan Tarija: lekker eten en schitterende wijnen! Mijn kennis van de traditionele Boliviaanse dansen bleek na Oruro toch nog vers in het achterhoofd, en dus kreeg "el Belga" om de zoveel tijd wel eens wat aandacht van de DJ, in de zin van "en zelfs in België dansen ze blijkbaar Tinku, dus nonkel Frans, laat u niet kennen en rep u naar de dansvloer om de Boliviaanse eer hoog te houden!".

De traditie wil dat de dag na het trouwfeest de familie en goede vrienden samenkomen op een tuinfeest bij de familie van de bruid voor nen stevigen barbecue (dat vlees...!) en om de overgebleven wijn en andere dranken soldaat te maken. Het idee is dat het koppel op die manier toch ook nog iets heeft aan hun eigen feest, want op het avondfeest hebben die geen minuutje rust gehad... Ook het openen van de cadeaus gebeurt op dat tuinfeest. 't is namelijk niet zo dat je cadeaus meeneemt naar een trouwfeest, dat wordt aanzien als onbeleefd. Je laat dat aan de vooravond thuis bij de bruid bezorgen... De traditie wil dat de cadeaus ook geteld worden. Als het een oneven aantal betreft, moet de getuige langs de mannelijke kant een mooier, duurder en groter cadeau geven dan eender welk dat tot dan toe de revue passeerde. Uiteraard betreft het steeds een oneven aantal, en mocht dat niet zo blijken is er altijd wel iemand die op het laatste moment zijn das of zakdoek cadeau doet, kwestie van toch oneven te eindigen :-)

Normaalgezien moesten wij om 5u in de namiddag ons vliegtuig terug naar La Paz hebben, maar om 4u werd ik gebeld dat dat uitgesteld werd tot middernacht! Op zich niet heel slecht, want dan was er meer tijd voor den BBQ :-) Helaas was onze vlucht ook niet meer rechtstreeks, maar via Cochabamba (zie november), waardoor ik pas om 3u deze nacht in mijn bed lag... Pijnlijk vroeg wel, die wekker vanmorgen!!!

De foto's maakte ik weer eens met ieders fototoestel behalve het mijne, dus u zal nog even moeten wachten, maar komen doen ze zeker! Naar aloude traditie mag u zich aan een filmpje verwachten!

 

 

19:01 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 7] | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-04-10

Gelukkige 80ste verjaardag Bobonne!

Sinds vorige week dinsdag heb ik bezoek uit Peru en was er heel wat Capoeira te doen, waardoor het een absoluut hectische week is geworden! Ik was dan ook meer dan blij dat't weekend eindelijk daar was!

Vrijdagavond op bezoek bij de kleermaker. De arme man was er al wat beter aan toe en had echt zijn best gedaan om toch al iets af te hebben om te passen! Vanavond ga ik kijken of ik ermee akkoord ben en na de laatste aanpassingen zou mijn kostuum dan morgen klaar moeten zijn! Zaterdag ben ik nog schoenen gaan kopen, dus op nen das na ben ik intussen gesteld voor den trouw van zaterdag :-)

Verder hebben we vrijdag een feesje gegeven, want mijn bezoek is DJ en ik ben met mijn contacten van weleer op zoek gegaan naar een plek waar hij zijn ding kon doen. Resultaat: een meer dan geslaagd feesje in een overvol Target Urbano (de zaal)!!! Er werd gevraagd of ik me daar niet meer mee bezig wou houden, maar ik heb vriendelijk bedankt en gezegd dat ik enkel occasioneel wel iets wil organiseren daar het werk hier toch al genoeg tijd in beslag neemt :-) Nuja, moest't in België als architect niets worden kan ik hier nog steeds als concert-organisator aan de slag!

De rest van het weekend is rustig verlopen, met zaterdag dus de zoektocht naar schoenen en daarna een concertje in een park in de buurt... Zondag moest ik er dan VROEG uit om Bobonne via Skype een fijn verjaardagsfeest te wensen! Misschien ben ik het toen vergeten te zeggen omwille van de slaperigheid, maar het was fijn om de hele familie nog eens te zien! Ik hoop overigens dat het eten zo lekker was als het mij klonk!

Ahja, papa, de mama van Lonne zoekt een goed recept voor appelsien-bavarois. Zou jij dat hier eens kunnen achterlaten want ik meen me te herinneren dat dat tot het repertoire zou behoren :-)

De rest van de zondag heb ik met mijn Lonnetje gebeld en mij in een parkje geïnstalleerd voor een picknick en een zeeeer rustige namiddag!

Vandaag weer werkdag...

22:10 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 7] | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

13-04-10

Mi Pobre Sastrecito...

Bueno, even een dood momentje hier op’t werk, dus weer eens tijd voor een update!


Zoals verteld ga ik binnenkort (over een week en half) naar een trouwfeest in Tarija! Uiteraard is mijn toch wel zeer beperkte garderobe (ik zou is moeten gaan winkelen...) niet trouwfeest-ready en is het dus dringend tijd om daar eens geld en aandacht aan te besteden!
Ik heb eigenlijk niets, dus in’t weekend ben ik op zoek gegaan naar enige zaken die mij  een trouwfeestwaardigere uitstraling kunnen verschaffen :-) Te beginnen met een hemd... Dat viel nogal mee, buiten het feit dat Bolivianen oftewel klein en dik zijn, of... nuja... groot en dik :-) Niet allemaal natuurlijk, maar iets deftig vinden heeft toch even geduurd en mij richting de internationalere (en helaas duurdere) merken geleid...


Het grote probleem is echter een kostuum... Omwille van dezelfde redenen van mijn atypisch lijf als we’t hebben over Boliviaanse maten. Op zoek dus naar een Sastre of voor diegenen die Spaans spreken: ne kleermaker! Da’s op zich wel een opgave gezien dat hier niet zo’n dood metier is als bij ons. Zoeken is dus niet echt de juiste term, eerder: een goeie keuze maken, want zoals gezegd maken de kleren de man, en diegene die dus verantwoordelijk is voor het maken der deze kleren maakt nogal kort door de bocht tevens diezelfde man. Die man in kwestie was deze keer niemand minder dan uw verteller, dus er was beslist werk aan de winkel ;-)


Uiteraard draait in La Paz alles om connecties indien kwaliteit gewenst is en geld, nuja, toch altijd een beetje een issue is :-) Op dus naar de Sastre die al generaties lang een politiek geslacht hier in de stad pleegt te kleden. Deze kleermaker maakt er dan ook een erezaak van dat familie en aanverwanten er keurig bijlopen. Voor de gelegenheid was ik dus even aanverwant (zij het dan een verre, uit het zgn. Oude Continent). Hij maakt overigens ook de kleren van een aantal ambassadeurs waaronder die van Cuba, en als onze niet al te vrolijke nonkel Fidel ermee kan leven, dan Georges de Verteller ook! Het heerschap wist mij na enig vakkundig meetwerk en een paar vragen over hoe dat ding er moest gaan uitzien te vertellen dat ik welgeteld 2.80m stof zou nodig hebben en waar ik een kwaliteitsvol doch economisch materiaal op de kop kon tikken. Uiteraard met korting indien enige namen genoemd werden :-)


Voila! Zaterdag werd het lijf der uwer verteller dus opgemeten en gisteren reeds zou ik mogen gaan “passen” om dan vandaag of morgen het kunstwerk in ontvangst te nemen. Uiteraard is dit Bolivia en zijn onvoorziene omstandigheden hier eigenlijk eerder regel dan uitzondering: Mijn sastrecito werd zaterdag na mijn bezoek aangereden door een of andere idioot die duidelijk ‘smans belangen niet genegen was... De chauffeur pleegde naar traditie vluchtmisdrijf en mijn sastre kwam daarbij ten val met enkele gekneusde ribben en een toch wel zeer blauwe arm ten gevolg...


Ik, nietsvermoedend, gisteren dus op de afspraak om een en ander eens te passen... Helaas was er dus geen kostuum te zien, enkel een zeer ongelukkige kleermaker die zijn arm amper kon bewegen... Hij beloofde me dat dat vandaag in orde zou zijn :-) Ik kan door mijn sportieve activiteiten echter sowieso niet op sastre-bezoek tot vrijdag, maar ik vermoed dat de arme man dat nu ook niet zo heel erg vond... Tzag er allemaal nogal miserabel uit... Ik duim in elk geval voor zijn zeer spoedig herstel, want als ik nu nog nen andere moet gaan uitkiezen sta ik met een half kostuum op dieën trouw...
In elk geval zijn het geen nutteloze uitgaven, want intussen ben ik half mei ook weer voor een trouwfeest uitgenodigd!


P.S.: ohja, voor diegenen die zich nu al de hele tijd afvragen wat dat nu eigenlijk moet kosten, zo’n maatpak: 28 euro voor de stof, 33 euro voor maken van het kostuum...

15:33 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 7] | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |