29-03-10

Huayna Potosi - Opwarmertje & Gelukkige Verjaardag papa!

Maandag, weer werkdag, maar ik reserveer toch een beetje van mijn tijd voor u allen, die sinds zaterdag weer een uurtje verder van me af zijn...


Sinds 2007 had ik het plan de berg Huayna Potosi, met een hoogte van 6080m, te beklimmen. Dat is er toen niet van gekomen wegens een wel zeer druk bestaan en andere reismogelijkheden. Vanaf oktober kijkt deze berg me weer elke dag recht in het aangezicht en MOET ik dat toch allemaal eens van bovenaf bekeken hebben. Daarom, reeds enkele maanden gereserveerd in de agenda: het weekend van 1 mei doen we een poging!


Vrijdagavond werd ik echter gebeld om te vragen of ik niet geïnteresseerd was om zondag, gisteren, al eens een kijkje te gaan nemen. We zouden zondagochtend vroeg vertrekken richting Milluni, een mijndorpje aan de voet van de berg. Ongeveer ter hoogte van het bekende “kerkhof van Milluni” vertrekt de beklimming. Niet echt hoopgevend, maar we moeten dan maar denken dat dat kerkhof er een is van overleden mijnwerkers en niet van bergbeklimmers! Op zich in elk geval geen verkeerde plek als laatste rustplaats...


Zo gezegd, zo gedaan, en na me gigantisch overslapen te hebben op zondag en met slechts 5 minuten om alles bijeen te zoeken en mij aan te kleden was ik toch nipt op tijd. Niet echt van de gewoonte, maar goed, als de wekker niet meewilt...


Na een busrit van een 2 a 3-tal uurtjes  waren we dan toch vertrokken! Het vertrek was gepland op 4200m, de aankomst een hut op 5130m. Met de zak vol cocablaadjes en de cameltoestand vol water op pad! Het weer was fantastisch! Tenminste toch tot halverwege de beklimming, waar we ineens overvallen werden door een mistbank... Op zich viel dat allemaal wel mee! De benen zaten goed :-) Vermoedelijk omdat ik de laatste tijd 3 keer per week een tweetal uurtjes aan sport doe. De meeste Bolivianen doen dat niet, wat in combinatie met mijn “bergversnelling” resulteerde in op een anderhalf uur boven! Marie, Gabriela en ik hebben de tijd daar wel even scherp gesteld, tot grote verbazing van de eerste Boliviaan die een halfuur later arriveerde:-) Op zich wel grappig, want van tevoren had iedereen (we waren met z’n 30) ons gevraagd of we dat wel zagen zitten en dat’t geen schande was om halverwege terug te keren, etc.:-) We werden direct uitgenodigd lid te worden van hun klim-en wandelclub, vermits we de beproeving toch iets beter overleefden als hunzelve:-)


Het was wel wat jammer dat eenmaal boven het zicht helemaal verdwenen was... Hopelijk hebben we op 1 mei meer geluk! Ik ben wel eens benieuwd of dat dan ook allemaal zo vlotjes zal gaan met toch wel wat meer gerief in de rugzak... Ik ben er ook wel zeker van dat het tweede deel dat ons nog te wachten staat een pak harder zal zijn. Dat gaat van 5130 (of 5300, afhankelijk van de gekozen hut) tot 6080 over gletsjer en sneeuw... Uiteraard met de nodige begeleiding en het nodige materiaal! Ik denk dat ik dus best mijn nieuwe sportieve gewoonten niet opgeef!


Hieronder alvast de fotos van onze “opwarming Huayna Potosi” (voor wie goed zoekt is de hut van veraf ook te zien op de 4de laatste foto):

Huayna-van-ver

 

Milluni01

Milluni02

KillAnimals

GabrielaHut1

Hut1

BeginKlim

Kam01

Kam02

EindeKlim01

Hut01

Hut02

Hut03

Hut04

Gletsjer

Riviertje

Afdaling01

Afdaling03

Afdaling04

Afdaling05

17:08 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 6] | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

26-03-10

Gelukkige verjaardag Cé!

Zo, even een dood moment hier op het recentelijk toch wel zeer druk geworden werk... Dat laat me toe eventjes deze blog te updaten, tenminste als ik internet tegenkom want dat laat het hier de laatste tijd nogal afweten. Op ZuidAmerikaanse wijze verwacht ik dat dat op een dag wel weer in orde zal komen :-) Intussen klagen we, doen we er zelf niets aan en werken we verder zoals we kunnen ;-)


Ik ben de laatste tijd ook wat meer op verplaatsing geweest en heb me beziggehouden met het opmeten van het gezondheidscentrum ‘Rosas Pampa”. Da’s nogal ver van hier in een uithoek van El Alto, en dus op zich ‘s ochtends wel een hele reis eer ik ter plaatse was. Gelukkig was het mooi weer en heb ik dus veel in de zon gewerkt :-) Op 4000m is da wel een beetje oppassen, want als ge hier zonder zonnecreme een halfuur in de zon staat zijde ni alleen zo mottig da ge ni weet waar te kruipen, maar ook nog eens vuurrood.


Daarnaast was het wel een vreemde bedoening, daar in het verre Rosas Pampa. De eerste moment dat ik er toekwam en naar de directrice vroeg, begroette deze vriendelijke dame me en leidde me ineens voor ne man of 40. Ze hadden namelijk net hun maandelijkse vergadering met al het personeel, afgevaardigden van de scholen en buurtcomités etc... Enfin, iedereen die ooit nog maar gehoord heeft van het kliniekse en iets te zeggen heeft in een straal van ne kilometer was aanwezig. Ik daar dus ineens op’t onverwachts vanvoor in de vergadering, begeleid door de vreselijke woorden van de directrice “Allen, dit is Thomas, een architect van BTC die ons haarfijn gaat uitleggen waarom hij hier is”... Nu is het niet direct mijn specialiteit om voor grote groepen een zegske te doen, laat staan in het Spaans... Daarbij kwam dan ook nog eens dat iedereen ultragrote verwachtingen had van wat we daar zouden gaan realiseren. Ik heb me serieus van mijnen diplomatiekste kant moeten laten zien, want de gemoederen laaiden af en toe redelijk hoog op, maar een drie kwartier later was ik er doorheen! Toch denk ik dat ik in’t vervolg eerst nekeer ga telefoneren om te zien of er niks dergelijks aan de gang is in de 8 centra die me nog resten :-)


Voor de rest was dat centrum ook wel echt in redelijk erbarmelijke staat. Zo dacht ik dat ik op vlak van vadsigheid en duiven intussen een en ander gewend was... Toch zijn duiven dergelijke helden die zo schijnt’t voor menig superlatief nog een overtreffendere trap zoeken. Ik laat u maar al te graag kennis maken met de kamikaze-duif! Ik was al even op zoek naar de sleutel van een bepaalde wc die “voor onderhoud” al maanden gesloten was en niemand had de sleutel... Onderhoud op z’n Boliviaans is vaak de omslachtige taak van het maken van het bordje “gesloten wegens onderhoud” en verder gaat’t precies niet. Deze wc die gesloten was wegens onderhoud en waar ik na weer een diplomatieke rel toch de sleutel van wist te bemachtigen (ik moet ALLES opmeten), bleek verstopt te zijn door een der mijner gevleugelde helden die zich naar Japanse traditie te pletter heeft gestort in de plee en daarna op gepaste kamikaze-wijze overleed aan een combinatie van verwondingen door duikvlucht en verdrinking... Het spontane walg-gevoel was zelden zo groot... De foto verhult een deel van de vadsige werkelijkheid, maar is in vergelijking toch eerder braaf te noemen. Toch kon ik u hem niet onthouden :-)


Voila, rest me enkel nog de Cé ne gelukkige te wensen! Ik zou zeggen, drinkt er ene op mijn kosten, bij voorkeur ne Karmeliet (maar in uw geval is Duvel of Geuze ook toegestaan ), en schrijft hem voorlopig op de spiegel!

 

Ohja, de afschuwelijke foto (e.a.):

DodeDuif

 

RosasPampa

 

VoetbalVeld

 

Partos

 

Jongetje

00:14 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 6] | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-03-10

De weg naar't werk

Zo, even tussendoor, omdat ik deze morgen vond dat't toch ook eens het vermelden waard was wil ik even iets zeggen over de weg naar't werk. Zoals u misschien weet was ik er niet vies van met't fietske (of met de overbekende Singa) een twintigtal minuutjes naar mijn werk in Oud-Heverlee te scheuren om aldaar ochtenhumeurvrij aan te komen nadat de laatste stuiptrekking der ochtendmiserie eruit getrapt was op onversaagde flandrien-wijze.

Wel, hier is dat toch een beetje anders, zij het evenzeer een gigantisch goeie remedie tegen mijn zuur ochtendgezicht! Het eerste deel is echter redelijk gewoontjes en als therapie niet al te helend: ik stap de deur uit en recht in de minibus die voor mijn deur in de file staat. Tien minuten file (dat is net genoeg om het humeur niet nog slechter te maken) later ben ik dan een kilometer  of twee verder in het alombekende San Pedro (met gelijknamige beruchte gevangenis). De aandachtige lezer denkt al onmiddelijk dat dat nu niet al te sportief is en dat die 2 kilometer evenzeer te voet op heilzame wijze kunnen afgelegd worden. Helaas ligt daar een tunnel van 500m tussen (de enige hier in La Paz, in mijn straat, jawel) en daardoor wandelen is een gevaar voor de longen en de rest van het lijf, dus... minibus!

In San Pedro wandel ik dan een kilometertje naar de zogeheten trufi's. Dat zijn een soort taxi's die op een bepaalde lijn rijden en waar je zoals het uitkomt in- en uitstapt! Mijn werk ligt aan het einde van de lijn, een 20-tal minuutjes verder. Het is eigenlijk deze trufi-rit waar ik elke ochtend (en avond) zo door wakkergeschud wordt. Waar een douche en een halve liter koffie niet in slagen wordt volledig opgelost in deze 20 minuten :-) Het is het best te vergelijken met een kruising tussen het betere klimwerk in de tour de france (laat ons daarbij denken aan een Tourmalet of een Croix de Fer, kga dat missen binnenkort) en de concentratie van een bobslee-piloot. Merkwaardige job hebben deze heren! Ook omdat ze niet houden van een slakkengangetje en daar toch wel menig veroeste bus (type amerikaanse schoolbus) omhoogpuft. Eigenlijk is er geen plaats om voorbij te steken, maar stilstaan is geen optie, dus met gevaar voor eigen leven (en dat van uw verteller) wordt die enkele zijspiegel die al die jaren trouwe dienst pleegde te overleven keer op keer geriskeerd om maar niet te hoeven stoppen. Dat is overigens niet enkel omdat we allen o zo gehaast zijn, maar tevens omdat ze simpelweg niet opnieuw in gang geraken. Een keertje meegemaakt, en ik kan u verzekeren dat zo'n vehikkel bergop in gang duwen op een beklimming in het genre Alpe d'Huez toch wel in de kuiten kruipt! Om nog maar te zwijgen over alles wat intussen voorbijgevlamd komt... Ook voor de passagiers is de ervaring, zowel bergop als bergaf, wel vergelijkbaar met het bobsleegebeuren! Elke bocht is een gezwier van de ene kant naar de andere, met alle hoofdjes die vrolijk meezwieren. Uiteraard ziet ge da ni van uzelf, maar het is best een komisch zicht, die hoofdjes in de trufi die voor u rijdt. Het grappige is dat dat op den duur ook een automatisme wordt. Ik ken dus elken bocht ;-)

Uiteraard is het meest fantastische van dit alles het uitzicht. Vanuit La Paz zelf is dat al niet al te verkeerd, maar vanop een beetje meer hoogte, in de wijk die Pasankery heet, doemen ineens alle toppen van 6000m en meer op aan de horizon, wat elke dag opnieuw adembenemend is!

Zo, het mag dan al wat minder sportief zijn, ik wou het u toch niet onthouden. Ook omdat't na 5 maanden een fantastische ervaring blijft, elke dag opnieuw!

Fotos? Laat ons gezamelijk Skynet vervloeken voor het niet oplossen van dat idiote login-probleem, waardoor ik al blij ben dat ik hier korte berichtjes kan typpen, die dan uitmonden in een heel epistel...

 

PS1: Zus, mijn berichtje gekregen? Indien niet: Gelukkige verjaardag!!!

PS2: Anne, als je naar dat archief kijkt hier aan de rechterkant, was mijn blogje op mijn vorige buitenlandervaringen wel honderd keer actiever!

15:36 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 6] | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

10-03-10

Excuses

Mijn excuses aan allen die dit regelmatig lezen. De laatste tijd bleef dat wel eens lang zonder al te veel resultaat omdat ik niet kon inloggen. Dat probleem is nog steeds niet opgelost vanop mijn eigen laptop, vermits Belgacom blijkbaar niet zo mac-minded is. Ik heb er dan ook even over nagedacht van blogsite te veranderen, maar de nostalgie doet mij zoeken naar andere oplossingen :-) Voorlopig dus even vanop een geleende windows...

Het is redelijk ambetant om mijn gedachten over de voorbije week te ordenen, maar de grote lijnen waren als volgt:

Op het werk kan er eindelijk gesproken worden van "druk". Allee, 't is te zeggen. Vorige week woensdag en donderdag heb ik niet gewerkt, of toch redelijk weinig, wegens een algemene transportstaking. Vermits ik hier een halfuur moet pendelen en toch een kleine 500m hoger werk, was het dus uitgesloten dat ik daar zou geraken:-) Vrijdag en maandag ging ik dan het eerste gezondheidscentrum van onder tot boven opmeten. Daarnaast had ik hier werfvergadering en nog een aantal zijprojectjes, dus sinds vrijdag ben ik er helemaal ingevlogen!

Daarnaast ben ik ook, na een jaar of zeven, terug begonnen met Capoeira. De combinatie van 6 maanden niet sporten, de hoogte en het feit dat ik na 7 jaar zo stijf ben als een plank, zorgt ervoor dat ik hier al een week met volledige "Makurka" (da's de lokale term voor zeeeeeer stijf) rondloop. Ik ben er misschien ook wel wat hevig ingevlogen, met training woensdag, vrijdag in de zaal en dan nog zaterdag in't park een paar uurtjes... Die zaterdagtraining is best wel aangenaam, want ze gaat enkel door als't mooi weer is :-) Maar dus elke keer opnieuw serieus opwarmen om de stijfheid eruit te krijgen met als gevolg dat't de volgende dag wat erger was... Maandag kon ik niet gaan wegens te laat thuis van't werk (halfacht, jawel!). Op zich was dat niet zo heel erg denk ik, want vandaag is de eerste dag sinds vorige week woensdag dat ik terug normaal beweeg :-) Vanavond terug training...

Geheel tegen de gewoonte ben ik gisterenavond weer naar het voetbal geweest. In de namiddag belde mijn baas Ernesto, een Argentijn of beter: Gaucho, dat hij samen met het hoofd administratie de belangrijke beslissing had genomen dat ik vroeger moest stoppen met werken om met hen naar de match Bolivar-Estudiantes de Plata (Argentijnen) te gaan kijken... De enige voorwaarde was dat ik wel voor de Argentijnen moest zijn. Nuja, geen probleem, want eigenlijk kan dat mij ook niet zoveel schelen:-) Het werd 0-0, ideaal dus :-) Dat kwam ook wel een beetje door de schitterende tactiek van de Argentijnen van NIET te lopen, op een paar acties na. De heren waren namelijk slechts een paar uur ervoor in La Paz aangekomen. Voor gewone mensen is dan uw eigen veters binden al redelijk vermoeiend (hoogte), de heren moesten 90 minuten shotten...

Zo, nu bent u weer mee! Ik hoop toch dat ik in de toekomst terug iets meer ga kunnen schrijven, maar dat hangt nog steeds van de goodwill van Belgacom af. Zoals algemeen bekend is dat nu net niet hun sterkste punt...

14:42 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 6] | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-03-10

Maart!

Goeiendag! We zijn intussen al maart, dus is het hoog tijd om met een cliché uit te pakken: tgaat rap! Maart zal de zesde (6!) maand zijn dat ik hier in La Paz zit... Tijd om dus eens terug te blikken op wat ik hier zoal realiseerde en wat nog op het lijstje staat! Het moet namelijk niet altijd over feesten gaan :-)


De eerste maand mogen we toch wel redelijk als verloren beschouwen, hoewel dat toch moet genuanceerd worden. Ik heb toen een appartement gevonden en het project “leren kennen”. Nuja, al te lelijk moeten we daar ook niet over doen, hard werken was het niet :-) Eind Oktober zijn ook de problemen hier op de gemeente begonnen. Die hebben op zich aangesleept tot half november, waarna we kunnen stellen dat ik pas echt in gang geschoten ben. Bon, in gang schieten is misschien ook wel wat overdreven:-)


Maar goed, ik heb toen gewerkt rond medisch afval. Dat thema wordt nu stilaan afgesloten en heeft geresulteerd in de aankoop van 2 aangepaste ophaalwagens en capacitatie van het medisch personeel + nog enkele kleinere maatregelen. We zitten nu in de bureaucratische fase van openbare aanbestedingen enzo, maar da’s niet mijn werk, dus ben ik nog maar een paar uurtjes per maand bezig met de opvolging.


Mijn park en groen stedenbouwkundig plan werden vooral in december aangevat, in de week tussen kerstmis en nieuwjaar & het verdere verloop van januari. Begin februari kreeg ik dan te horen dat er eigenlijk geen geld voor was, dus heb ik besloten daar enkel nog aan te werken als ik me verveel. Dat moet wel een beetje want’t staat nog in mijn taakomschrijving. De volgende evaluatie ga ik proberen ervoor te zorgen dat ze dat eruit halen, want ik verkies me niet bezig te houden met dingen die dan met een schouderklopje en waarderende knik voor de komende 50 jaar stof mogen verzamelen. Er bestaan overigens al 5 dergelijke “plannen” die eveneens geclasseerd zijn wegens gebrek aan middelen...


In februari werd alles een pak interessanter! Mijn stage werd goedgekeurd, waardoor ik hopelijk eind deze maand architect mag heten. Da’s goed, want de ingenieur in mij kent momenteel geen hoogdagen :-) Daarnaast is er een kleine verschuiving gebeurd in mijn dagelijkse bezigheden. De verbouwingen hier beginnen vorm aan te nemen, op een groot aantal schoonheidsfoutjes en hilarische onozelheden na... Voor diegenen die niet vies zijn van een beetje ramptoerisme: http://www.facebook.com/album.php?aid=157611&id=64541...


Daarnaast ben ik ook bezig met het verbouwen van 2 ziekenhuizen. Dat is wel eens iets anders dan kantoren en eengezinswongen, hoewel het volgens mij niet zo heel relevant zal zijn voor mijn verdere carriere :-) Interessant wel op zich, maar de standaard ligt hier toch wel redelijk laag...


Vanaf morgen begin ik ook met het optekenen van de bestaande toestand van 10 (!) gezondheidscentra die we nadien gaan verbouwen. Vermits er geen bestaande plannen van zijn ga ik me bezig houden met het in kaart brengen van dat alles! Nu ken ik in El Alto de weg niet zo goed, ook al omdat dat supergroot is. Daarom heb ik een jeep met chauffeur ter mijner beschikking! Ik kijk er eerlijk gezegd naar uit af en toe eens uit mijn, zij het intussen verbouwd, duivenkot weg te trekken voor meer praktische zaken!
Ter aflsuiter toch nog even: op enkele hardnekkige exemplaren na, kan ik dit pand bijna duif-vrij verklaren!


Voila, nu iedereen weer mee is met mijn profesionele activiteiten hier ten velde, beloof ik dat’t de volgende keer over een luchtiger onderwerp zal handelen. Ik zal me ten volle inzetten een aangename activiteit te zoeken waar ik u over kan berichten. Tenzij die werkmannen hier weer een van hun hilarische constructies bedenken waar ik u allen mee kan verblijden :-)


De groeten thuis!PS: Leen, mijn oma vindt u nogal stillekes de laatste tijd... Ze bekende me dat ze “u zo graag leest”. Gezien ik graag heb dat ze hier af en toe eens komt kijken zou ik u vriendelijk willen vragen nog eens iets te schrijven ;-)

15:49 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 6] | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |