30-11-09

Cochabamba

Wederom een nieuwe werkweek! Maar daar ga ik u deze keer niet mee vervelen!


Afgelopen weekend ging ik namelijk naar Cochabamba, een stad hier niet zo heel ver vandaan. Toch is er heel wat verschil met La Paz! Ondanks het feit dat het maar een halfuurtje vliegen is, zou dat een busrit van meer dan 6u zijn. Wij gingen voor het vliegtuig omdat dat niet zo duur was, volgens mij veel veiliger en tja, we hadden ook maar 2 dagen eh :-)


Vrijdagavond zijn we dus vertrokken en ook al kwamen we daar in’t donker aan, het verschil was direct al voelbaar! Ik was in El-Alto-tenue en iedereen liep daar in short en t-shirt! Dat komt omdat het een heel pak lager ligt dan La Paz/El Alto en dus een heerlijk klimaatje geniet. Dat uit zich ook wel in het leven, dat zich toch iets meer buiten afspeelt...
Ik ga u niet vervelen met een opsomming van alle leuke dingen die ik in Cochabamba en het naburige Tarata deed, maar hieronder vindt u zoals beloofd wat sfeerbeelden! Misschien dat ik de compilatie nog aanpas, want Marie heeft veel meer fotos die ik u ook niet wil onthouden, maar voor diegenen die er vroeg bij willen zijn, YOUTUBE:

 

UPDATE: Zoals gezegd een update met meer fotos en een ander muziekje, kwestie van toch iets of wat te  variëren...

20:24 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 2] | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

27-11-09

Actie!

Bon, even ter herneming van de zaken: vorige week zaterdag zou ik het onder-dak van mijn bureau helpen uitmesten... Dat is helaas niet gebeurd omdat het nogal stevig regende en het dak eerder een zeef is. De combinatie van dat alles is te vadsig voor woorden, en dus hebben we niet gepoetst en was ik voor niets om 6u opgestaan... Ik heb dan maar wat rondgewandeld in El Alto op fotojacht voor mijn mogelijk park. Daarna deed ik een terreinbezoekje aan een ecologische park ergens onderweg tussen El Alto en La Paz. Ik zoek een manier om de fotos hierop te krijgen, maar ik zit op mijn werk en zoals ik eerder al meldde is die blogsite TRAAAAAAAG...


Verder is er dit weekend weinig noemenswaardig gebeurd en heb ik de tijd genomen om nog eens degelijk te communiceren met het thuisfront. Het begin van de week was eigenlijk niet veel beter... Eigenlijk eerder teleurstellend. Ik ben al een hele tijd aan’t wachten op documenten, en zonder deze kan ik niet verder...


Gisteren is er dan eindelijk schot in de zaak gekomen! Niet dat ik mijn documenten ontvangen heb, maar in een ander deelgebied van mijn werk was er eindelijk beweging. Dat is het deel waar ik met Marie (voila, daar duikt ze op in het verhaal) voor samenwerk. We hadden redelijk vroeg een vergadering met alle stedelijke diensten die rond dat specifieke thema werken. Dat was eerder verkennend bedoeld, maar er was een hele boel energie, en blijkbaar hebben we toch wat mensen gevonden die iets willen veranderen. Hopelijk blijft het niet bij gezellig vergaderen en komt er ook iets van! Ik geloof er in elk geval wel in :-) De rest van de dag hebben we gespendeerd aan het identificeren van ONGs en sociale organisaties die bij het hele gedoe betrokken zijn. Vandaag vantzelfde, en ik denk dat we volgende week in dat thema wel enkele knopen kunnen doorhakken.


Een positief neveneffect - zij het dan misschien in het algemeen niet zo positief - is dat ik in die vergadering zat met de directeur van die dienst (EMALT - verantwoordelijk voor het ophalen van het afval, ook dat van de ziekenhuizen) waar mijn documenten vandaan dienen te komen. Ik heb dan ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om dat even te melden, en hij wist nog van niks... Dat ging dus nog wel even duren, ware het niet dat hij zei dat het onnozel was van mee te doen aan die bureaucratie als je de mensen kent. Hij ging’t opzoeken en ik mocht het op zijn bureau (dat nota bene aan den overkant van’t straat ligt) komen afhalen vandaag. Nu denkt u net als ik: probleem opgelost! En in zekere zin is dat zo, maar ik maak me toch serieuze bedenkingen bij dergelijke tactieken om aan informatie te geraken of iets gedaan te krijgen... Langs den andere kant was het wijzigen van mijn adres van Leuven naar Haasrode niet echt in orde gekomen binnen de 2 maanden als ik niet de zoon van een goede kennis van de wijkagent was, die dezelfde dynamieken hanteert... Ook in India was het niet anders... Blijkbaar is dat ondanks alle correctheid gewoon de manier van werken en moet ik dringend netwerken!


Ik heb van de voorbije week weer wat foto's online gezet. Wederom via een facebook-link, want het zijn er wat veel en ja, de traagheid eh Rita!

http://www.facebook.com/photo.php?pid=3483007&l=da32b...


Dit weekend ga ik naar Cochabamba, op bezoek bij Malte die sinds enkele weken ginder werkt. Da’s een halfuurke vliegen voor weinig geld, dus ideaal voor een weekendje! Als ik erin slaag van veel foto's te trekken, wat wel wel plan is, dan maak ik er misschien nog eens een youtube-compilatietje van! Na mijn relatief weinig geschrijf heeft u dat in elk geval verdiend als u hier nog steeds af en toe eens komt kijken! Tot binnenkort!

16:43 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 2] | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-11-09

Veel & niets...

Ik heb het gevoel dat ik elke week zeg dat de week weer rap voorbij gegaan is zonder dat ik veel te zeggen heb... Tgaat ook allemaal zo rap zonder dat ik precies veel uitsteek en dat frustreert wel een beetje! Maar goed, ik heb eerlijk gezegd wel een en ander gedaan, maar misschien acht ik dat niet zo nieuwswaardig...


Doch, na een hele tijd achter mijn bureautje met niet al te vele omhanden, was ik vandaag uitgenodigd op een teambuilding van het hoofdkantoor. Dat was ergens in een zweverig new-age oord in de Valle de las Animas, op een uurtje buiten La Paz. Misschien herinnert u zich nog dat filmpje dat ik postte van de Takesi, wel, in het begin zijn daar heel wat foto's van die valei, met canyon-achtige allures. Daar dus, in een geprobeerd-Tibetaansachtig iets... DE plek bij uitstek om een persoonsanalyse te doen :-) Nu ben ik sowieso niet echt fan van dat soort dingen, maar ‘t was zeker eens iets anders! Twas ook wel fijn om eens alle collega's (de directeurs) uit andere projecten te ontmoeten, te meer omdat we ze zeker eens gaan bezoeken! Toch was ik redelijk content dat dat maar een voormiddagje duurde (voor de rest was dat 3 dagen), want ondanks mijn niet al te complexe persoonlijkheid was het toch niet eenvoudig dat in’t Spaans te verwoorden! Tis wel gelukt, dus da’s toch een teken dat ik hier wat bijleerde!


Daarna gingen we normaal naar El Alto want we hebben hier seffes een vergadering, maar onze baas wou eerst langs thuis, want hij is aan’t verbouwen. Dat heeft ongeveer 3 uur geduurd, want de architect was te laat. Ik heb intussen ook wat architect gespeeld, veel thee gedronken en een poging gedaan om de Boliviaanse politiek te begrijpen met onze baas:-)
Intussen zijn we in El Alto aan het wachten op de vergadering... Deze had eigenlijk al drie weken geleden moeten gebeuren, maar vermits ze wordt voorgezeten door de burgemeester, begrijpt u dat dat niet al te evident was in recente tijden. He’s back, en dus doen we van vergadering! Die vergadering is best wel belangrijk, want daar wordt het programma van het voorbije jaar besproken en het volgende goedgekeurd.


Zelfs de luie lezer weet intussen dat ik niets kan schrijven zonder over mijn duiven te zwetsen, dus: voor mij is die vergadering belangrijk omdat ze daar de renovatie gaan goedkeuren van mijn duivenkot! Toch gaat dit nog even duren, dus heeft de baas van de milieudienst besloten om zaterdag(!) het dak te gaan opkuisen... Ik ben niet verplicht van mee te doen, maar ik denk dat ik uit solidariteit toch aanwezig zal zijn om mijn dode duif in het zakje te doen... Ik kijk er niet naar uit, maar vermits het regenseizoen begonnen is en in mijn bureau nu ook een klein, stinkend watervalletje ontstaan is, begrijp ik dat dringendheid geboden is, al is het uit puur opportunisme :-)


Het ga u goed verder! Ik probeer meer te schrijven, maar de adapter van mijn router is verbrand, de nieuwe die ik kocht ontplofte en dus zit ik tijdelijk zonder internet thuis en de blogsite is danig zwaar en het internet in mijn duivenkot danig traag dat ik daar niets kan posten. Excuses!

 

PS: Lonnetje, sorry dat ik niet terugstuurde, maar ik heb mijn andere simkaart in mijn appartement laten liggen en kon dus niet antwoorden. Denk dat ik een beetje verstrooid was door het vroege opstaan... Denk dat ik vanavond niet vroeg thuis ga zijn, want de vergadering begint pas om 5u...

21:22 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 2] | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

13-11-09

Als tussendoortje...

Zo, de werkweek zit er hier intussen bijna op, en ik neem op gepaste vrijdagnamiddagwijze even een korte pauze om uw weekend op een vrolijke manier te laten beginnen.

Ik heb sinds deze week officieel dus internet in mijn bureau, maar de weg was lang en redelijk vadsig. Architect zijnde en belast met het renoveren van dit duivenhok, heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om een en ander toch wat te documenteren, zodat de mensen die dit contract aanvaarden echt weten waar ze aan beginnen :-)

Op volgende link vind je de fotos van wat ik zoal tegenkwam. Ik wil wel even waarschuwen dat't niet proper is en er dode duiven aan te pas komen...

http://www.facebook.com/album.php?aid=133460&id=64541...

Voor de rest heb ik niet zoveel spectaculairs te melden, ofwel wen ik stillaan aan de bizarheid van het dagelijks leven in El Alto/La Paz... Tkomt ook wel omdat ik een beetje ziek was deze week en dus niet geheel in vorm. Maar vandaag is't beter, en morgen is't zaterdag, dus hopelijk volgt er meer, interessanter en minder vadsig!

Een goei weekend!

20:03 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 2] | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-11-09

De week van de waarheid?

Alweer een week voorbij... Ik denk dat op deze manier dat jaar ook iets te rap voorbij gaat gaan, en ik voel een lichte stress opkomen als ik denk aan hoe weinig ik eigenlijk gerealiseerd heb de voorbije maand+1week en hoeveel tijd dat gevraagd heeft...


Maar voor ik begin aan de uitleg van wat ik deed en nog allemaal ga doen, wil ik u toch het heuglijke nieuws niet onthouden dat ik niet langer illegaal ben! Vorige week (de 2de) verviel namelijk mijn verblijfsvergunning en moest ik dus een beetje zien dat ik niet tegengehouden werd door een of andere instantie, want dan werd ik mogelijks het land uitgezet :-) Nu heb ik me dat niet al te hard aangetrokken, want dat was de schuld van BTC en de Ambassade (die niet hier is, maar in Peru) en als we dat zelf niet gemeld hadden, dan had’t waarschijnlijk nog een maand geduurd. Maar ik heb nu dus een Boliviaanse/Diplomatische identiteitskaart en daar ben ik best wel fier op :-) Vanmiddag krijg ik ook een Boliviaans rijbewijs (of morgen...) en eind deze week komen ook onze paspoorten in orde... Nuja, daar moeten ze zich van mij niet te hard mee haasten, als’t maar in orde is tegen dat ik België bezoek! Oh ja, fijn detail, officiële pasfotos zijn hier steeds met ‘Fondo Rojo’, wat ik persoonlijk heel lelijk vind!

Pas01

Pas02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorige week ben ik eigenlijk het overgrote deel bezig geweest met te sleutelen aan mijn functiebeschrijving... Die moest ik overeenkomen met de directeuren van het project, maar ook met directie van ‘Medio Ambiente’ (de milieudienst zeg maar) waar ik eigenlijk werk. Deze laatste hangt rechtstreeks af van de burgemeester, en gezien deze laatste positie hier nogal een sterk verloop kent de laatste weken was hij er niet. Gelukkig heb ik hem toch nog ergens te pakken gekregen, en hij was akkoord, ook al betekende dat volgens hem niet veel want als de burgemeester (den eerste) moest verdwijnen dan ging hij ook... Soit, de functiebeschrijving:

Een eerste, en kleinste deel van mijn functie bestaat erin de renovatie mee te ontwerpen en op te volgen van het gebouw waar ik werkzaam ben... Dat lijkt wat op opportunisme, maar eigenlijk is dat niet zo. Opportunisme zou zijn: het hele ding afbreken en er iets deftig zetten. Maar twordt dus renoveren! Ik mag persoonlijk toezien op een duivengenocide, maar zoals oma gisterenavond meldde: duif is best lekker... Ik weet’t zo nog niet... Duiven die duiven eten zou aanleiding kunnen geven tot de duivenvariant van Kreuzfeld-Jacob, oftewel de gekkenduivenziekte... Nuja, dat belooft wel wat sappige verhalen in de toekomst, waarbij ik u de grafische documentatie zeker niet onthoud!

Een tweede thema in mijn werk is meer milieugericht en bestaat uit verschillende deelgebieden.
Ten eerste iets wat u al een beetje zag de voorbije weken: AFVAL! Meer bepaald medisch afval. Ik werd gevraagd de hele keten van Medisch afval eens te bekijken en daarna suggesties ter verbetering te doen. Ook de opvolging van hoe die suggesties naar de werkelijkheid worden vertaald heb ik op mij genomen. De evaluatie en de suggesties zou ik graag afhebben tegen dat ik voor Kerstmis terugkeer...
Ten tweede ga ik, samen met Marie, werken rond de coördinatie tussen de verschillende gemeentediensten die iets te maken hebben met afval. Zij werkt meer aan de kant van het ‘aanbod’ (het schoonmaken van straten, afval ophaling, ...), ik gelukkig meer aan de kant van de ‘vraag’, sensibiliserings-campagnes en dergelijke meer. Elke dienst heeft zo zijn afdeling Educación Ambiental, maar die weten van elkaar niet zo echt waar ze mee bezig zijn... Hopelijk kunnen we daar wat efficiëntie in brengen:)
Ten derde, en het meest ambitieuze, is de opstelling van een Eco-stedenbouwkundig plan voor El Alto... Als dat eenmaal af zo geraken... Dan, zou ik ook nog een pilootproject uitwerken, zeg maar een park ontwerpen :-) Maar voorlopig is dat ook allemaal nog een beetje vaag...

Een derde thema heeft meer te maken met mijn werkgever. Ze vragen ons namelijk van onder andere ook een professionele blog bij te houden, waar we gelukkig maar eens om de 2 maanden iets op moeten posten. Da’s mij tot op heden nog niet gelukt, maar eens ik begin te werken heb ik waarschijnlijk wel meer professioneels te vertellen waar ik u niet per se mee wil vervelen!

Hopsa, dat is zo ongeveer wat me te wachten staat, en al zeg ik het zelf, ‘t is ambitieus! Zelfs in België lijkt me dat al redelijk stevig, eens kijken wat dat hier geeft:-)

Tot rap!

16:42 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 2] | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |