08-09-10

El Colorado, Chile

Vermits ik blijkbaar nergens kan komen zonder iets mee te maken heb ik nu al weer spijt dat ik niet meer blogde, want sowieso ga ik hier weer vanalles vergeten en uiteraard hebt u het recht om alles in geuren, kleuren en in dit geval pijnscheuten mee te beleven met mezelve!

Een goeie plek om te beginnen is vaak het begin, en dat is in dit geval vrijdagmiddag, toen ik met een tussenstop in Iquique van La Paz naar Santiago de Chile (tevens de hoofdstad van Chile) vloog. Het viel me meteen op, zelfs al tijdens die tussenstop, dat Chile een veel ‘Westersere’ cultuur en ontwikkeling heeft dan Bolivia. De plaatsen waar ik kwam zijn nogal sterk te vergelijken met bijvoorbeeld Spanje. Vermits ik een namiddag en nacht moest wachten tot papa zou aankomen, ging in met de metro naar het stadscentrum, waar ik een jeugdherberg geboekt had. 

Het was daar best een vrolijke bedoening! Nadat ik was gaan eten kwam ik mijn 5 Braziliaanse kamergenoten tegen, die mij meteen uitnodigden om beneden een pintje te gaan drinken in de bar van de jeugdherberg. Eentje werden er een paar en zo oefende ik mijn Braziliaans/Portugees een beetje en zij hun Spaans :-) Daarna gingen ze nog op stap en ik MOEST mee, maar ik heb daar vriendelijk voor bedankt, want papa zou redelijk vroeg aankomen en het centrum lag toch nog op een uur van de luchthaven. Toen ik opstond kwamen de heren thuis, dus ik er zeker geen last van gehad :-) 

Papa ophalen verliep minder vlot, door de slechte informatie op de luchthaven en het feit dat hij LANG had moeten aanschuiven bij douane- en immigratiebureaus (1,5u). Ik wist wel dat hij geland was, maar na al tijd wachten begon ik toch wat te wanhopen... Uiteindelijk kwamen we elkaar door een gelukkig toeval toch tegen! Op die kleine familiereünie zijn we dan maar meteen een cappuccinoke gaan drinken om wat bij te praten (het was tenslotte van met kerstmis geleden!).

Daarna ging het richting skigebied! Dat was ongeveer een uurtje rijden door een redelijk woest berglandschap met canyons, cactussen, wilde paarden,... 42 haarspeldbochten verder waren we er dan uiteindelijk!!! Het had de dag ervoor gesneeuwd en alles lag er prachtig bij! Nadat we ons bescheiden appartementje ingetrokken waren hebben we dus niet al te lang getwijfeld om onze latten aan te doen! Helaas heeft papa het kabeltje van zijn fototoestel niet bij en heeft hij veel fotos van het appartement en de toch wel zeer speciale muurversierselen getrokken. De enige foto die ik ervan heb (zie verder) is de grote open haard die in de patio op het gelijkvloers staat en die dag en nacht in gang wordt gehouden.

Het Skiën zelf is niet zo heel verschillend van bij ons. Maar na een jaar en half zonder sneeuw (geloof me, dat is me ongeveer 23 jaar niet meer overkomen!) terwijl jullie er in België op overschot hadden dit jaar, was het ZAAAAAAAAALIG om nog eens een streep te kunnen trekken in verse sneeuw! Op een van de foto's is trouwens een grappige reclamestunt te zien: aan elke lift staat hier een paaltje met papieren zakdoekjes en een ander met een spiegel en zonnecreme :-) Zouden ze in Europa zeker ook mogen doen :-)

Zondag echter, kwam ik nogal hard ten val op een toch wel redelijk onnozele plaats. Achter een bult lagen een aantal rotsen die niet aangeduid waren. Ik snowboarde op dat moment als eerste, en kwam toch wel zeer onzacht ten val :-( Veel bloed in de sneeuw en enkele kleerscheuren, dus rap naar huis! Het verdikt op dat moment: Een geblutst gezicht, een diepe schram in mijn bovenlip en tandpijn. Gelukkig had ik mijn grote sneeuwbril op, die mijn neus en ogen redelijk heeft beschermd. Eens al die schrammen stopten met bloeden was het toch vooral mijn tand die mij zorgen baarde. Maandagochtend, toen ik hem toch op een of andere manier wou poetsen, zag ik dan dat hij gebarsten of gebroken was... In dit kleine dorpje is uiteraard geen tandarts, maar Santiago de Chile is hier gelukkig maar op een uur rijden vandaan en daar zijn er tal van ziekenhuizen. We zouden dus naar het dichtstbijzijnde gaan (Santiago is een redelijk grote stad van 6 miljoen inwoners), waar ze een tevens tandartsen op de urgentiedienst hadden. 1 probleem: doordat de weg naar hierboven nogal smal is en er hier veel dagtoeristen komen is er besloten dat je tot 2u ‘s middags enkel omhoog mag rijden en daarna enkel omlaag tot 8u ‘s avonds...  Ik moest dus sowieso nog wachten, en tegen dat alles goed en wel in orde was, was het halfvijf voor we in de bus zaten...

Voor mij mocht het toen allemaal vooruit beginnen gaan, want ik had van de pijn intussen niets meer gegeten :-( Gelukkig moesten we in dat ziekenhuis niet al te lang wachten (in vergelijking met Gasthuisberg). De tandarts had echter minder goed nieuws: mijn tand is gebroken en zal dus moeten vervangen worden door een implantaat (ik hoor u al denken tot hier, Cédric!). Hij heeft mijn tand daarna ontzenuwd en met een soort brug vastgemaakt aan mijn andere tanden. Dat is maar een tijdelijke oplossing tot ik naar de tandarts kan in La Paz (of België), maar daardoor is de pijn weg en kan ik weer eten. Als ik niet al te breed lach zie je er trouwens ook niet zoveel van (zie mijn zelfportret van op de skilift).

Vandaag was alles, op mijn ontbijt van yoghurt, papjes, antibiotica en pijnstillers, dus weer normaal! Zoals jullie kunnen zien is het hier topweer! Daardoor smelt de sneeuw hier wel wat, maar als er nog genoeg is voor het Franse vrouwen-reuzeslalomteam dan durven wij zeker niet klagen! Die dames trainen hier namelijk ook, samen met nog enkele andere ploegen, om hun seizoen voor te bereiden. Best indrukwekkend! Ik probeer zeker eens een actiefoto te trekken! Voorlopig zullen jullie het moeten doen met een actiefoto van ons beiden :-D

Morgen gaan we waarschijnlijk eens naar het skigebied hiernaast, La Parva, vermits we toch maar 1 keer de kans hebben om in Chile te Skiën en dan toch zoveel mogelijk moeten gezien hebben :-) Ik ga wegens mijn ortodontologische perikelen trouwens een week vroeger naar huis gaan, met een beetje pijn in het hart, zodat ik in La Paz al werk kan maken van mijn tandherstel...

Zo, van alle verdere gebeurtenissen wordt u zoals steeds op de hoogte gehouden! Ik probeer terug wat regelmatiger te worden ;-)

DSC01183.jpg

DSC01185.jpg

DSC01186.jpg

DSC01187.jpg

DSC01190.jpg

DSC01193.jpg

DSC01196.jpg

DSC01200.jpg

DSC01201.jpg

DSC01202.jpg

DSC01207.jpg

DSC01208.jpg

DSC01214.jpg

 

DSC01215.jpg

 

02:15 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 11] | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

31-08-10

Hogar Carlos de Villegas

Hoewel ik (Lonne) niet de beste schrijfster ben, heeft Thomas mij aangespoord om ook iets kort te schrijven over de dingen die ik hier meemaak.

 

Zoals sommigen onder jullie wellicht al weten, werk ik sinds begin augustus in een weeshuis in La Paz: 'Hogar Carlos de Villegas'. Een 130-tal kinderen, van pasgeborenen tot 17-jarigen, worden er opgevangen en begeleid onder toezicht van enkele zusters, vaste werkers en tal van vrijwilligers. Mijn taak is: de baby'tjes en peutertjes entertainen, in bad doen, omkleden, pampers verversen, wenende kindjes troosten, vechtende kindjes uit elkaar halen, een keer per week de kindjes wegen en meten, kinderliedjes meezingen en met hen dansen, ... .

 

Een  keer of twee per week wordt er een nieuw kindje binnengebracht. Ofwel worden ze achtergelaten bij ons aan de deur ofwel komen ze rechtstreeks uit het ziekenhuis. Zo werd er vorige week een baby'tje van nog geen dag oud bij ons afgezet. Zielig om te zien maar anderzijds ook goed dat ze tenminste ergens terecht kunnen en niet aan hun lot worden overgelaten. In het weeshuis krijgen ze een heel degelijke verzorging en alle begeleiders zijn er heel lief en zorgzaam voor. Af en toe een klets op het hoofdje of op de handjes is er echter ook wel normaal (soms iets te hard naar mijn mening). Hetgeen het nadeel is aan zo'n weeshuis is dat het onmogelijk is om elk kind apart veel aandacht te geven. Met zo'n 26-tal baby's/peuters rondom je heb je vaak ogen tekort. Het gebeurt meer dan eens dat ze achter je rug mekaar zitten te bijten, aan de haren aan het trekken zijn, elkaar met speelgoed zitten te bekogelen. Een andere populaire bezigheid is mekaar van de fietsjes en auto'tjes duwen om er daarna zelf op te klimmen en de andere wenend op de grond te laten liggen. Toch moeilijk om er boos op te worden als ze dan met zo'n onschuldige oogjes naar je kijken. Je zou ze in elk geval zo mee naar huis nemen.

 

Nog een paar dagen en het avontuur zit er voor mij alweer op. Ik zal de kindjes toch wel missen. Maar wie weet kom ik ooit nog wel eens terug.

 

Hieronder enkele foto's die ik vorige week heb gemaak

 

BILD0002.jpg

BILD0006.jpg

BILD0011.jpg

BILD0012.jpg

BILD0013.jpg

BILD0021.jpg

BILD0022.jpg

BILD0023.jpg

BILD0026.jpg

BILD0027.jpg

BILD0032.jpg

BILD0042.jpg

22:00 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 11] | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-08-10

Copacabana & Isla del Sol

 

Voor ik vertel van ons weekendje aan het Titicacameer, toch nog eerst even een kleine anekdote over het werk. De laatste tijd brengt dat mij in San Roque, ergens aan de grens van El Alto en wel al halverwege platteland. De directrice is een zeer enthousiaste dame tegen de pensioenleeftijd (als dat hier al bestaat), een beetje in de stijl van Leona, voor diegenen die Leona kennen :-). Woensdag toen ik er voor de eerste keer kwam, dacht ze verkeerdelijk dat ik haar kwam helpen met de moto die BTC voor haar gekocht had om patiënten in afgelegen gebieden te gaan helpen. Hoewel ik uitlegde dat dat niet’t geval was moest ik er haar toch bij helpen, want andere hulp ging toch niet komen dacht ze... Ze vermoedde dat de batterij van het ding leeg zou zijn, want er was eigenlijk nog nooit echt mee gereden, en die zondag zou ze hem zeker nodig hebben om honden en katten te gaan vaccineren (tegen hondsdolheid) op het platteland. Wie ging rijden wist ze nog niet :-). Nuja, ik moest hem dus in gang krijgen en er dan wat toertjes mee rijden om de batterij op te laden! Erg vond ik dat niet, dus ik met die moto een paar keer rond dat centrum en iedereen tevreden... Vrijdag echter, kwam ze ineens op me toegelopen dat er een noodgeval was en dat ik dringend met haar met de moto moest gaan rijden! Het noodgeval bleek nogal mee te vallen, we moesten 3 (het waren er 6) scholen gaan verwittigen van de vaccinatiecampagne die ze voor zondag gepland had. Nuja, er bestaan ergere dingen in het leven en ik rijd nog wel graag met de moto. Het niet hebben van een motorijbewijs was overigens geen probleem, al die scholen lagen immers ergens ten velde en als we toch politie zouden tegenkomen ging ze wel uitleggen dat ze ten slotte dokter was en dat het een geval van overmacht betrof :-) Op zich wel heel plezant om 2u van mijn taak ontheven te worden voor een “noodgeval”. Het voertuig in kwestie staat op de foto hieronder!

De dag erna, zaterdag gingen we vroeg vertrekken naar Isla del Sol, maar wegen een niet helemaal gelay-oute bachelorpaper werd dat wat later. Daardoor misten we de boot naar die eilandjes, maar dat was op zich niet zo erg! We hebben dan maar wat getourist in Copacabana, aan het Titicacameer. Copacabana is een bedevaartsoord en dan wel vooral voor mensen (Bolivianen en Peruanen) die een nieuwe (2dehandse) auto gekocht hebben. We hadden er zo’n beetje een missie van gemaakt om voor Eva en Roel hun volkswagenbusje een gezegende ‘band’ (zie foto, we vinden even geen benaming voor het ding) te kopen (en te laten zegenen) met het opschrift “bendecido en copacabana” met een fototje erop met de heilige maagd van... Zij waren namelijk zo ver niet geraakt en zodoende... Als u hen kent en tegenkomt, gelieve daar dan niets van te zeggen! Ik vermoed dat ze hier toch nooit komen en op die manier kunnen we er hen mee verassen in België als deel van Roel zijn verjaardagscadeau!

Daarna hebben we het ding tevens meegesleept op de beklimming van de “Cerro Calvario”, een pad waarlangs, zoals de naam al doet vermoeden, de kruisweg afgebeeld staat. Daarboven veranderd het religieus karakter overigens helemaal en komt het syncretisme weer volop aan bod. Achter het laatste kruis gaan mensen hun ‘Yatiri’, een soort sjamaan, raadplegen om allerlei vragen te stellen over de toekomst en zichzelf te verzekeren dat hun toekomstplannen in orde komen. Voor ons nogal raar, maar goed, het was ook een mooie plaats om de zonsondergang aan het Titicacameer te bewonderen.

De dag erna was het er redelijk vroeg uit om de boot naar Isla del Sol niet te missen! Dat is mij namelijk de vorige keer dat ik Bolivia was elke keer wel overkomen, mede dankzij mijn twee compagnons die er ‘smorgens niet zo vlotjes uitgeraken... Deze keer dus WEL!

Dat eiland, waar toch zo’n 2500 mensen wonen, ligt op zo’n 2u varen van Copacabana. Daar aangekomen was ons doel eigenlijk om van noord naar zuid te wandelen en er dan nog een nachtje te blijven. We hebben die wandeling echter een pak rapper afgelegd als gepland, hoewel we ons toch niet echt gehaast hebben... Het pad was van het type Inca, een beetje zoals dat van de Choro op de hoger gelegen delen. In de mythologie van de Inca’s en de Aymaras is het overigens een heel belangrijke plaats, want de zon zou er geboren zijn om vervolgens hemelwaarts te stijgen. Om de Lonely Planet even te quoten “the sun was born here, and is still going strong, so bring your sunscreen”. Helemaal mee eens! Hoewel we ons meermaals hebben ingesmeerd waren we na enkele uurtjes wandelen stevig aangebrand!

Gezien het budget toch wat beperkt was en we zo rap klaar waren met wandelen, hebben we dan toch maar besloten terug te keren, zodat we ‘s avonds alweer in La Paz zouden zijn. Er viel buiten wandelen toch niet zo heel veel te beleven en we hadden alles toch ook wel gezien. Ik had overigens ook wel heeeel veel zin in een vers forelletje op de markt van Copacabana, waar naar mijn bescheiden mening de beste vis van Bolivia te vinden is. Lonne deelt intussen die mening! Daarna was het weer richting La Paz...

DSC00672.jpg
DSC00727.jpg
DSC00730.jpg
DSC00736.jpg
DSC00738.jpg
DSC00739.jpg
DSC00741.jpg
DSC00748.jpg
DSC00757.jpg
DSC00763.jpg
DSC00764.jpg
DSC00768.jpg
DSC00774.jpg
DSC00777.jpg
DSC00784.jpg
DSC00790.jpg
DSC00793.jpg
DSC00797.jpg
DSC00798.jpg
DSC00799.jpg

18:38 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 11] | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

10-08-10

De blog van't werk...

 

Het verslagje van de El Choro trek en de fotos vind ge hieronder! Voor de geïnteresseerden:

ik schreef een artikeltkje over bolhoeden op de blog van't werk:

 

Header01.png

(op afbeelding klikken)

 

22:39 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 11] | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

El Choro 2010

Goedendag! Diegenen die hier al langer plegen te komen weten dat ik de El Choro trek al eens wandelde met Matti, Clodi en nog 3 Boliviaanse vrienden. Helaas hadden we toen niet zoveel geluk met’t weer en was het verhaal er vooral een van koude, regen en sneeuw...


Vorig weekend hadden we meer geluk! Lonne en ik vertrokken vroeg op vrijdagochtend naar Villa Fatima, de wijk in La Paz waar al het transport richting Yungas vertrekt. Vermits het vrijdag nationale feestdag was(zie het vlagje op aan mijn rugzak), was het overigens geen overbodige luxe vroeg te vertrekken, want iedereen wou op lang weekend naar Coroico, waar wij uiteindelijk op zondag ook naar toe zouden gaan. Rond negen uur waren we dan op ons vertrekpunt: La Cumbre! Dat is het hoogste punt op de weg tussen La Paz en de Yungas. Van daaruit was het nog een uurtje klimmen op het pad van de Choro, tot 4860m! Daarna ging het rap naar beneden en dat zou gedurende de hele dag niet veranderen! Intussen hadden we overigens onderweg 2 sympathieke franse jongeren ontmoet die we telkens weer tegenkwamen.


Om halfvier in de namiddag waren we reeds bij de eerste kampplaats! Dat was een heel pak rapper als vorige keer, en daarom besloten we, alle daal-pijntjes en de reeds opkomende blaren ten spijt, van toch naar de dichtsbijzijnde volgende kampplaats te trekken, wat nog een tweetal uurtjes was! We kwamen er aan rond een uur of 6, wat ons nog een uurtje gaf om de tent op te zetten en te beginnen koken alvorens het donker werd...
Onze sympathieke franse stappers waren de helft van hun kookgerief vergeten en hadden dan maar aan de eigenaar van dat stukje grond gevraagd of ze niet bij hem in het hutje mochten koken(met zijn gerief). Even later kwamen ze ons ook uitnodigen om binnen te zitten, en vermits het hier nog steeds winter is is het ‘snachts op 2200m behoorlijk fris en hebben we dat zeker niet geweigerd!


De eigenaar zei dat we vermits we toch al daar waren het de volgende dag gewoon tot’t einde van de trek konden volhouden, maar dat leek ons toch wat veel. Daarbijkomend dat het in Coroico toch te onmogelijk zou zijn iets te vinden met de langeweekenddrukte...


‘sochtends zijn we met veel nieuwe moed en een voorsprong op ons plan vertrokken om dan, na twee toch wel loodzware beklimmingen op de middag aan te komen waar we eigenlijk die avond al zouden slapen! Gelukkig is er voor het einde (op een kleine 2u) nog een kampplaats, dus hebben we besloten van daarheen te trekken voor de nacht! Op zich was dat wel nog een zware namiddag, want intussen begon de vermoeidheid toch wel te wegen! De tweede dag was het landschap overigens helemaal anders en zaten we volop in de Yungas (jungle+bergen)!
Tegen Halfvier-vier uur waren we dan toch daar! Ik had overigens nog een kleine speciale missie op dat punt.

Een dertigtal jaar geleden heeft een vreemde japanner besloten van daar te gaan wonen en een kampplaats uit te baten... De mens is intussen redelijk oud en loopt zo krom dat zijn kin bijna tot op de grond komt, maar blijft dus zijn camping uitbaten. Hij is blijkbaar na al die jaren ook nog steeds officieel japanner, want ik moest zijn post van de Japanse Ambassade meenemen en hem bezorgen als we er voorbijkwamen. Zijn zicht is echt niet zo goed meer en hij vroeg me even in de verwarring of ik niet kon voorlezen... Ik heb hem moeten teleurstellen... Ik lees geen Japans...


Na een rustig nachtje camping met (net als de vorige nacht) weinig slaap wegens een irritante slaapzak en een door condens doornatte tent, vertrokken we rond 9u richting Chairo, het eindpunt! Dat was nog een stevig afdalinkje en zoals steeds waren die laatste loodjes het zwaarst... MAAR na een rap en wel zeer verdiend pintje was het dan reeds richting het schitterende hotel Esmeralda in Coroico, voor wat onstspanning, een zwembad en nog een pintje :-)


Uiteraard zegt dit allemaal niet zoveel als: DE FOTOS!


19:21 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 11] | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |