02-08-10

De blog van't werk...

Goeiemorgen!

Vorige week zette ik tevens ook even iets (kort) op de blog van't werk! Indien u eens iets wil lezen over sandwichkes in Bolivia:

http://blogcooperation.be/2010/07/28/marraqueta-el-pan-ba...

Lonnekes verrasing ging helaas niet door, vermits we hier nog steeds in Bolivia zitten en dingen plannen niet altijd even eenvoudig is... Maar er was wel de Entrada Universitaria (waar ik drie jaar geleden al eens over schreef), we gingen naar het toneel en verder hebben we vooral niets gedaan, kwestie van wat uit te rusten van onze vakantie!

Vrijdag is het hier 6 de Agosto, of dat nu de nationale feestdag of die van La Paz is weet ik niet, maar 't is in elk geval congé! Waarschijnlijk gaan we dan een weekendje op trektocht. Het wordt de "el Chorro", die ik al eens wandelde en zeker nog eens opnieuw wil doen!

Tot zeer binnenkort!

14:58 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 10] | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-07-10

Dan toch...

Na enig gefoefel lukte het mij dan toch om hier nog eens iets op te krijgen... Veel respect voor de volhouders die dit toch af en toe nog eens checken! (en een paar boze blikken richting Skynet, die zoals gewoonlijk niets veranderen aan de situatie...) Maar goed, voor de volhouders: een filmpje!


Diegenen die facebook hebben weten intussen dat dit de fotos zijn van onze vakantie door Peru & Bolivia van de afgelopen weken. Ter duiding zal ik u even de route meegeven die we aflegden:

We vertrokken zaterdagochtend 10 juli voor een 24u durende busreis naar Ica. Ik hoor u nu al tot in Bolivia zuchten, en inderdaad, 24u is lang, maar eigenlijk was dat ook wel zo voorbij dankzij de toch wel zeeeeeeer luxueuze bus (denk aan 1ste klas vliegen) met zetels die volledig horizontaal gaan enzo (Cama)... In Ica zouden we dan Eva en Roel ontmoeten, die ons tegemoetkwamen vanuit Lima. We hebben daar een voormiddagje op een plein gezeten om ze op te wachten en waren daar getuige van de meest hillarische taferelen die een mens op een zondagochtend zoal ten beurt kunnen vallen op een plein (het groeten van de vlag, mensen die in fonteinen vallen, wij mee op familiefotos,...).

Eva en Roel kwamen dan toch opdagen, en na het bekijken van de wereldbekerfinale ging het dan naar de oase van Huacachina. Ica ligt namelijk temidden gigantische duinen (denk: den hogen blekker maal 10) en daar wouden we gaan duinbuggyrijden, sandboarden en een beetje onthaasten... Ica is ook de Pisco/wijnstreek van Peru en dus moesten we ook wel een Bodega bezoeken!

Daarna reisden we verder en op Lonneke haar verjaardag kwamen we aan in Arequipa! Van daaruit hebben we o.m. de Colca-Canion bezocht en 2 dagen verbleven in het dorpje Cabanaconde in een hostalletje dat vakkundig gerund wordt door een Belgisch-Peruaans koppel! Zoals bij iedereen in de familie Schrooten die ooit passeerde langs Cabanaconde, was het ook bij ons gigantisch dorpsfeest!

De volgende halte was (via Arequipa) La Paz. Maar dankzij een gesloten grensovergang in het schilderachtige stort Desaguadero hebben we een nachtje op de grens verbleven om dan toch pas de volgende ochtend in La Paz aan te komen. Intussen had iedereen flink genoeg van transport, en zijn we dus 2 daagjes gebleven, om dan zondagnacht (de 18de) de bus te pakken naar Potosi.

Potosi, ooit een van de rijkste steden van Zuid Amerika en bij uitbreiding de wereld, is Bolivia's juweel van vergane glorie. De reden van de vele ups en nog grotere downs in zijn 500 jarig bestaan, zijn de bekende zilvermijnen. Tegenwoordig wordt hier nog steeds gewerkt en de omstandigheden verschillen helaas niet zoveel van die waarin de 8 miljoen Afrikaanse slaven die hier in dezelfde mijn omkwamen dienden te werken... Een pakkende ervaring met helaas nogal weinig fotos. Mijn fototoestel stierf namelijk door een overdosis zand te Huacachina en ik wou het nieuwe dat ik intussen kocht niet opofferen in de mijn waar SUPERVEEL stof hing en doodsoorzaak nummer 1 voor mens, dier en fototoestel silicosis heet... Potosi is eigenlijk ook een plek waar de terorist in training zijn hartje kan ophalen. Dynamiet mag er vrij verkocht worden, en samen met een onstekertje en wat met Diesel behandelde kunstmest krijgt u een ontploffinkje zoals dat op de fotos te zien is :-)

Na de toch wel harde ervaringen in de mijnen ging het dan weer per avondbus naar Uyuni. Die avondbus werd door een dubbele lekke band (en maar 1 reservewiel) een nachtbus... 'smorgens werd iedereen echter vrolijk wakker en vertrokken we op driedaagse met de jeep door Zuid-West Bolivia waar onder meer de zoutvlakte van Uyuni en andere maanlandschappen aan ons oog voorbijtrokken. Ineens lijkt Dali niet meer zo'n freak en werd het heel duidelijk dat de mens beschikte over een fotoboek van Bolivia! We overnachtten er tevens in een hotel van zout en baadden er in natuurlijke warmwaterbaden (wat na alle snijdende koude wel eens deugd deed)!

Tijd voor weer een tussenstopje La Paz om wat op te warmen! Omdat dat op zich niet warm genoeg bleek zijn we het daarna wat lager gaan zoeken, naar het hoogste dorp van de Yungas: Sorata. Daar kwamen we terecht in het hotel/de oase van de heer Resnikowski en zijn familie. Vermits het de verjaardag was van zijn zoon, gingen we niet kunnen slapen en werden we dan maar uitgenodigd op het feest. Omdat de wereld klein is en ik een goed geheugen heb, bleek ik die zoon eigenlijk te kennen van drie jaar geleden! Feesje dus... Verder hebben we in Sorata vooral ontspannen en wandelden we naar en door een grot waar nogal veel vleermuizen hingen.

Sinds dinsdag ben ikzelf weer aan het werk en Lonne ging nog met Eva en Roel mountainbiken naar Coroico (de zgn. Death Road). Lonne begon daarna in een weeshuis te werken, terwijl Eva en Roel nog wat uitrustten in Coroico. Gisterenavond vertrokken zij weer naar België en gaat alles hier weer z'n gewone gangetje... TOT morgen, want dan krijgt Lonne haar verjaardagscadeau (nog een verrasing) en gaan we weer een en andere beleven :-)

Zo het ga u goed en tot rap!

17:58 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 10] | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

07-07-10

Chulumani

Hier zijn we weer met nieuws!


Zoals u weet is Lonneke vorige week donderdag in de namiddag toegekomen! Na enige acclimatisatie en een toeristische rondwandeling in het zonnig La Paz op vrijdag, zijn we dan zaterdagochtend vertrokken naar Chulumani.


Chulumani ligt net als Coroico in de Yungas, maar daar waar Coroico hoofdplaats is van de Noord Yungas, is Chulumani dat van de Zuid Yungas. Vergelijk het best met een middelgroot dorp... Hoewel ongeveer op eenzelfde afstand van La Paz gelegen is het echter minder toeristisch. Dat komt waarschijnlijk omwille van de verschrikkelijke (enige) weg die afgelegd moet worden om er te geraken. Ik was er zelf echter nooit geweest, dus dat wist ik helaas niet op voorhand. Nuja, voor Lonne was het in elk geval een onmiddellijke doop in Boliviaansheid! Ondanks de prachtige landschappen hebben we alletwee toch een goeie 4 uur met toegeknepen billen uitgekeken naar de aankomst in Chulumani!


Daar toch wel heel aangekomen hebben we eerst iets gegeten (onderweg iets naar binnen werken bleek ons niet geheel verstandig) in een restaurantje op het plein en dan zijn we op zoek geweest naar een goei hotel. Vermits de Yungas kwa temperaturen meestal te vergelijken is met wat jullie vorige week meemaakten, was het een vereiste dat we ons in een zwembad konden gooien om af te koelen! Na een aantal kilometer rondwandelen over een wel ZEER stoffige weg vonden we dan toch wat we zochten. Een beetje vergane glorie, maar met zwembad EN een prachtig zicht! We zijn de rest van de dag dan ook maar daar gebleven voor wat verdiende ontspanning!


Zondag was het de bedoeling dat we 5u zouden gaan wandelen tot aan een rivier om ons ook weer zeer verdiend in te gooien. Helaas is dat een beetje het nadeel van dergelijke dingen te gaan doen op plaatsen die toch niet al te toeristisch zijn... Met enkel de vage wegbeschrijving van de Lonely Planet indachtig zijn we hopeloos verloren gelopen. Dat is ook niet verwonderlijk als de enige aanwijzingen het vertrek- en eindpunt zijn in de wetenschap dat je tussen beiden 5 u hoort wandelen. Hoewel het aantal splitsingen niet zo dik gezaaid waren, zijn we er toch in geslaagd van die ene cruciale te missen... Na heel wat gezoek hebben we dan uiteindelijk toch moeten opgeven...


Het positieve is dat we wel veel mooie dingen gezien hebben en een toch wel niet alledaags bezoek hebben gebracht aan de plantages van de Yungas. Ik onthoud vooral de vele cocaplanten, mandarijntes en appelsienen die voor het plukken hangen, dat over 2 weken de bananen rijp gaan zijn en dat de weg vragen aan boeren die minder goed Spaans spreken als ikzelf sowieso tot problemen moet leiden. Verder zagen we een slang en talrijke vogels, waaronder enkele papegaaien! Ter afronding volgde wel nog een loodzware beklimming in de vlakke zon, maar dat ga ik vanaf nu vergeten en blij zijn dat ik daarna een frisse cola kon drinken!


Daarna was het weer 4u de billen dichtknijpen...


P.S.: Lonne wil alsnog bevestigen dat’t een fijn weekend was, want volgens haar blijkt dat niet uit wat ik hier schreef... Ik ben het daar uiteraard helemaal mee eens!

 

DSC05846

DSC05855

DSC05860

DSC05861

DSC05865

DSC05870

DSC05872

DSC05874

DSC05876

DSC05878

DSC05879

DSC05881

DSC05883

DSC05885

DSC05887

DSC05889

01:28 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 10] | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |