31-08-10

Hogar Carlos de Villegas

Hoewel ik (Lonne) niet de beste schrijfster ben, heeft Thomas mij aangespoord om ook iets kort te schrijven over de dingen die ik hier meemaak.

 

Zoals sommigen onder jullie wellicht al weten, werk ik sinds begin augustus in een weeshuis in La Paz: 'Hogar Carlos de Villegas'. Een 130-tal kinderen, van pasgeborenen tot 17-jarigen, worden er opgevangen en begeleid onder toezicht van enkele zusters, vaste werkers en tal van vrijwilligers. Mijn taak is: de baby'tjes en peutertjes entertainen, in bad doen, omkleden, pampers verversen, wenende kindjes troosten, vechtende kindjes uit elkaar halen, een keer per week de kindjes wegen en meten, kinderliedjes meezingen en met hen dansen, ... .

 

Een  keer of twee per week wordt er een nieuw kindje binnengebracht. Ofwel worden ze achtergelaten bij ons aan de deur ofwel komen ze rechtstreeks uit het ziekenhuis. Zo werd er vorige week een baby'tje van nog geen dag oud bij ons afgezet. Zielig om te zien maar anderzijds ook goed dat ze tenminste ergens terecht kunnen en niet aan hun lot worden overgelaten. In het weeshuis krijgen ze een heel degelijke verzorging en alle begeleiders zijn er heel lief en zorgzaam voor. Af en toe een klets op het hoofdje of op de handjes is er echter ook wel normaal (soms iets te hard naar mijn mening). Hetgeen het nadeel is aan zo'n weeshuis is dat het onmogelijk is om elk kind apart veel aandacht te geven. Met zo'n 26-tal baby's/peuters rondom je heb je vaak ogen tekort. Het gebeurt meer dan eens dat ze achter je rug mekaar zitten te bijten, aan de haren aan het trekken zijn, elkaar met speelgoed zitten te bekogelen. Een andere populaire bezigheid is mekaar van de fietsjes en auto'tjes duwen om er daarna zelf op te klimmen en de andere wenend op de grond te laten liggen. Toch moeilijk om er boos op te worden als ze dan met zo'n onschuldige oogjes naar je kijken. Je zou ze in elk geval zo mee naar huis nemen.

 

Nog een paar dagen en het avontuur zit er voor mij alweer op. Ik zal de kindjes toch wel missen. Maar wie weet kom ik ooit nog wel eens terug.

 

Hieronder enkele foto's die ik vorige week heb gemaak

 

BILD0002.jpg

BILD0006.jpg

BILD0011.jpg

BILD0012.jpg

BILD0013.jpg

BILD0021.jpg

BILD0022.jpg

BILD0023.jpg

BILD0026.jpg

BILD0027.jpg

BILD0032.jpg

BILD0042.jpg

22:00 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 11] | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-08-10

Copacabana & Isla del Sol

 

Voor ik vertel van ons weekendje aan het Titicacameer, toch nog eerst even een kleine anekdote over het werk. De laatste tijd brengt dat mij in San Roque, ergens aan de grens van El Alto en wel al halverwege platteland. De directrice is een zeer enthousiaste dame tegen de pensioenleeftijd (als dat hier al bestaat), een beetje in de stijl van Leona, voor diegenen die Leona kennen :-). Woensdag toen ik er voor de eerste keer kwam, dacht ze verkeerdelijk dat ik haar kwam helpen met de moto die BTC voor haar gekocht had om patiënten in afgelegen gebieden te gaan helpen. Hoewel ik uitlegde dat dat niet’t geval was moest ik er haar toch bij helpen, want andere hulp ging toch niet komen dacht ze... Ze vermoedde dat de batterij van het ding leeg zou zijn, want er was eigenlijk nog nooit echt mee gereden, en die zondag zou ze hem zeker nodig hebben om honden en katten te gaan vaccineren (tegen hondsdolheid) op het platteland. Wie ging rijden wist ze nog niet :-). Nuja, ik moest hem dus in gang krijgen en er dan wat toertjes mee rijden om de batterij op te laden! Erg vond ik dat niet, dus ik met die moto een paar keer rond dat centrum en iedereen tevreden... Vrijdag echter, kwam ze ineens op me toegelopen dat er een noodgeval was en dat ik dringend met haar met de moto moest gaan rijden! Het noodgeval bleek nogal mee te vallen, we moesten 3 (het waren er 6) scholen gaan verwittigen van de vaccinatiecampagne die ze voor zondag gepland had. Nuja, er bestaan ergere dingen in het leven en ik rijd nog wel graag met de moto. Het niet hebben van een motorijbewijs was overigens geen probleem, al die scholen lagen immers ergens ten velde en als we toch politie zouden tegenkomen ging ze wel uitleggen dat ze ten slotte dokter was en dat het een geval van overmacht betrof :-) Op zich wel heel plezant om 2u van mijn taak ontheven te worden voor een “noodgeval”. Het voertuig in kwestie staat op de foto hieronder!

De dag erna, zaterdag gingen we vroeg vertrekken naar Isla del Sol, maar wegen een niet helemaal gelay-oute bachelorpaper werd dat wat later. Daardoor misten we de boot naar die eilandjes, maar dat was op zich niet zo erg! We hebben dan maar wat getourist in Copacabana, aan het Titicacameer. Copacabana is een bedevaartsoord en dan wel vooral voor mensen (Bolivianen en Peruanen) die een nieuwe (2dehandse) auto gekocht hebben. We hadden er zo’n beetje een missie van gemaakt om voor Eva en Roel hun volkswagenbusje een gezegende ‘band’ (zie foto, we vinden even geen benaming voor het ding) te kopen (en te laten zegenen) met het opschrift “bendecido en copacabana” met een fototje erop met de heilige maagd van... Zij waren namelijk zo ver niet geraakt en zodoende... Als u hen kent en tegenkomt, gelieve daar dan niets van te zeggen! Ik vermoed dat ze hier toch nooit komen en op die manier kunnen we er hen mee verassen in België als deel van Roel zijn verjaardagscadeau!

Daarna hebben we het ding tevens meegesleept op de beklimming van de “Cerro Calvario”, een pad waarlangs, zoals de naam al doet vermoeden, de kruisweg afgebeeld staat. Daarboven veranderd het religieus karakter overigens helemaal en komt het syncretisme weer volop aan bod. Achter het laatste kruis gaan mensen hun ‘Yatiri’, een soort sjamaan, raadplegen om allerlei vragen te stellen over de toekomst en zichzelf te verzekeren dat hun toekomstplannen in orde komen. Voor ons nogal raar, maar goed, het was ook een mooie plaats om de zonsondergang aan het Titicacameer te bewonderen.

De dag erna was het er redelijk vroeg uit om de boot naar Isla del Sol niet te missen! Dat is mij namelijk de vorige keer dat ik Bolivia was elke keer wel overkomen, mede dankzij mijn twee compagnons die er ‘smorgens niet zo vlotjes uitgeraken... Deze keer dus WEL!

Dat eiland, waar toch zo’n 2500 mensen wonen, ligt op zo’n 2u varen van Copacabana. Daar aangekomen was ons doel eigenlijk om van noord naar zuid te wandelen en er dan nog een nachtje te blijven. We hebben die wandeling echter een pak rapper afgelegd als gepland, hoewel we ons toch niet echt gehaast hebben... Het pad was van het type Inca, een beetje zoals dat van de Choro op de hoger gelegen delen. In de mythologie van de Inca’s en de Aymaras is het overigens een heel belangrijke plaats, want de zon zou er geboren zijn om vervolgens hemelwaarts te stijgen. Om de Lonely Planet even te quoten “the sun was born here, and is still going strong, so bring your sunscreen”. Helemaal mee eens! Hoewel we ons meermaals hebben ingesmeerd waren we na enkele uurtjes wandelen stevig aangebrand!

Gezien het budget toch wat beperkt was en we zo rap klaar waren met wandelen, hebben we dan toch maar besloten terug te keren, zodat we ‘s avonds alweer in La Paz zouden zijn. Er viel buiten wandelen toch niet zo heel veel te beleven en we hadden alles toch ook wel gezien. Ik had overigens ook wel heeeel veel zin in een vers forelletje op de markt van Copacabana, waar naar mijn bescheiden mening de beste vis van Bolivia te vinden is. Lonne deelt intussen die mening! Daarna was het weer richting La Paz...

DSC00672.jpg
DSC00727.jpg
DSC00730.jpg
DSC00736.jpg
DSC00738.jpg
DSC00739.jpg
DSC00741.jpg
DSC00748.jpg
DSC00757.jpg
DSC00763.jpg
DSC00764.jpg
DSC00768.jpg
DSC00774.jpg
DSC00777.jpg
DSC00784.jpg
DSC00790.jpg
DSC00793.jpg
DSC00797.jpg
DSC00798.jpg
DSC00799.jpg

18:38 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 11] | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

10-08-10

De blog van't werk...

 

Het verslagje van de El Choro trek en de fotos vind ge hieronder! Voor de geïnteresseerden:

ik schreef een artikeltkje over bolhoeden op de blog van't werk:

 

Header01.png

(op afbeelding klikken)

 

22:39 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 11] | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

El Choro 2010

Goedendag! Diegenen die hier al langer plegen te komen weten dat ik de El Choro trek al eens wandelde met Matti, Clodi en nog 3 Boliviaanse vrienden. Helaas hadden we toen niet zoveel geluk met’t weer en was het verhaal er vooral een van koude, regen en sneeuw...


Vorig weekend hadden we meer geluk! Lonne en ik vertrokken vroeg op vrijdagochtend naar Villa Fatima, de wijk in La Paz waar al het transport richting Yungas vertrekt. Vermits het vrijdag nationale feestdag was(zie het vlagje op aan mijn rugzak), was het overigens geen overbodige luxe vroeg te vertrekken, want iedereen wou op lang weekend naar Coroico, waar wij uiteindelijk op zondag ook naar toe zouden gaan. Rond negen uur waren we dan op ons vertrekpunt: La Cumbre! Dat is het hoogste punt op de weg tussen La Paz en de Yungas. Van daaruit was het nog een uurtje klimmen op het pad van de Choro, tot 4860m! Daarna ging het rap naar beneden en dat zou gedurende de hele dag niet veranderen! Intussen hadden we overigens onderweg 2 sympathieke franse jongeren ontmoet die we telkens weer tegenkwamen.


Om halfvier in de namiddag waren we reeds bij de eerste kampplaats! Dat was een heel pak rapper als vorige keer, en daarom besloten we, alle daal-pijntjes en de reeds opkomende blaren ten spijt, van toch naar de dichtsbijzijnde volgende kampplaats te trekken, wat nog een tweetal uurtjes was! We kwamen er aan rond een uur of 6, wat ons nog een uurtje gaf om de tent op te zetten en te beginnen koken alvorens het donker werd...
Onze sympathieke franse stappers waren de helft van hun kookgerief vergeten en hadden dan maar aan de eigenaar van dat stukje grond gevraagd of ze niet bij hem in het hutje mochten koken(met zijn gerief). Even later kwamen ze ons ook uitnodigen om binnen te zitten, en vermits het hier nog steeds winter is is het ‘snachts op 2200m behoorlijk fris en hebben we dat zeker niet geweigerd!


De eigenaar zei dat we vermits we toch al daar waren het de volgende dag gewoon tot’t einde van de trek konden volhouden, maar dat leek ons toch wat veel. Daarbijkomend dat het in Coroico toch te onmogelijk zou zijn iets te vinden met de langeweekenddrukte...


‘sochtends zijn we met veel nieuwe moed en een voorsprong op ons plan vertrokken om dan, na twee toch wel loodzware beklimmingen op de middag aan te komen waar we eigenlijk die avond al zouden slapen! Gelukkig is er voor het einde (op een kleine 2u) nog een kampplaats, dus hebben we besloten van daarheen te trekken voor de nacht! Op zich was dat wel nog een zware namiddag, want intussen begon de vermoeidheid toch wel te wegen! De tweede dag was het landschap overigens helemaal anders en zaten we volop in de Yungas (jungle+bergen)!
Tegen Halfvier-vier uur waren we dan toch daar! Ik had overigens nog een kleine speciale missie op dat punt.

Een dertigtal jaar geleden heeft een vreemde japanner besloten van daar te gaan wonen en een kampplaats uit te baten... De mens is intussen redelijk oud en loopt zo krom dat zijn kin bijna tot op de grond komt, maar blijft dus zijn camping uitbaten. Hij is blijkbaar na al die jaren ook nog steeds officieel japanner, want ik moest zijn post van de Japanse Ambassade meenemen en hem bezorgen als we er voorbijkwamen. Zijn zicht is echt niet zo goed meer en hij vroeg me even in de verwarring of ik niet kon voorlezen... Ik heb hem moeten teleurstellen... Ik lees geen Japans...


Na een rustig nachtje camping met (net als de vorige nacht) weinig slaap wegens een irritante slaapzak en een door condens doornatte tent, vertrokken we rond 9u richting Chairo, het eindpunt! Dat was nog een stevig afdalinkje en zoals steeds waren die laatste loodjes het zwaarst... MAAR na een rap en wel zeer verdiend pintje was het dan reeds richting het schitterende hotel Esmeralda in Coroico, voor wat onstspanning, een zwembad en nog een pintje :-)


Uiteraard zegt dit allemaal niet zoveel als: DE FOTOS!


19:21 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 11] | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-08-10

Deze week en meer...

Intussen zitten we vlotjes in de elfde maand van mijn Bolivia-avontuur, en toch blijft er vanalles gebeuren:-)

Zo is het morgen de 6de augustus, hetgeen hier beter bekend is als "nationale feestdag". Daarom was er gisteren in El Alto een parade van iedereen die zich ook maar een beetje met de staat identificeert. Dat gaat redelijk ver, want bevoorbeeld de organisatie ter verdediging van de belangen der zwartwerkers -ja, dat bestaat hier... buiten het feit dat dat er best veel zijn, is er gewoon ook voor alles een organisatie - was zeeeeeeeer hard vertegenwoordigd. Vermits ik in een project werk dat deels van België en deels van Bolivia afhangt, moesten wij dus ook mee opstappen en met Boliviaanse vlaggetjes wapperen! Uiteraard liep dat niet allemaal zo heel vlot... Ik werd om tien uur gebeld dat't in plaats van om halfeen al om halfelf zou beginnen en ik mij dus superhard moest haasten! Stress alom en ik ging sowieso te laat komen. Ik kwam om elf uur op den bureau aan en daar was absoluut nog geen teken van beweging... Om twaalf uur zijn we dan toch met z'n allen afgezakt, maar blijkbaar tevergeefs want... Nog geen beweging... Iedereen stond daar wel al mooi een uur in de vlakke zon (op 4000m!) te schilderen... Na een halfuurtje hebben we dat dan voor bekeken gehouden en zijn we met't z'n allen ne steak gaan eten, kwestie van de tijd nuttig te besteden. Weer een uur later was er nog altijd geen beweging. Vermits ik best wel veel werk heb en verder wou doen in plaats van in de zon te staan bakken heb ik dan het idee geopperd om terug te keren naar den bureau en ze ons te laten opbellen wanneer het eindelijk van start ging. Om Halfvier was het dan toch zover! Wij dus rap met de jeep naar de parade, iedereen een vlaggetje in de hand en hups ergens tussenin geschoven! Een kilometertje verder even flink zwaaien naar de burgemeester en de schepenen, den bocht om en hupsa, gedaan! Mijn Boliviaanse burgerplicht netjes vervuld dus!

Vermits het reeds de elfde maand van de 12 is, moet er ook gedacht worden aan terugkomen. Vanmorgen kreeg ik een voorstel (waar ik mee akkoord ging) van een vluchtschema:

LAN AIRLINES - LA 2567
TUE 28SEP      LA PAZ BO           LIMA PE                1710     1810
EL ALTO             J CHAVEZ INTL
NON STOP                                                  DURATION 2:00
NON SMOKING
RESERVATION CONFIRMED- N ECONOMY
ON BOARD: SNACK
FLIGHT OPERATED BY LANPERU
EQUIPMENT:AIRBUS INDUSTRIE A319


KLM ROYAL DUTCH AIRLI - KL 744
TUE 28SEP      LIMA PE             AMSTERDAM NL           1935     1500
J CHAVEZ INTL       SCHIPHOL AIRPORT                29SEP
NON STOP                                                  DURATION 12:25
RESERVATION CONFIRMED- H ECONOMY
ON BOARD: MEAL
EQUIPMENT:BOEING 777-200/200ER


KLM ROYAL DUTCH AIRLI - KL 1731
WED 29SEP      AMSTERDAM NL        BRUSSELS BE            1655     1745
SCHIPHOL AIRPORT    BRUSSELS AIRPORT
NON STOP                                                  DURATION 0:50
RESERVATION CONFIRMED- H ECONOMY
ON BOARD: SNACK
FLIGHT OPERATED BY KLM CITYHOPPER
EQUIPMENT:EMBRAER 190

Ik ben zeer tevreden met deze uren en het feit dat ik mijn langste vlucht met KLM mag afleggen, want den Hollander blijft toch wel topservice! Aankomst om kwart voor 6, los in de file dus, maarja, als't mij vergaat zoals de vorige keer zal die file tegen dat ik werkelijk buitenkom wel helemaal opgelost zijn! De dag erna moet ik dan nog even langs BTC in Brussel voor de debriefing, en dan is't helemaal gedaan met BTC-en... Helaas...

Maar daar ga ik nu nog effe ni aan denken! Morgenvroeg gaan we de El Chorro trek wandelen om dan zondag in Coroico aan te komen. Daar blijven we dan nog een dagje chillen en maandagavond zijn we dan weer in La Paz!

Tot dan!

00:14 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 11] | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |