30-07-10

Dan toch...

Na enig gefoefel lukte het mij dan toch om hier nog eens iets op te krijgen... Veel respect voor de volhouders die dit toch af en toe nog eens checken! (en een paar boze blikken richting Skynet, die zoals gewoonlijk niets veranderen aan de situatie...) Maar goed, voor de volhouders: een filmpje!


Diegenen die facebook hebben weten intussen dat dit de fotos zijn van onze vakantie door Peru & Bolivia van de afgelopen weken. Ter duiding zal ik u even de route meegeven die we aflegden:

We vertrokken zaterdagochtend 10 juli voor een 24u durende busreis naar Ica. Ik hoor u nu al tot in Bolivia zuchten, en inderdaad, 24u is lang, maar eigenlijk was dat ook wel zo voorbij dankzij de toch wel zeeeeeeer luxueuze bus (denk aan 1ste klas vliegen) met zetels die volledig horizontaal gaan enzo (Cama)... In Ica zouden we dan Eva en Roel ontmoeten, die ons tegemoetkwamen vanuit Lima. We hebben daar een voormiddagje op een plein gezeten om ze op te wachten en waren daar getuige van de meest hillarische taferelen die een mens op een zondagochtend zoal ten beurt kunnen vallen op een plein (het groeten van de vlag, mensen die in fonteinen vallen, wij mee op familiefotos,...).

Eva en Roel kwamen dan toch opdagen, en na het bekijken van de wereldbekerfinale ging het dan naar de oase van Huacachina. Ica ligt namelijk temidden gigantische duinen (denk: den hogen blekker maal 10) en daar wouden we gaan duinbuggyrijden, sandboarden en een beetje onthaasten... Ica is ook de Pisco/wijnstreek van Peru en dus moesten we ook wel een Bodega bezoeken!

Daarna reisden we verder en op Lonneke haar verjaardag kwamen we aan in Arequipa! Van daaruit hebben we o.m. de Colca-Canion bezocht en 2 dagen verbleven in het dorpje Cabanaconde in een hostalletje dat vakkundig gerund wordt door een Belgisch-Peruaans koppel! Zoals bij iedereen in de familie Schrooten die ooit passeerde langs Cabanaconde, was het ook bij ons gigantisch dorpsfeest!

De volgende halte was (via Arequipa) La Paz. Maar dankzij een gesloten grensovergang in het schilderachtige stort Desaguadero hebben we een nachtje op de grens verbleven om dan toch pas de volgende ochtend in La Paz aan te komen. Intussen had iedereen flink genoeg van transport, en zijn we dus 2 daagjes gebleven, om dan zondagnacht (de 18de) de bus te pakken naar Potosi.

Potosi, ooit een van de rijkste steden van Zuid Amerika en bij uitbreiding de wereld, is Bolivia's juweel van vergane glorie. De reden van de vele ups en nog grotere downs in zijn 500 jarig bestaan, zijn de bekende zilvermijnen. Tegenwoordig wordt hier nog steeds gewerkt en de omstandigheden verschillen helaas niet zoveel van die waarin de 8 miljoen Afrikaanse slaven die hier in dezelfde mijn omkwamen dienden te werken... Een pakkende ervaring met helaas nogal weinig fotos. Mijn fototoestel stierf namelijk door een overdosis zand te Huacachina en ik wou het nieuwe dat ik intussen kocht niet opofferen in de mijn waar SUPERVEEL stof hing en doodsoorzaak nummer 1 voor mens, dier en fototoestel silicosis heet... Potosi is eigenlijk ook een plek waar de terorist in training zijn hartje kan ophalen. Dynamiet mag er vrij verkocht worden, en samen met een onstekertje en wat met Diesel behandelde kunstmest krijgt u een ontploffinkje zoals dat op de fotos te zien is :-)

Na de toch wel harde ervaringen in de mijnen ging het dan weer per avondbus naar Uyuni. Die avondbus werd door een dubbele lekke band (en maar 1 reservewiel) een nachtbus... 'smorgens werd iedereen echter vrolijk wakker en vertrokken we op driedaagse met de jeep door Zuid-West Bolivia waar onder meer de zoutvlakte van Uyuni en andere maanlandschappen aan ons oog voorbijtrokken. Ineens lijkt Dali niet meer zo'n freak en werd het heel duidelijk dat de mens beschikte over een fotoboek van Bolivia! We overnachtten er tevens in een hotel van zout en baadden er in natuurlijke warmwaterbaden (wat na alle snijdende koude wel eens deugd deed)!

Tijd voor weer een tussenstopje La Paz om wat op te warmen! Omdat dat op zich niet warm genoeg bleek zijn we het daarna wat lager gaan zoeken, naar het hoogste dorp van de Yungas: Sorata. Daar kwamen we terecht in het hotel/de oase van de heer Resnikowski en zijn familie. Vermits het de verjaardag was van zijn zoon, gingen we niet kunnen slapen en werden we dan maar uitgenodigd op het feest. Omdat de wereld klein is en ik een goed geheugen heb, bleek ik die zoon eigenlijk te kennen van drie jaar geleden! Feesje dus... Verder hebben we in Sorata vooral ontspannen en wandelden we naar en door een grot waar nogal veel vleermuizen hingen.

Sinds dinsdag ben ikzelf weer aan het werk en Lonne ging nog met Eva en Roel mountainbiken naar Coroico (de zgn. Death Road). Lonne begon daarna in een weeshuis te werken, terwijl Eva en Roel nog wat uitrustten in Coroico. Gisterenavond vertrokken zij weer naar België en gaat alles hier weer z'n gewone gangetje... TOT morgen, want dan krijgt Lonne haar verjaardagscadeau (nog een verrasing) en gaan we weer een en andere beleven :-)

Zo het ga u goed en tot rap!

17:58 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 10] | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Dag Thomas en Lonne,
Leuk om jullie verslag te lezen op de blog. Anne knikte voortdurend... ze herkende vele indrukken...
Wij zijn wel benieuwd welk geschenk die Lonne dan wel zal krijgen. Niks gevaarlijks hopen wij??!!

Alle gekheid op een stokje, ik hoop dat jullie het goed stellen en dat Lonne hard aan het werken is, zowel aan haar paper als bij de kindjes.

Knuf,

Gepost door: Leen | 30-07-10

Dag thuisfront,

Mijn verjaardagscadeau gaat voorlopig niet door wegens overboeking. Ik weet nog steeds van niks. Thomas heeft mij verzekerd dat het niet gevaarlijk is dus geen zorgen.

Het werk in het weeshuis is heel leuk maar vermoeiend. 24 kindjes onder de 3 jaar die voortdurend naar buiten willen en de deur zelf kunnen opendoen. Je moet ogen op je rug hebben. Ik moet maandag en woensdag in de voormiddag werken en di, do en vrijdag in de namiddag.

De paper vlot ook wel. Nog wat aanpassingen en inleiding en conclusie schrijven en ik ben rond. Ik zal blij zijn als ik daar vanaf ben.

Mama, wil jij mij het recept van je chocomousse eens doorsturen? Eens testen of dat hier ook lukt om dat te maken.

Tot snel!
Kus, Lonne

Gepost door: Lonne | 31-07-10

De commentaren zijn gesloten.