22-06-10

De Boliviaanse Stonehenge

Zoals reeds gemeld ging ik niet al te veel spectaculairs doen wegens belastingen en gaan werken in een lang weekend en dergelijke meer, waardoor ik een toch wel bijzondere gebeurtenis op den Boliviaanse feestkalender heb moeten missen :-( Dit is het Aymara - nieuwjaar, dat plaatshad van de nacht van zondag op maandag. Maandag was het hier dan ook verlof... Dat is pas sinds dit jaar, daar de president, zoals ik reeds vertelde ergens in januari, de twee Aymara-hoogdagen van het jaar heeft uitgeroepen tot nationale feestdagen!
Zoals elk jaar, De Aymaras vierden dit jaar hun 5518-de nieuwjaar (!), wordt dit feest gehouden in de ruïnes van Tiahuanaco, niet al te ver van het Titicacameer. Dat is een feest met ongeveer 40.000 mensen die daarheen trekken om deel te nemen aan allerlei rituelen, maar vooral voor de “Willkakuti”. Dat is de zonsopgang op de dag van de winterzonnewende (ja, het is hier putteke winter!) en betekend in een benaderende vertaling “de terugkeer van de zon”, vermits de dagen hier nu op hun kortst zijn en terug langer gaan worden. Dat verschil valt overigens wel nogal mee, want het is hier redelijk dicht bij de evenaar en er is ook geen uurverandering zoals bij ons... Maar ‘t zal het gedacht zijn heh :-)
Eigenlijk is het heel vergelijkbaar aan wat er twee keer per jaar plaatsheeft in Stonehenge. Weliswaar vermoed ik dat dat er hier wat bescheidener aan toegaat, maar onder meer dankzij de Belgische fiscus en mijn lieve werkgever vier ik dit jaar, zoals elk ander overigens, toch maar 1 keertje nieuwjaar...
Wat staat er verder nog op het programma? WERKEN! Misschien vind ik nog even tijd om deel te nemen aan de San Juan - festiviteiten deze week. Da’s morgen op wat geheten wordt “de koudste nacht van het jaar”... Als ik er geraak, verwacht u dan aan verhaaltjes over kampvuren, Té con Té (wie weet nog wat dit is? dan heeft u wel zeeeeeeer goed opgelet!) en hotdogs...

14:54 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 9] | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-06-10

Run on the bank!

Zo, buiten veel werk is er de laatste week in vergelijking met het voorgaande weinig spectaculairs gebeurd...


Toch hebben de Bolivianen de voorbije week kennisgemaakt met het fenomeen “run on the bank”. Iets waar wij sinds de 16de eeuw wel al eens mee te maken hebben gehad, en intussen toch een redelijk degelijke oplossing  voor bedacht hebben...


Een bepaalde (obscure & kleine) krant had namelijk gepubliceerd dat de Banco de Crédito, waar ik tevens klant van ben, op de rand van failliet stond... Dat was uiteraard allesbehalve waar! De BCP (de afkorting) is namelijk een van de grootste banken van dit land... Toch werkte dat blijkbaar zeer verontrustend en haastte iedereen zich naar de bank om zijn spaargeld te gaan redden! Geen enkele bank kan dit aan, want er is nooit zoveel geld in voorraad als op papier staat, en dus kwam de BCP even écht in de problemen! Bij ons is een bank voor zoiets verzekerd, en bijgevolg ook uw en mijn spaargeld tot een bepaald bedrag. Hier uiteraard niet...


Enkele dagen van nationale paniek verder werden de cijfers van de BCP gepubliveerd, en bleek dat de bank zelfs nog gegroeid was, dus iedereen, hupsa, weer naar de bank om zijn geld terug te gaan storten :-).


Ik had gedurende deze mini-bankcrisis welgeteld 1,1 euro op mijn rekening en heb er mij dus niet al te veel van aangetrokken :-)


Verder staat er ook niet al te veel speciaals op het programma voor de komende dagen, buiten meer werk, de belastingen, en verder aftellen tot Lonneke komt!

18:37 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 9] | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

06-06-10

Huayna Potosi, de fotos...

Zo, nu ik alle fotos bijeen heb: het filmpje!

Eric, vermits ik daarvoor de 5000 al eens haalde zal het bij 1 traktatie blijven, maar die heb je zeker nog tegoed!

P.S.: een deel van de fotos zijn dus ook van Jean-Pierre (hij is journalist, dus ik zal zijn copyright maar respecteren :-) )

P.S.2: op de eerste foto die van mij op de top getrokken werd sta ik nog beter op als ik mij op dat moment voelde ;-) Het besef komt altijd wat later en 5 minuten verder was ik er gelukkig doorheen dankzij het zien van al dat moois en het feit dat ik daar rustig zat te ontbijten op 6088m!

P.S.3: voor iedereen die dit nu pas ziet, in de post hieronder staat het verhaal dat bij het filmpje hoort...

 

 

04:13 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 9] | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

05-06-10

Huayna Potosí, 6088 s.n.d.m.

Gisteren voelde ik mij een beetje superman, zij het dan een oververmoeide, en wel hierom:


Bijna 3 jaar geleden werd er besloten ooit de Huayna Potosí te beklimmen. Wegens gebrek aan tijd, geld en een wel heel aanlokkelijk aanbod om Madidi (jungle) te gaan bezoeken is dat er toen niet van gekomen... Sinds 2 oktober kijkt deze berg mij elke ochtend op weg naar het werk aan en het heeft dan ook niet lang geduurd voor ik mijn voornemen hernam! Zoals u weet ging het er een maand geleden dan eindelijk van komen, maar door een niet zo aangename weersverandering hebben we toen wijselijk besloten toch maar niet te gaan... Eergisteren was het dan eindelijk zo ver, en met een fris zonnetje en een strakblauwe hemel waren er deze keer geen excuses meer voorhanden om thuis te blijven!


In de vroege voormiddag vertrokken we dus richting het agentschap dat ons van gidsen en materiaal zou voorzien. Na een korte kennismaking met de gidsen gingen we dus met z’n allen naar het magazijn om een keuze te maken uit de vele sneeuwschoenen, stijgijzers, ijshouwelen, sneeuwbroeken, klimgordels,... Nadat iedereen zijn verzameling benodigdheden in de rugzak geduwd had en deze vlotjes over de 20 kilo woog was het met de minibus (de Boliviaanse jeep) richting vertrekpunt!


Dat vertrekpunt is de eerste Refugio op zo’n 4700m. Daar was het tijd voor een laatste inspectie van het materiaal om te kijken of iedereen wel echt alles bij had en of dat ook goed werkte (er waren uiteraard wat extra’s en vervangstukken mee). Er was ook nog tijd voor een tee-tje en een Boliviaanse lunch, maar die laatste heb ik wijselijk maar half opgegeten, want er moest toch nog 600m bergop afgelegd worden met een loodzware rugzak. Ik heb er onderweg absoluut geen spijt van gehad, in tegenstelling tot mijn medewandelaars die overmoedig alles naar binnen gespeeld hadden:-)


Het laatste deel van deze eerste beklimming ging over de gletsjer. Dat was meteen praktisch om wat basisvaardigheden in te oefenen, hoewel dit nog zonder touw en alle aangepaste kledij was. De rugzak van 20 kilo mocht dit echter compenseren :-)


Aangekomen in de hut op 5300m was het direct avondeten(een tas soep en wat droge spaghetti met een zwanworsteke), enkele fotos trekken en naar mijn doen toch wel vroeg het beddeke in (zeg maar “direct na tik-tak”). De reden hiervoor was dat we er om 1u ‘snachts weer uit moesten om tegen zonsopgang op die top te staan. Ik heb absoluut geen oog dicht gedaan door de combinatie van het vreemde uur en de hoogte. 1u kwam er dus aan met gemengde gevoelens. Ik was maar wat graag blijven liggen om toch iets te slapen, maar langs den andere kant wou ik verdekke uit diee slaapzak want ik was ellendig van al het omgedraai en de slapeloosheid...


Absoluut niet in vorm heb ik dan in recordtempo 2 tassen cocatee en een sandwich naar binnen gewerkt, waarna het tijd was om alle bergkledij aan te trekken. In de vele slapeloze uren had ik reeds besloten mijn rugzak zowel voor het gewicht als het evenwicht thuis te laten en mij bergwaarts te begeven met een half litertje water, wat snoepjes, 6 muesli-appel-repen (ik ben niet zo’n chocoladefan) & mijn fototoestel.
Dan was het tijd voor bittere ernst! Het hoofd-pillampke aan, per 3 aan het touw en hopsa de gletsjer op! Na ongeveer een halfuurtje dabberen zag ik het al absoluut niet meer zitten. Toch vroegen de gidsen me of ik niet van touw wou veranderen, want dat ik met iemand te traag op gang was. Ik vond ons ritme anders al zwaar genoeg... Die vraag kwam er omdat ik de dag ervoor (of betere: enkele uren ervoor) gezwind naar boven was gevlogen. Ze hadden toen al voorgesteld om een uur later te vertrekken omdat we anders te vroeg boven zouden zijn. Ik was blij dat ik gezegd had dat dat niet nodig was en dat ik liever met de rest meeging. Ik besloot dan ook van nog even af te wachten om van touw te veranderen, of om terug te keren...


Een halte verder wisten ze me toch te overtuigen, hoewel mijn benen op dat moment vooral van pudding leken... Ik nam mezelf voor van tenminste tot 5700 te gaan en daar te kijken of ik nog energie had om verder te gaan. Vlak ervoor kwam namelijk een kort ijsklimstukje en dat leek me op dat moment een goede test.


Wonderwel verteerde ik dat alles redelijk en kwam de energie beetje bij beetje terug. Er werd mij tevens gemeld dat mijn eerdere touwgenoot had opgegeven op 5600m. Een goeie zaak dat ik was veranderd dus, anders had ik mogelijks ook moeten terugkeren. We besloten op dat moment dat we het allendrie wel zouden halen: Walberto (de gids), Jean-Pierre (Canadees en vriend van de Capoeira) en ikzelf. Om nu te zeggen dat het vlot ging zou overdreven zijn! Het is op zich een heel vreemde ervaring, zo in’t donker voetje voor voetje door de sneeuw, in positie gehouden door een touw, stijgijzers en een ijshouweel met als enige beeld de lichtcirkel van je hoofdlamp, de voeten van je voorganger en in de verte een lichtvlek (El Alto).


1 pasje, 2 keer inademen, houweel in de sneeuw, nog een pasje, 2 keer inademen,...


Een voor een vielen er mensen af... Dat was altijd een beetje jammer... Ook moest er dan telkens weer gekeken worden hoe dat dan hergegroepeerd moest worden... Wij drie bleven echter gewoon verder gaan, want niemand wou op ons tempo mee. Achteraf bekeken een beetje vreemd, want ik denk niet dat ik ooit zoveel tijd/energie heb nodig gehad om mijn ene voet voor mijn andere te zetten... Als laatste aan het touw had ik daar overigens ook niet zoveel over te zeggen, buiten op de momenten dat het niet meer zo goed ging... Langs de andere kant werd onderweg wel besloten het tempo wat te drukken om niet te vroeg boven te zijn en daar te lang te moeten bevriezen voor de zon opkwam.


Vooral op het einde ben ik mezelf tegengekomen. Tussen de 6000 en 6050m is er namelijk een stevige ijsbeklimming... Ik was absoluut dood, maar kon toch onmogelijk opgeven op nog geen 100m van de top! Op karakter dus telkens weer die houweel dat ijs in, de voetjes een voor een verankeren in die wand, tien keer ademhalen, en hopsa, meer van dat! Het is moeilijk te zeggen wat er op dat moment het meeste pijn deed, maar ergens bovenaan de lijst staat zeker wel het ademhalen op zich! Hoewel ijskoud, was het bij elke hap naar adem precies of uw longen verbranden!


Daarna was het nog 38 meter stijgen over een richeltje een schoen breed met aan weerszijde een steile flank! Gelukkig was het toen nog donker genoeg en was ik te hard op zoek naar zuurstof om dat alles te beseffen! Tot...


BOVEN!

Walberto, Jean-Pierre en ik dan nog wel als eerste van iedereen die samen met ons vertrokken was! Capoeira is dus een goede voorbereiding ;-) Het zicht was fenomenaal! Zeker 15min later toen de zon opkwam en ik stilaan wat meer opgewarmd raakte! Aan de ene kant in de verte de Yungas (jungle), de andere kant La Paz, El Alto, de altiplano en in de verte het Titikakameer en aan weerszijden de lagere (en twee hogere) toppen van de Cordillera Real! Hoewel dat wat raar klinkt, best een emotioneel moment na zoveel afzien!

Daarna was het weer ernst: 1400m dalen...

 

P.S.: De fotos volgen wat later, want ik heb straks afgesproken met Jean-Pierre om er enkele uit te wisselen

18:34 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 9] | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

03-06-10

De Bucolica...

...of voor de facebookgeneratie onder u: FarmVille! Of het nu van Zynga of van de toch wel eerder gestorven Vergilius afhangt, ‘den boer op’ heeft toch een bepaalde charme...

De voorbije dagen ging ik zoals eerder gezegd op ‘missie’ naar een dubbelproject te Chayanta. Deze keer niet in de gezondheidssector, hoewel BTC daar ook een gezondheidsproject heeft, maar, inderdaard, een landbouwproject. Het project richt zich vooral op “camelidos” (Llama en Alpacas) en Duraznos (perzikken), met als bijkomende component irrigatie.


Zondagvoormiddag zijn we met een delegatie uit La Paz vertrokken voor een 7uur durende trip door de Altiplano, langs Oruro (carnava, weet u wel), naar Macha waar het project zijn hoofdzetel heeft. Macha is en afgelegen dorp in wat gekend is als de koudste streek van Bolivia. De medewerkers wonen en werken 15 dagen non stop op het project, daarna gaan ze 6 dagen naar huis (meestal te Potosi, dat daar op een 3 uur van ligt). Macha is ondermeer bekend om zijn nogal vechtlustige, harde bevolking. Elk jaar vallen er op het plein op 3 mei wel enkele doden tijdens het jaarlijkse Tinku (gevechtsdans, youtube maar even!) gebeuren waar Macha het centrum van is.


Zondagavond zijn we daar dus toegekomen, en na met z’n allen iets gegeten te hebben HOPSA aan het werk. Het project te Chayanta loopt namelijk alles behalve vlot en dat was dan ook de reden van het bezoek. In een vergadering die tot middernacht duurde werden de problemen aangekaart en de rollen voor de komende dagen verdeeld. Ik zou er voor twee dagen op uit trekken naar een uithoek van de provincie Chayanta om infrastructuurwerken te inspecteren en samen met enkele projectmedewerkers interviews af te namen van de boeren die aan het project meewerken. Die streek (Ravelo) ligt gelukkig wat lager en is wat warmer, dus zou het vooral gaan over irrigatie en perzikken :-).


Na een kort nachtje er dus vroeg uit voor het betere veldwerk! Wat volgde was een tweedaagse reis met de jeep (iets anders zou het toch niet halen) langs allerlei pitoreske dorpjes waar vaak ook geen electriciteit of wegen waren. Bijgevolg werd het laatste uurtje wel eens te voet afgelegd, wat gezien het vele bergop/bergaf meteen een goeie oefening was voor de Huayna Potosi die we morgen gaan beklimmen!

De anecdotes zijn te talrijk om ze u allemaal te vertellen, maar die zullen bij de gepaste Karmeliet wel eens naar boven komen! Vergeet dan vooral niet te vragen over de staat van de wegen (respect voor de Nissan Patrol !!!), de vreemde dingen die men mij heeft doen eten (die overigens lekker waren, maar ik herinner me de naam niet), het dorp onderweg waar niemand een nummerplaat heeft omdat alle autos vers gestolen zijn, het dorpje Pitantora en zijn heldin Juana Azurduy, waarom we last-minute helemaal naar Sucre gereden zijn om te overnachten, Don José uit Jiroja, hoe je nu juist perzikken kweekt, wat een Mocochinchi is, ...

Enorm veel verrijkende ervaringen in twee dagen! Helaas is het project op zich een kleine ramp en werd ik door al dat moois  en de hartelijkheid van de mensen net niet depressief over hoe dat project moet aflopen. Maar goed, voorwaarts!


Een kleine selectie van de fotos! Ik hoop dat u van landschapsportretten houdt... (als u ambities heeft tot het ontdekken van een van de mooiste plekken in Bolivia en het vriendelijk vraagt vertel ik u misschien ooit hoe u deze dorpjes die amper op een kaart terug te vinden zijn op uw pad kruist...)

 

03:44 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 9] | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |