22-06-10

De Boliviaanse Stonehenge

Zoals reeds gemeld ging ik niet al te veel spectaculairs doen wegens belastingen en gaan werken in een lang weekend en dergelijke meer, waardoor ik een toch wel bijzondere gebeurtenis op den Boliviaanse feestkalender heb moeten missen :-( Dit is het Aymara - nieuwjaar, dat plaatshad van de nacht van zondag op maandag. Maandag was het hier dan ook verlof... Dat is pas sinds dit jaar, daar de president, zoals ik reeds vertelde ergens in januari, de twee Aymara-hoogdagen van het jaar heeft uitgeroepen tot nationale feestdagen!
Zoals elk jaar, De Aymaras vierden dit jaar hun 5518-de nieuwjaar (!), wordt dit feest gehouden in de ruïnes van Tiahuanaco, niet al te ver van het Titicacameer. Dat is een feest met ongeveer 40.000 mensen die daarheen trekken om deel te nemen aan allerlei rituelen, maar vooral voor de “Willkakuti”. Dat is de zonsopgang op de dag van de winterzonnewende (ja, het is hier putteke winter!) en betekend in een benaderende vertaling “de terugkeer van de zon”, vermits de dagen hier nu op hun kortst zijn en terug langer gaan worden. Dat verschil valt overigens wel nogal mee, want het is hier redelijk dicht bij de evenaar en er is ook geen uurverandering zoals bij ons... Maar ‘t zal het gedacht zijn heh :-)
Eigenlijk is het heel vergelijkbaar aan wat er twee keer per jaar plaatsheeft in Stonehenge. Weliswaar vermoed ik dat dat er hier wat bescheidener aan toegaat, maar onder meer dankzij de Belgische fiscus en mijn lieve werkgever vier ik dit jaar, zoals elk ander overigens, toch maar 1 keertje nieuwjaar...
Wat staat er verder nog op het programma? WERKEN! Misschien vind ik nog even tijd om deel te nemen aan de San Juan - festiviteiten deze week. Da’s morgen op wat geheten wordt “de koudste nacht van het jaar”... Als ik er geraak, verwacht u dan aan verhaaltjes over kampvuren, Té con Té (wie weet nog wat dit is? dan heeft u wel zeeeeeeer goed opgelet!) en hotdogs...

14:54 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 9] | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Werken, werken, zelfs geen tijd voor een uitstapje? Dat zal tegenvallen dan! Maar troost u dat mijn zusje er bijna aankomt. Ze is er al beetje stressie voor. Ik zal nog een paar keer het scenario van 'overstappen op de luchthaven' met haar overlopen voor dat ze vertrekt ;-)

Gepost door: Anne | 27-06-10

De commentaren zijn gesloten.