03-06-10

De Bucolica...

...of voor de facebookgeneratie onder u: FarmVille! Of het nu van Zynga of van de toch wel eerder gestorven Vergilius afhangt, ‘den boer op’ heeft toch een bepaalde charme...

De voorbije dagen ging ik zoals eerder gezegd op ‘missie’ naar een dubbelproject te Chayanta. Deze keer niet in de gezondheidssector, hoewel BTC daar ook een gezondheidsproject heeft, maar, inderdaard, een landbouwproject. Het project richt zich vooral op “camelidos” (Llama en Alpacas) en Duraznos (perzikken), met als bijkomende component irrigatie.


Zondagvoormiddag zijn we met een delegatie uit La Paz vertrokken voor een 7uur durende trip door de Altiplano, langs Oruro (carnava, weet u wel), naar Macha waar het project zijn hoofdzetel heeft. Macha is en afgelegen dorp in wat gekend is als de koudste streek van Bolivia. De medewerkers wonen en werken 15 dagen non stop op het project, daarna gaan ze 6 dagen naar huis (meestal te Potosi, dat daar op een 3 uur van ligt). Macha is ondermeer bekend om zijn nogal vechtlustige, harde bevolking. Elk jaar vallen er op het plein op 3 mei wel enkele doden tijdens het jaarlijkse Tinku (gevechtsdans, youtube maar even!) gebeuren waar Macha het centrum van is.


Zondagavond zijn we daar dus toegekomen, en na met z’n allen iets gegeten te hebben HOPSA aan het werk. Het project te Chayanta loopt namelijk alles behalve vlot en dat was dan ook de reden van het bezoek. In een vergadering die tot middernacht duurde werden de problemen aangekaart en de rollen voor de komende dagen verdeeld. Ik zou er voor twee dagen op uit trekken naar een uithoek van de provincie Chayanta om infrastructuurwerken te inspecteren en samen met enkele projectmedewerkers interviews af te namen van de boeren die aan het project meewerken. Die streek (Ravelo) ligt gelukkig wat lager en is wat warmer, dus zou het vooral gaan over irrigatie en perzikken :-).


Na een kort nachtje er dus vroeg uit voor het betere veldwerk! Wat volgde was een tweedaagse reis met de jeep (iets anders zou het toch niet halen) langs allerlei pitoreske dorpjes waar vaak ook geen electriciteit of wegen waren. Bijgevolg werd het laatste uurtje wel eens te voet afgelegd, wat gezien het vele bergop/bergaf meteen een goeie oefening was voor de Huayna Potosi die we morgen gaan beklimmen!

De anecdotes zijn te talrijk om ze u allemaal te vertellen, maar die zullen bij de gepaste Karmeliet wel eens naar boven komen! Vergeet dan vooral niet te vragen over de staat van de wegen (respect voor de Nissan Patrol !!!), de vreemde dingen die men mij heeft doen eten (die overigens lekker waren, maar ik herinner me de naam niet), het dorp onderweg waar niemand een nummerplaat heeft omdat alle autos vers gestolen zijn, het dorpje Pitantora en zijn heldin Juana Azurduy, waarom we last-minute helemaal naar Sucre gereden zijn om te overnachten, Don José uit Jiroja, hoe je nu juist perzikken kweekt, wat een Mocochinchi is, ...

Enorm veel verrijkende ervaringen in twee dagen! Helaas is het project op zich een kleine ramp en werd ik door al dat moois  en de hartelijkheid van de mensen net niet depressief over hoe dat project moet aflopen. Maar goed, voorwaarts!


Een kleine selectie van de fotos! Ik hoop dat u van landschapsportretten houdt... (als u ambities heeft tot het ontdekken van een van de mooiste plekken in Bolivia en het vriendelijk vraagt vertel ik u misschien ooit hoe u deze dorpjes die amper op een kaart terug te vinden zijn op uw pad kruist...)

 

03:44 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 9] | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hey Broederschap!

Fijn dat ik van achter mijn pc toch ook een beetje mee kan genieten van de geweldig mooie landschappen die jij daar te zien krijgt.

Mijn uitzicht is de laatste weken beperkt tot 'De Chinese muur' en het 'bommapark', als ik al eens verder kijk dan mijn computerscherm. Maar het einde is in zicht, ik denk nog een kleine drie weken en ik kan (eindelijk) mijn boekske afgeven. De verdediging zal voor in september zijn (ergens in de tweede helft).

Ik zou je veel succes willen wensen met je Potosi-avontuur. Hopelijk valt het weer mee en kan je er enorm van genieten!
En als je terug bent, laat je maar weten wanneer we nog eens kunnen skypen hè!

Groetjes!

Gepost door: La Hermana | 03-06-10

De commentaren zijn gesloten.