20-05-10

A devoción del Niño Salsipuedes...

Zaterdagavond was ik uitgenodigd op een zogeheten “Preste”. Net als u op dit moment, had ik er absoluut geen idee van wat dat dan wel mocht wezen :-). Nuja, het was in elk geval iets traditioneel en ik moest deftig gekleed zijn. Gelukkig is dat recentelijk geen probleem meer, hoewel dat tweede kostuum toch niet te lang op zich kan laten wachten als ik aan dit tempo naar dergelijke evenementen blijf gaan :-) Gelukkig was het tot heden steeds in een andere sociale context, dus ik ben nog niet “diee dat altijd da zelfde kostuum aanheeft” :-D


Maar goed, de/het Preste... Is blijkbaar een eerder religieuze, syncretistische gebeurtenis die zich jaarlijks herhaalt. Het speelt zich af in de “grote” familie, in dit geval alle ‘afstammelingen’ van een bepaalde overgrootmoeder. Gezien de grootte van het gemiddeld Boliviaans gezin dus meer dan honderd man. Een iemand neemt de taak op zich om dit evenement te organiseren, die iemand die dat jaar zijn devotie wil laten blijken voor de zeg maar “familieheilige”... In het geval van deze familie is dat de “Niño de Salsipuedes”. Het begint ongeveer rond 7 uur met een misviering ter ere van deze familieheilige, waarna het gevolg naar een feestzaal trekt.


Eens daar aangekomen is het religieuze karakter er wel wat vanaf, en lijkt’t eerder op een Boliviaans trouwfeest :-) Dat wil zeggen: iedereen vanaf minuut 1 op den dansvloer! Dit wel eerder op traditionele wijze, de mannen op een rij en daartegenover de vrouwen op een rij. Bolivianen zijn op feestvlak wel een pak erger als Belgen, en dus staan er op elke tafel 3 flessen (goedkope) sterke drank (Whisky & Rum) en 1 fles cola voor mensen zoals ik die dat toch liever wat verdunnen. Het is overigens geen optie om maar 1 glas te drinken, want er wordt continu getoost op de heilige! Gelukkig is er nog altijd de optie om ook de Pachamama te eren (de trouwe lezer weet wat dit betekend!)... Ik vermoed dat het feit dat iedereen danst hier ook wel wat mee te maken heeft :-) Bijzonder vrolijke boel wel daar! Ik was wel echt ongelofelijk blij als men om kwart na elf dan toch met het avondmaal verscheen!


Dit feest kost hopen geld voor diegene die dit ‘moet’ organiseren. Toch is alles op vrijwillige basis en ‘verkiest’ men reeds 2 jaar op voorhand diegenen die de eer hebben het feest in de toekomst te organiseren. Uiteraard worden die wel wat bijgestaan, maar toch is 2 jaar best weinig om genoeg geld bijeen te krijgen voor zo’n evenement. Er zijn ook wel nog geschenken, gegeven door diegenen die ook in een extra goed daglicht willen staan bij de familieheilige. Zo was er iemand die op dit feest binnenkwam met een heel orkest, die dan een uurtje op verzoek alle traditionele ‘hits’ de revue lieten passeren. Iemand anders kwam binnen met 7 bakken bier, wat ik ten zeerste apprecieerde vermits de verplichting tot drinken(dat viel wat lichter)

.
Rond een uur of twee, na enkele zatte nonkels en tantes in een taxi geholpen te hebben, besloot ik dan dat ik wel genoeg gedanst had ter ere van de familieheilige en heb ik ook mijn schup maar afgekuist!
Hieronder nog een afbeelding van het kinderke (foto van een badge die ik als aandenken kreeg :-) ).


Ik wou u dit alles maandag al melden, maar het is een danig drukke week geweest dat het niet mogelijk was u over mijn laatste exploten in te lichten. Op het programma voor deze week niet zo heel veel speciaals te melden. Volgende week zou het echter kunnen dat ik op reis moet voor het werk, naar de buurt van Potosi! Ik houd u alvast op de hoogte! Het enige spijtige zou kunnen zijn dat ik mijn verjaardag moet vieren met enkel de grote baas als gezelschap, maar ja, ‘t is toch niet zo mijn favoriet evenement.


PS: Gelukkige verjaardag aan Tom en Katleen
PS2: nog eens proficiat met je plechtige communie Anouk! Bij deel 2 van het feest ben ik zeker aanwezig! (met de nodige alpacamutskes en dergelijke!)

Salsipuedes

00:02 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 8] | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Dag Thomas,
Eigenaardige bedoening zo'n feest... maar ik vermoed dat alle redenen goed zijn om te feesten voor de mensen uit Bolivia.
Kijken ze dan niet vreemd als daar zo een gringo op het toneel verschijnt?

Op uw verjaardag niet kunnen feesten? Dat zou pas erg zijn! Maar wij denken, dank zij Lonnetje, toch wel aan jou en dat maakt toch al een beetje goed.

Anne komt overmorgen terug naar huis. Zij heeft al een huurwoning gevonden en mag daar vanaf einde augustus in. Dat is al een heel pak zorgen van haar hart. Zij gaat naar Wijgmaal wonen. Er is een mooi tuintje aan het huisje, waar zij het onderste gedeelte van zal huren, dus Tijgje kan ongestoord mee. Ze zal dan ook maar 6 km van de school wonen, dus op dat vlak zit het ook al mee. De fiets kan dus van stalling gehaald worden

Afgelopen pinksterweekend is het supergoed weer geweest. Dat was heerlijk. Het blijkt echter dat het weer opnieuw zal omslaan. Dat is erg, want wij gaan met 14 jongeren, een aantal volwassen begeleiders en een hoop rolstoelen te voet op bedevaart naar Heppeneert. De rusthuisbewoners kijken daar al een hele tijd naar uit. Ik hoop dat de regen geen roet in het eten gooit.
Ik vraag mij wel altijd af wat de oudjes het meest aantrekt: de jongeren, het feit dat ze eindelijk nog eens naar buiten kunnen, het bedevaartsoord Heppeneert of de koffie en het gebak wat er bij hoort... Maar dat mag ons geen zorg zijn. We ervaren, telkens als we met hen op uitstap zijn, 100% contentement. En dat is wat telt, niet?!

Thomas, maak er een goeie week van en tot binnenkort.

Gepost door: Lener (alias Leen) | 25-05-10

De commentaren zijn gesloten.