14-05-10

StemPlicht/Recht?!

Een ander thema in het expatleventje is toch wel ADMINISTRATIE... Ik weet niet of u zich mijn gevloek nog voor de geest kan halen uit de eerste dagen dat ik hier was. De Boliviaanse autoriteiten moesten er volledig aan geloven wegens gebrek aan efficiëntie en weet ik veel wat nog meer ik hen zoal verweet. Vandaag belichten we hetzelfde thema in de andere richting. Na een en ander gewend te zijn op vlak van ‘tramites’ zoals dat hier heet, wil ik graag de efficiëntie van ons bijna-land ietwat toelichten:-)


Na drie jaar gezever blijkt dat we door de huidige ploeg onbestuurbaar verklaard zijn, en zodoende werd medegedeeld dat er verkiezingen volgen op 13 juni. Of deze al dan niet legaal verlopen kan mij overigens volledig gestolen worden... Doch werd ik slechts gisteren op de hoogte gebracht van hoe ik dan wel zelf volledig legaal kan/moet deelnemen aan dat circus dat de komende maand in Belgïe voorbijtrekt.


Ik moet voor 17 mei, maandag dus, een document tot bij de Belgische ambassade in Lima krijgen dat ervoor zorgt dat papa een volmacht heeft om mijn stem uit te brengen. Dit is ook wel zeer verplicht, vermits dat in ons land nog steeds tot de burgerplichten hoort. Geen enkel probleem, ik wil zelfs stemmen en denk dan ook liever aan stemrecht ipv. stemplicht.


Met de ingevulde documentjes trok ik dus zonet naar het consulaat hier in La Paz. “Sorry, enkel de ambassade in Lima ontvangt deze documenten...” was het antwoord daar. Vermits het over vervroegde verkiezingen gaat, was dat anders te “ingewikkeld”. Wel, daar waar de Belgische staat zich het leven vergemakelijkt is het voor mij niet zo eenvoudig mijn rechten en plichten tijdig te vervullen. Tenzij ik die papieren met DHL tegen een 50-tal euro verstuur en ook niet zeker ben of ze dan wel op 17mei zullen arriveren in Lima... Waarop de bekende boete en dergelijke meer volgen wegens het niet deelnemen aan de verkiezingen. Toch denk ik deze daad van burgerlijke ongehoorzaamheid te zullen moeten stellen, want naar ik vermoed zal de boete daarvoor dus niet veel meer bedragen... Ik betaal liefst maar een keer, en dan nog liever niet aan DHL om mij daarna te frustreren dat’t niet tijdig aankwam... Hoewel ik de overheid ook liever mijn spaargeld niet gun.


Als de heren politici hun “plicht” tot besturen van het land niet nakomen en na drie jaar de moed opgeven, dan beginnen ze gewoon opnieuw en MOET iedereen daar dus maar aan meedoen. Zoals ik al zei, ik WIL zelfs nog meedoen... Maar als ze het mij quasi onmogelijk maken, dan roep ikzelf ook graag “overmacht” in... Ik weet niet in hoeverre ineficiëntie van diezelfde regering omtrent het inlichten van haar burgers over hoe dan wel legaal (& verplicht) deel te nemen aan verkiezingen waarvan de legaliteit zelf al ter discussie staat een grondige reden is om zelf eens de moed op te geven, maar als ik de absurditeit van het geheel hier probeer uit te leggen bekijkt de Boliviaanse secretaresse van het consulaat me alvast met een blik van “het is hier toch zo slecht nog ni precies...”


Ik geef haar gelijk!P.S.: Geachte Majesteit Koning Albert, Koningin Paola, ik draag dit schrijven geheel op aan u en uw familie, daar ik dit epistel schreef gezeten in een mooie sofa onder uw beider portretten in de wachtzaal van het consulaat. U zag er tien jaar geleden een pak beter uit...

UPDATE: Er blijkt nog een andere manier te zijn, die uiteraard niet vermeld wordt, maar die wel in mijn situatie de meest gepaste manier zou zijn om te stemmen. Dit via een volmacht die ik via de diplomatieke post naar papa verstuur samen met een attest van de werkgever dat ik om beroepsredenen in het buitenland verblijf... Dat ik dat zelf moet uitvissen en dat BTC mij andere dingen mailt... symptomatisch...

18:38 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 8] | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Beste Thomas,

Ik kan zelf niet gaan stemmen wegens verblijf in buitenland! Kan je één van de zussen hiervoor motiveren! Laat je niet teveel op de kast jagen door de bureaucratie, het is het hem niet waard! Er zijn zoveel andere plezante dingen! ArrividerLa, Papa

Gepost door: papa | 14-05-10

Oei, thomas, wat een gesukkel... eerst met dat stomme handtekening (zie je vorige verslaggeving) en dan nog eens om die volmacht te kunnen geven...
Ik zou daar niet tegen kunnen en al lang uit mijn 'kas' gevlogen zijn!
Blijkbaar moet je toch een ander soort denkpatroon ontwikkelen als je leeft of werkt in Latijns-Amerika.
Als je op vakantie bent is dat natuurlijk heel anders, dan moét er niks en kan je glimlachen met zulk een levensstijl.. alhoewel dat ook niet helemaal klopt. Ik herinner mij dat wij persoonlijk een hotelletje hadden besproken vooraleer wij de trekking rond de Ausangate begonnen. 5 dagen later - toen we doodmoe terug in dat dorpje kwamen - bleek onze slaapplaats doorverhuurd te zijn. Wij hebben ons ergens anders tevreden moeten stellen met stinkende kamertjes waar we met vieren op 4 vierkante meters moesten slapen. 's Nachts werd het water afgesloten zodat ik niet hoef te beschrijven hoe de toilet op de binnenkoer er uit zag. De matrassen en de vodden dier erop lagen hadden alle kleuren... en het waren niet van de friste..
Enfin.. wij hebben dat overleefd.

De tijd kort af, Thomas. De blokperiode van Lonne begint bijna.. amai en ze ziet nu al lijkbleek. Ik denk dat de madre een beetje moet gaan zorgen voor extra vitaminen zodat de eindstreep toch vlekkeloos kan gehaald worden.

Stel het goed daarginds! En erger je toch maar niet teveel!

Gepost door: Lener (alias Leen) | 16-05-10

Het is allemaal iets.
Ikzelf kan ook niet gaan stemmen wegens dat ik tot 14 Juni bezig ben met mijn tour of duty in Vietnam. Als ik al uberhaupt ginder geraak. De aswolk is weer feest aan het vieren boven het europese luchtruim en schiphol (de luchthaven vanwaar ik vertrek) is alweer gesloten.
Nu, we hebben nog een week een hopen op het beste.
Ik heb een document dat bewijst dat ik niet kan gaan stemmen, maar nu nog de volmacht regelen. Ik denk namelijk net zoals uzelve eerder aan stemrecht dan stemplicht. Schamen doe ik me dood voor al die media figuren die oproepen tot het niet gaan stemmen deze keer!

Gepost door: Siempre | 17-05-10

De commentaren zijn gesloten.