17-02-10

Oruro!

Zo, de werkweek is vandaag eens op woensdag begonnen vermits de voorbije 2 dagen hier feestdagen waren! Er wordt hier op mijn werfje helaas niet gewerkt, daar de directrice van dit instituut heeft geweigerd een document te ondertekenen over de voortgang van de werken. Een beetje onnozel van haar kant, maar goed, dit is Bolivia en niet alles wordt geacht logisch te zijn...Maar aan die frustraties ga ik dit schrijven niet wijten, vermits we dat vanmiddag vakkundig gaan oplossen door nog maar eens te vergaderen. Wel aan hetgene ik reeds vorige week aankondigde: het carnaval in Oruro!


Dat moet volgens mij zowat het grootste evenement van Bolivia zijn, en dus mocht uw verteller daar zeker niet ontbreken! Zaterdagmorgen zijn we vertrokken naar Oruro. Dat is zo’n 3 uurtjes van La Paz en ongeveer op dezelfde hoogte (Altiplano), dus op zich niet zo’n wereldschokkende rit, doch zeer mooi! We zijn daar rond 10u ‘s morgens toegekomen, en toen was de parade al in volle gang. Die begint namelijk rond 7u ‘s morgens... Maar het leek ons toch nuttig eerst even onze spullen op onze logeerplek te gaan afzetten. Er was ook niet echt haast ofzo, want de optocht duurt ongeveer 2 dagen :-)


Dat verloopt als volgt: Elke ‘dans’-groep krijgt een bepaald vertrekuur. De hele tocht duurt voor een groep ongeveer 7u... Da’s dus 7u dansen op zeer oncomfortabel schoeisel in de vlakke zon op 4000m... Zaterdag gebeurde dat volledig nuchter, in het teken van de maagd van Oruro. Ik kan u verzekeren dat het einde van de optocht voor zo’n groep best een emotioneel gebeuren is, met een halfuur geween voor het beeld van de maagd van Oruro. Dit omwille van devotie, maar vooral van pure uitputting... Dat gaat zo’n 23u door, eer alle groepen gepasseerd zijn! Dat zijn dus ONGELOFELIJK veel mensen!
Verder is heel het parcours in de redelijk smalle straten van Oruro afgezet met tribunes die ook nog eens afgeladen vol zitten. Dat zorgt wel voor veel ambiance, want naast de constante aanmoediging voor de dansers, wordt er met waterballonnen en meer van dat fraais heen en weer gegooid, geroepen, ... En uiteraard wordt er daar wel veel gedronken. Een redelijk zotte bedoening!


De dag erna wordt het allemaal een beetje minder serieus voor de dansers. Dan doen ze het voor zichzelf en hun groep. Er wordt dan dezelfde optocht gehouden, maar zonder maskers en in een andere volgorde. Dan zijn ze iets minder nuchter, vermits heel het publiek ter aanmoediging met graagte zijn bier en dergelijke deelt! Op’t einde is het dan ook haast op handen en voeten, maar ze moeten wel aankomen! Er staan namelijk straffen op het niet vervolledigen van het engagement. Dat gaat van geldboetes tot het verbod om te mogen deelnemen het komende jaar. Dat verschilt een beetje van groep tot groep...


Ik zat uiteraard in een tribune, en ook dat valt niet te onderschatten ;-) Ikzelf ben niet zo carnaval-minded (net als Leen :-)), maar ik moet toegeven dat’t me daar in Oruro toch enigszins overtuigd heeft :-) Uiteraard is dat het geheel van: de verplichte poncho wegens anders doorweekt, de vele spuitbussen met schuim, kilo's confetti, ongelofelijke doorzettingskracht van de dansers, de pintjes, het feit dat het hier zomer is, ...


Foto’s? Wel, ik wacht nog even op Marie, die die taak op zich genomen heeft, want zoals u weet ben ik mijn fototoestel al even niet meer tegengekomen... Zodra ze mij ze bezorgt krijgt u ze ook te zien!!! Een ander vrolijk nieuwtje is wel dat ik in Oruro mijn fototoestel heb teruggevonden! Binnenkort dus weer fotomateriaal van eigen hand, en dus ook wat vlotter ter uwer aller beschikking!
Het ga u goed!

16:49 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 5] | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Siemp Ow, ik was het even vergeten, maar: Siemp, ne gelukkige verjaardag!!! Ik vermoed dat dat gisteren was...

Gepost door: Thomas | 17-02-10

Dat was inderdaad de 16de. Merci!
Zelf heb ik er ni veel aan gehad omwille van serieuze drukte op het werk.

Gepost door: Siempre | 19-02-10

Ik heb ook even je blog gelezen, werd tijd precies, want stond wat achter. Leuk om de Boliviaanse avonturen te lezen vanuit Peru. Seg, en als ik dingen zeg die je al gelezen hebt, mag je me onderbreken he. Ik wist niet dat je mijn blog leest :-).
Tot later!!!

Gepost door: Anne | 19-02-10

Link Ik heb zelfs een linkje naar je blog geplaatst op de mijne :-)
Voor diegenen die dit nog niet gezien hadden geef ik'm nog even mee: http://schrootje.waarbenjij.nu

Gepost door: Thomas | 21-02-10

UPDATE Zo, ik wou het liever iets officieler posten, maar vermits Skynet zijn interface veranderd heeft en de loginpagina voorlopig blijkbaar alleen te gebruiken valt met internet-explorer, kan ik dat nu even enkel op deze manier...

De fotos van Oruro:
https://login.belgacom.be/EAIWeb/mbp/loginFlow

Ik heb tevens een artikeltje geschreven voor de blog van't werk. Nuja, u hebt't in minder officiele vorm hier al eens gelezen, maar toch wil ik't u niet onthouden, al is't maar omdat ik't beter ge-lay-out heb:-)... :
http://blogcooperation.be/2010/02/19/ekkeko-y-las-alasitas/

Zo, hopelijk veranderen ze toch een en ander en kan ik het later iets duidelijker posten...

Gepost door: Thomas | 22-02-10

De commentaren zijn gesloten.