02-02-10

Achocalla en Flor de Leche

Zo! Intussen zijn we een nieuwe week en wordt er hier rondom mij druk verbouwd! De penibele situatie boven mijn hoofd is er nog steeds, maar er is verbouwingswerk genoeg, dus is men met iets anders begonnen. Da’s dan toch al een iets dat gerealiseerd wordt! Maar misschien doe ik daar soms ook wel een beetje te negatief over, want als ik er zo op terugkijk, is dat niet het enige :-) Maar dat was niet de reden van dit schrijven.
In het weekend heb ik me namelijk met leukere dingen beziggehouden, vooral dan de zondag. Vermits de plannen hier door het snel veranderende weer (de bergen) ook snel veranderen, hebben we zondag nogal last-minute besloten van het toch niet te ver te gaan zoeken.


Niet ver is ongeveer een 15km, het dorpje Achocalla, dat in de vallei naast La Paz gelegen is. Het hoofddoel van die verplaatsing was een kaasmakerij die “Flor de Leche” heet. Niets spannend aan zal u zeggen, nonkel Frans heeft ook koeien... Inderdaad, zou kunnen, maar hier is lekkere kaas toch iets minder evident! De typische Boliviaanse kaas is een heel vieze variant van feta (wat ik normaalgezien heel lekker vind) waar ik toch liever voor pas... Maar de kazen van Flor de Leche zijn eerder ‘Europees’ van smaak. Ze hebben onder meer Vacherin, Tilsit, Raclette(!),... Dat komt omdat deze kaasmakerij (ambachtelijk!) uitgebaat wordt door een Belg die heel wat jaren geleden trouwde met een Cholita uit Achocalla:-). Nu valt daar voor de rest echt redelijk weinig te doen als het boerenleven u niet in het bloed zit, dus is de mens kaas beginnen maken! De afzetmarkt is nogal redelijk beperkt, vermits de Bolivianen niet heel zot zijn van speciale kazen, maar La Paz is blijkbaar toch groot genoeg om alles verkocht te krijgen. Dat wordt ook wel een beetje in de hand gewerkt door restaurants zoals “Suisse Fondue”, waarvoor hij begonnen is met het maken van zijn Raclette...


Een andere goeie reden voor het bezoek, dat te danken is aan mijn goede Boliviaanse vriend Marsh (die de verantwoordelijke van de kaasmakerij kent), is dat de eigenaar geen Belg zou zijn moest hij niet zelf zijn bier brouwen! Enkel daar te verkrijgen, maar LEKKER!!! Het werd dus nen bourgondische zondag te Achocalla, met Marie, Nele, Marine, Marsh en ikzelf!


Daarna besloten we nog van een wandelinkje te maken door het dorp, maar door het intussen helemaal omgeslagen weer zijn we in de eerste minibus gesprongen die voorbijkwam! Net op tijd zo bleek, want tegen de tijd dat we terug in El Alto (er was gn rechtstreeks vervoer vanuit La Paz) waren, was elke straat veranderd in een vieze, bruine rivier...

DSC03659

DSC03661

DSC03666

DSC03671

DSC03676

DSC03677

DSC03686

DSC03687

DSC03692

DSC03694

DSC03696

DSC03725

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De laatste foto is genomen op de terugweg in El Alto, maar ik wou u hem toch niet onthouden :-) Het telefoonnummer staat boven de deur, dus in geval van problemen...

 

14:05 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 5] | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Dag Thomas, een bourgondisch weekendje... dat zal wel in jouw smaak gevallen zijn!
Ik kwam toevallig op jouw blog en mocht (eerder dan Lonne) je verslaggeving lezen.
Lonne start dus onmiddellijk haar computer, maar tja... de mama was haar voor.
Wat een frustratie.
Gr.!

Gepost door: Lener (alias Leen) | 02-02-10

Wel er rap :-) Ik ben eigenlijk nog niet klaar, maar het internet is hier danig traag dat fotomateriaal eeeeeeeuwen duurt!

Gepost door: Thomas | 02-02-10

Op die foto's lijkt de regen toch nog ver weg!
Moet deugd gedaan hebben, zo'n lekker stukje kaas...

Gepost door: Hermano | 02-02-10

Ik wou er nog ne foto van de overstromingstoestanden bij steken, om u wat gelukkiger te maken met't feit dat't hier ook slecht weer is van tijd, maar het gaat hier te traag, dus zal dat voor nen andere keer zijn!

Gepost door: Thomas | 02-02-10

Goed dat er emigrerende Belgen bestaan om andere emigrerende belgen hun Europese verlangens in te vullen :-).

Gepost door: La Hermana | 09-02-10

De commentaren zijn gesloten.