27-01-10

Bureaucratie

Een diepe frustratie noopt mij tot volgend schrijven: Zoals u weet ben ik mede-verantwoordelijk voor de renovatie van dit pand, u beter bekend als “mijn duivenkot”. Begin deze week ontving ik het heuglijke nieuws dat men direct kon beginnen. Op zich helemaal niets mis mee, ware het niet dat dat hier onderdaks nog steeds een mesthoop annex duivenkerkhof is waar menig Vlaamsche klokkentoren een puntje aan kan zuigen...


Dat komt omdat na de gefaalde poetsactie van enige maanden geleden, de toenmalige directeur van deze dienst een nota stuurde naar dezelfde gemeente waarin we werkzaam zijn. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor onderhoud en herstellingen aan hun patrimonium. Na een klein onderzoek naar het “waarom dat hier nog steeds niet veranderd is” bleek desbetreffend schrijven nooit aangekomen te zijn, oftwel verloren in de volle kilometer tussen beide bureaus...


Beter laat dan nooit, werd nu maandag een nieuwe aanvraag ingediend tot desinfecteren van al wat boven mijn hoofd leeft, sterf en tussen beide handelingen in daar ook achterlaat... Met een, dankzij de wagen van een collega, verbazingwekkende snelheid kwam vandaag al antwoord:


De gemeente acht zich niet verantwoordelijk voor het onderhoud van haar gebouw. Te meer daar de aangevraagde werken plaatsvinden in een omgeving die schadelijk is voor haar personeel, waarvoor zij volle verantwoordelijkheid draagt tijdens de werkuren en inzake diens veiligheid niet ten volle kan garanderen. Dit omdat dergelijke situaties (als die in mijn bureau) haarden van infecties herbergen.


Zoek de contradictie in bovenstaand schrijven! De gemeente wil haar eigen gebouw, waar haar eigen mensen werken, niet onderhouden uit gevaar voor haar eigen mensen die daar nu ook al werken... Maar gelieve uw verslag tijdig in te dienen...
Er werd verder gesuggereerd dat we het eens gingen vragen aan de verantwoordelijke dienst voor afvalophaling, “want die hebben ervaring met vetzakkerij”... Dat gaat helaas ook niet, want die doen eigenlijk zelf niets: die hebben hun budget besteed aan een contract met een privéfirma. In dat contract staat niets over de schoonmaak van overheidsgebouwen... Nuja, in elk geval is het ook hun taak niet en valt hen eigenlijk niets te verwijten.


Maar verder blijf ik dus zitten met een aannemer die niet kan beginnen wegens onwerkbaar vuil en een kuisploeg die niet wil komen kuisen wegens onwerkbaar vuil... Ik denk dat het tijd is voor een éénmansactie, ik vind het hier namelijk al vier maanden onwerkbaar vuil en alle andere partijen (tevens gemeente) mogen dat ook een reden vinden om niet werken!


Bent u ook benieuwd of ik de rest van de week diplomatiek & kalm ga kunnen blijven? Wordt zeker vervolgd!

18:16 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 4] | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

25-01-10

Ekeko & Las Alasitas

decoration

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toegegeven, het klinkt een beetje als een obscure Mexicaanse Mariachi met een koor gezette achtergrondzangeressen, maar niets is minder waar!

Alasitas is de naam van een Boliviaans “festival” in de eerder religieuze zin. Elke stad/dorp doet hieraan mee, maar niet altijd op dezelfde datum. In La Paz wordt dat traditioneel gevierd op 24 januari, gisteren dus... Nu heb ik er niet actief aan deel genomen, maar ter culturele bewustwording van mijn zeer uitgebreid/divers lezerspubliek wou ik het toch even uitleggen. Ook al was het maar omdat ik mij toch heb moeten inhouden geen rommel te kopen op mijn straathoek!

Oorspronkelijk zou het komen van een pre-oogstfeest dat eigenlijk ik september gehouden werd, maar de Spanjaarden (en de Katholieke Kerk) vond dat qua data slecht uitkomen. Dus werd het allemaal wat aangepast! In zijn huidige vorm komt’t eigenlijk vooral neer op het volgende: mensen kopen miniatuurversietjes van dingen die ze anderen het komende jaar willen toewensen. Die worden dan kado gedaan en geofferd aan Ekeko, de Aymara god van de overvloed.  Maar de vreemde mix van vanalles die religie in Bolivia is zorgt ervoor dat ze ook gezegend moeten worden door de pastoor, ter ere van de Heilige Maagd van La Paz...
Alle lagen van de bevolking doen mee en Boliviaanse humor mag zeker niet ontbreken! De onnozelste dingen kunnen gewenst worden! Het traditionele “een goei lief” is veruit het populairste, hoewel de mini-eurotjes, mini-dolarbiljetjes en dergelijk toch ook wel goed verkopen heb ik mij laten vertellen :-)


Ik zou dan ook aan iedereen willen aanraden van het volgende biljet een tiental keren af te drukken, er mee naar uwe pastoor te gaan voor een kleine zegening der papier en inkt, en het dan naast het beeldje op de schouw plaatst voor een kleine rituele verbranding!

decoration

16:57 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 4] | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-01-10

El Clásico del fútbol boliviano

UPDATE: In een overvol stadium (meer dan 50.000 mensen) hebben de blauw met 2-1 bewezen dat ze wel degelijk de besten zijn! Uiteraard wist u dat al langer... Het was blijkbaar een bekerwedstrijd, en zondag is de terugmatch... Ik voel me moreel verplicht om te gaan, maar ik moet er toch nog is serieus over nadenken. En mij een hemelsblauw pulleke aanschaffen want anders mag ik nimeer mee ;-) Grappig detail: daar waar bij ons de voetbal gesponsord wordt door een op dit moment moeilijk te verkrijgen biermerk, is het hier verboden om alcohol te drinken in het stadium, omdat dat anders met al dat vuurwerk te gevaarlijk zou zijn... Ik vind persoonlijk dat vuurwerk gevaarlijker, maar langs den andere kant zouden 50.000 zatte Bolivianen in een stadium ook geen pretje zijn... (btw: hier is er eigenlijk geen Stella-schaarste en staat dat op de kaart van de helft van de cafés -> ontwikkelingsland?)

decoration

Geloof het of niet, maar dinsdag ga’k naar de voetbal! Mensen die mij kennen, weten dat dat een beetje tegen mijne natuur is, maar zoals zal blijken heb ik helaas geen keuze... Al moet ik toegeven dat ik er toch wat naar uitkijk...
Sinds 2007 ben ik namelijk fan van voetbalclub Bolivar. Op zich een contradictio in terminis zal u zeggen, ik fan van een voetbalclub, maar nood breekt wet!

Er zijn drie grote voetbalclubs in La Paz, waarvan er twee in eerste klasse spelen. Dat zijn ‘Bolivar’ en ‘The Strongest’ (ook wel gekend als ‘Tigre’). Het is volledig onmogelijk om gene kant te kiezen, en dus heb ik, om wat rust te vinden, voor Bolivar geopteerd. Ik had evengoed de anderen kunnen kiezen, dat speelt gene rol, zolang ge maar kiest! Op die manier wordt er dan verwacht dat ge nuttige bijdragen levert aan de discussie die nu al sinds 1925 aan de gang is: wie is nu eigenlijk den beste? Een open vraag, maar geen stelling in nemen is wel overdreven ongeïnteresseerd, dus doen we dat!


Dinsdag speelt ‘mijn ploeg’ dus, en wel tegen de aardsrivaal! Het belooft, zoals steeds heb ik mij laten wijsmaken, een zeer spannende derby te worden, waar vooral veel eergevoel mee gemoeid dient te zijn... Of nu de blauw (ook gekend als ‘wij’) of de geel ventjes gaan winnen? Ik word verwacht er steevast van overtuigd te zijn dat dat blauw wordt en ik zeker niets geel in mijn klederdracht mag vertonen. Op zich niet zo’n probleem :-)
Ik houd u op de hoogte van deze toch wel zeer spannende erezaak!


Voor meer info over de helden van morgen;-) : http://www.bolivar.com.bo/

14:07 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 4] | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

12-01-10

Parasieten zijn het!

Goedendag! Alvast bedankt voor uw reacties op dit medium (en voor zij die niet reageren, ook bedankt voor het lezen). Dat wordt te weinig gezegd, maar dat wil niet zeggen dat’t niet wordt gedacht!


In het weekend had ik weer bezoek uit Peru. Toch had ik met het bezoek enigszins anders voorgesteld dan zoals het verliep en wel om de volgende redenen. Vrijdag zijn we met z’n vieren (Marie, ik en de 2 collega's uit Peru) Libanees gaan eten. Dat kwam omdat zij in een klein stadje werken waar je enkel Peruaans kan eten en ze wel eens wat anders wouden. Ik was daarvoor nog al naar de Libanees geweest en ‘t is daar eigenlijk echt lekker!


Daarna zijn we op stap geweest, maar de collega's uit Peru haakten nogal rap af, want een van de twee (‘tis een koppel) was ewa mottig. Ikzelf had ook wel wa last van mijn maag, maar ik had dan ook superveel gegeten ‘s middags (ik had een vergadering over mijn ‘functie’ op het projectbureau). Daardoor had ik dan ook ni al te veel Libanees gegeten.


Den dag erna kon ik eigenlijk met moeite uit mijn bed, tenzij om om het halfuur mijn record op de 10 meter naar de wc scherper te stelen. Op zich een heel hindernissenparcours gezien de dringendheid, met het daarbijkomende dilemma aan de finish met wel kant ge u best eerst naar de wc richt. Vrolijkheid alom dus ten huize Goddyn in La Paz!
Uit beleefdheid heb ik dan maar een berichtje gestuurd naar de rest om me te excuseren dat ik niet deel zou nemen aan de rondleiding door La Paz, want dat er waarschijnlijk te weinig wc’s op het traject stonden. Ik kreeg meteen antwoord dat dat inderdaad een probleem was waar zij mee te kampen hadden. Vooral bij Marie was het redelijk ernstig, en dus werd de tour blijkbaar afgebroken voor een doktersbezoek. Dat werd gevolgd door een huisbezoek van het labo voor een bloedname en een staaltje... Ik was intussen al in een iets verder gevorderd stadium van de miserie, en vond dat dat misschien toch allemaal wat overhaast was voor mijn persoon.


De zondagochtend werd ik gewekt met een berichtje dat Marie naar het ziekenhuis moest! Ik ben uit solidariteit maar meegeweest. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt ook eens met de dokter te praten, en die vond dat ik beter naar huis ging om op het labo te wachten! Een uurtje later hadden ze daar reeds resultaten van, en ook ik had hetzelfde! Gelukkig minder erg, dus ik moet voorlopig geen 2 dagen slijten in een Boliviaans ziekenhuis! Ik voel me voor de moment ook wel beter, op een lichte doch zeer constante hoofdpijn na... Vandaag ken ik het definitieve verdict! Dat zal waarschijnlijk zeggen: doe maar niets...


Ik had me het weekend lichtelijk anders voorgesteld, maar bon, tmoest er nekeer van komen zeker...

Ahja, voor de geïnteresseerden, hieronder nog een foto van de mottige çois die mij dit allemaal aandoet! :

decoration

14:37 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 4] | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

06-01-10

Driekoningen!

Het is al van vorig jaar geleden dat ik hier nog is langskwam. Hoog tijd dus voor nen update van de laatste feiten uit mijn Boliviaans leven.


Na mijn aankomst heb ik het zeer kalm gehouden, ook wel omwille van een redelijk groot spreekwoordelijk zwart gat na mijn leuke en veel te korte vakantie in België. Daardoor lag de productiviteit en de hoeveelheid aan bloggenswaardige feiten extreeeeem laag. Een klein chanceke heeft die nutteloze werkweek gelukkig een beetje verkort. Ik had nog een half dagske congé staan voor donderdagnamiddag. Hier werd sowieso niet gewerkt donderdagnamiddag, dus heb ik dat half dagje maar in de voormiddag genomen er nen hele van gemaakt :-).


Achteraf bleek dat een zeer nuttige beslissing! Daardoor konden we namelijk al in de voormiddag de bus nemen naar Coroico, waar we Nieuwjaar gingen vieren. Coroico is niet zo groot en als daar iets te gebeuren valt zitten alle hotels direct vol. Helaas waren we te laat om te reserveren. Het enige dat nog te reserveren viel was een vierdaags verblijf in een (schraal) hotel met een heel toeristisch programma waarvan ik het meeste toch al gezien heb aan de toch wel extreem hoge prijs (voor Bolivia) van 150 dollar. Da’s de helft van een Boliviaans maandloon (toch dat van mijn collega-ingenieurs hier op de gemeente) en ook voor mijne portemonee teveel. Daarbij, ik wou zaterdag terugkomen. Soit, daarom dus geen hotel en beter op tijd vertrekken! Dat bleek de juiste beslissing, want toen we aankwamen was er echt niks meer vrij. Na lang zoeken hebben we uiteindelijk in het laatste pensionnetje dat ons nog restte de allerlaatste kamer kunnen bemachtigen! Voor de toch wel iets betere prijs van 14 dollar voor het ganse verblijf :-). Nu eerlijk gezegd was dat ook teveel, maar anders was’t de bus terug naar La Paz, dus dan laat ne mens al is rapper van zich profiteren!


Nieuwjaar zelf heb ik doorgebracht op een feest ergens aan de rand van de jungle. Maar na een tijdje ging dat vervelen en zijn we terug naar het dorp gegaan, alwaar het legendarische feest op het dorpsplein nog volop aan de gang was! Dat is trouwens gedurende heel mijn verblijf niet gestopt, want zaterdagmiddag was het nog steeds vollenbak bezig. Het fijne is ook dat er heel veel mensen van La Paz aanwezig zijn, dus altijd onverwachte bekenden in de buurt! De dag erop (ik kan geen 3 dagen non-stop nieuwjaar vieren :-)) zijn we dan naar een deftig hotel met zwembad gegaan om daar wat te verfrissen. Uiteindelijk hebben we daar van 11 tot 8 aan het zwembad zitten babbelen met mensen uit Tarija (zuid-Bolivia). Zeeeer sympathieke mensen, dus ik denk dat ik daar binnenkort is op bezoek moet!


Vrijdagavond was nogal tam, maar vermits ons hotel op 30m van het dorpsplein was, was niet op stap gaan geen optie. Toch heb ik de schade weten te beperken en om 2u lag ik er totaal oververmoeid dan toch in.
Zaterdag zijn we dan met onze nieuwe vrienden uit Tarija wat gaan sightsee-en rondom Coroico, maar niet al te lang, want om 2u hadden we onze bus alwaar naar La Paz.

Deze week probeer ik opnieuw op zoek te gaan naar motivatie om het werk hier weer eens deftig aan te vatten. In’t begin van de week was dat hopeloos, maar intussen begin ik toch op gang te komen! Ik denk dat dat ook komt omdat ik toch al wat beter gerecupereerd ben van de voorbije festiviteiten :-)


Ohja, ik heb ook een collega uit Peru op bezoek. Deze keer niet in mijn huis, want zijn papa woont hier in La Paz (da’s nen Boliviaan die trouwde met een Belgische, maar sinds enkele jaren zijn die gescheiden en woont hij terug hier) en hij kwam die bezoeken voor Kerstmis en Nieuwjaar. Wel interessant hoe anders het BTC-werk in Peru is! Voor diegenen die daar de mogelijkheid en de nodige interesse toe hebben, het is de moment om u in te schrijven voor de volgende selectie (TOM!) van VDOS.


Voila, er rest me enkel nog iedereen ne gelukkige nieuwjaar en een goei 2010 te wensen. Ook in 2010 blijft u massaal welkom op deze blog en uiteraard voor de dapperen die hun vliegangst, geldzorgen en gevoelige maag weten te overwinnen: welkom in La Paz!

PS: nu ik aan die geldzorgen en nieuwjaarswensen denk, nog een kleine anekdote in de marge.  Met Nieuwjaar kunde hier best een gele, rode of groene onderbroek aanhebben (de kleuren van de Boliviaanse vlag). De betekenis van deze vreemde gewoonte is als volgt: Bij de jaarovergang in geel ondergoed hoort een jaar vol financiële voorspoed. Rood is uiteraard de kleur van de liefde, en groen de kleur van de hoop. Ik hoop da ge de juste slip aanhad! Ik wens ze u in alle geval allendrie, want wie wil nu kiezen!

15:56 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 4] | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |