25-01-10

Ekeko & Las Alasitas

decoration

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toegegeven, het klinkt een beetje als een obscure Mexicaanse Mariachi met een koor gezette achtergrondzangeressen, maar niets is minder waar!

Alasitas is de naam van een Boliviaans “festival” in de eerder religieuze zin. Elke stad/dorp doet hieraan mee, maar niet altijd op dezelfde datum. In La Paz wordt dat traditioneel gevierd op 24 januari, gisteren dus... Nu heb ik er niet actief aan deel genomen, maar ter culturele bewustwording van mijn zeer uitgebreid/divers lezerspubliek wou ik het toch even uitleggen. Ook al was het maar omdat ik mij toch heb moeten inhouden geen rommel te kopen op mijn straathoek!

Oorspronkelijk zou het komen van een pre-oogstfeest dat eigenlijk ik september gehouden werd, maar de Spanjaarden (en de Katholieke Kerk) vond dat qua data slecht uitkomen. Dus werd het allemaal wat aangepast! In zijn huidige vorm komt’t eigenlijk vooral neer op het volgende: mensen kopen miniatuurversietjes van dingen die ze anderen het komende jaar willen toewensen. Die worden dan kado gedaan en geofferd aan Ekeko, de Aymara god van de overvloed.  Maar de vreemde mix van vanalles die religie in Bolivia is zorgt ervoor dat ze ook gezegend moeten worden door de pastoor, ter ere van de Heilige Maagd van La Paz...
Alle lagen van de bevolking doen mee en Boliviaanse humor mag zeker niet ontbreken! De onnozelste dingen kunnen gewenst worden! Het traditionele “een goei lief” is veruit het populairste, hoewel de mini-eurotjes, mini-dolarbiljetjes en dergelijk toch ook wel goed verkopen heb ik mij laten vertellen :-)


Ik zou dan ook aan iedereen willen aanraden van het volgende biljet een tiental keren af te drukken, er mee naar uwe pastoor te gaan voor een kleine zegening der papier en inkt, en het dan naast het beeldje op de schouw plaatst voor een kleine rituele verbranding!

decoration

16:57 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 4] | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.