18-01-10

El Clásico del fútbol boliviano

UPDATE: In een overvol stadium (meer dan 50.000 mensen) hebben de blauw met 2-1 bewezen dat ze wel degelijk de besten zijn! Uiteraard wist u dat al langer... Het was blijkbaar een bekerwedstrijd, en zondag is de terugmatch... Ik voel me moreel verplicht om te gaan, maar ik moet er toch nog is serieus over nadenken. En mij een hemelsblauw pulleke aanschaffen want anders mag ik nimeer mee ;-) Grappig detail: daar waar bij ons de voetbal gesponsord wordt door een op dit moment moeilijk te verkrijgen biermerk, is het hier verboden om alcohol te drinken in het stadium, omdat dat anders met al dat vuurwerk te gevaarlijk zou zijn... Ik vind persoonlijk dat vuurwerk gevaarlijker, maar langs den andere kant zouden 50.000 zatte Bolivianen in een stadium ook geen pretje zijn... (btw: hier is er eigenlijk geen Stella-schaarste en staat dat op de kaart van de helft van de cafés -> ontwikkelingsland?)

decoration

Geloof het of niet, maar dinsdag ga’k naar de voetbal! Mensen die mij kennen, weten dat dat een beetje tegen mijne natuur is, maar zoals zal blijken heb ik helaas geen keuze... Al moet ik toegeven dat ik er toch wat naar uitkijk...
Sinds 2007 ben ik namelijk fan van voetbalclub Bolivar. Op zich een contradictio in terminis zal u zeggen, ik fan van een voetbalclub, maar nood breekt wet!

Er zijn drie grote voetbalclubs in La Paz, waarvan er twee in eerste klasse spelen. Dat zijn ‘Bolivar’ en ‘The Strongest’ (ook wel gekend als ‘Tigre’). Het is volledig onmogelijk om gene kant te kiezen, en dus heb ik, om wat rust te vinden, voor Bolivar geopteerd. Ik had evengoed de anderen kunnen kiezen, dat speelt gene rol, zolang ge maar kiest! Op die manier wordt er dan verwacht dat ge nuttige bijdragen levert aan de discussie die nu al sinds 1925 aan de gang is: wie is nu eigenlijk den beste? Een open vraag, maar geen stelling in nemen is wel overdreven ongeïnteresseerd, dus doen we dat!


Dinsdag speelt ‘mijn ploeg’ dus, en wel tegen de aardsrivaal! Het belooft, zoals steeds heb ik mij laten wijsmaken, een zeer spannende derby te worden, waar vooral veel eergevoel mee gemoeid dient te zijn... Of nu de blauw (ook gekend als ‘wij’) of de geel ventjes gaan winnen? Ik word verwacht er steevast van overtuigd te zijn dat dat blauw wordt en ik zeker niets geel in mijn klederdracht mag vertonen. Op zich niet zo’n probleem :-)
Ik houd u op de hoogte van deze toch wel zeer spannende erezaak!


Voor meer info over de helden van morgen;-) : http://www.bolivar.com.bo/

14:07 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 4] | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Zelfs geen gewoon blauw, maar babyblauw... Past mooi in je garderobe :)

Gepost door: Hermano | 18-01-10

Gewoon roepen op de scheidsrechter. werkt altijd :)

Gepost door: Siempre | 19-01-10

How, past goed op uw woorden heh vriendschap, het is NIET babyblauw, maar HEMELSblauw (celeste)!

Gepost door: Thomas | 19-01-10

Met als ploeglied:

http://www.youtube.com/watch?v=uvgARVEhMNA

Gepost door: La Hermana | 19-01-10

Haha, allesinds toch hevige fan :-) Ik dacht dat er nog bij te melden maar 'k vond da er wa over. Ik ben blij dat iemand anders het ter sprake brengt!

Gepost door: Thomas | 19-01-10

Ontwikkelingsland heeft 1 voordeel: Het ontwikkeld zicht nog...
Wij gaan enkel achteruit...

Gepost door: Hermano | 21-01-10

En natuurlijk moet ontwikkeld eigenlijk ontwikkelt zijn met een T

Gepost door: Hermano | 21-01-10

Dag Thomas,
Met een geamuseerde glimlach heb ik (weliswaar een beetje later) je commentaar gelezen ivm de voetbalmatch die er zou aankomen en de hartverscheurende keuze die je hebt moeten maken om je te vervoegen bij één van de supportersploegen.
Het klinkt allemaal zo ridicuul, maar sowieso wijkt het Boliviaanse gedrag van voetbalfans volgens mij niet zoveel af van het gedrag de voetbalfanaten in ons eigen landje.
Daarbij hebben de 'groten' er alle baat bij dat voetbal geëerd wordt... het draait immers om vreselijk veel geld. Ik vermoed dat niet anders is in Bolivia.

In elk geval heb jij nu een cool blauw truike. Ik denk dat je daar wel mee staat (hi).

Nu nog wat over onze plaatselijke activiteiten. Gisteren hebben we de aangekondigde 'kienavond' (voor minder ingewijden heet dat soms ook bingoavond) gehad ten voordele van T'ikani-Perú. Het is een succes geweest. De zaal zat afgeladen vol. Alle mensen hadden rode wangen van de spanning en het geconcentreerd luisteren.
Onze neefjes en nichtjes hadden in het begin wat moeite om de spelregels onder de knie te krijgen. Ik vond het hilarisch. Zij kwamen opdagen met schelpjes, knoopjes, dobbelstenen,... en allerlei andere prularia om op de afgeroepen nummers te markeren op hun kienkaart. Dat werkte natuurlijk langs geen kanten. Die hulpmiddeltjes werden algauw vervangen door professionele kien-'tsjoepkens' zoals dat hier benoemd wordt. (zo van die platte rondjes waar je doorheen kan kijken, zodat de nummers nog gelezen kunnen worden).

In elke geval... geen van de vrienden of familieleden hebben de hoofdprijzen kunnen binnenhalen. We lootten namelijk 5 mooie designmeubelstukken uit en dat is voor jonge koppeltjes een welkom item.
Geen nood... velen hebben in elk geval een nieuwe hobby gevonden. Je bent gewaarschuwd.

Tot binnenkort!

Gepost door: Lener (alias Leen) | 24-01-10

De commentaren zijn gesloten.