04-11-09

Takesi!

Zoals in de vorige post vermeld wandelde ik het overgrote deel van het voorbije weekend de “Takesi”. Dat is een tweedaagse toch die vanuit de Altiplano over de Andes naar de veel lager geleden en tropische Yungas-streek voert.


Na heel wat voorbereidingen vrijdagavond (zoals het maken van een deftige spaghettisaus om mee te nemen voor zaterdagavond), zijn we na een mislukte poging om op tijd te gaan slapen en met vroeg opstaan (5.30) zaterdag vol goede moed vertrokken in een minibusjes naar het begin van de tocht. Dat was nog wel een eindje rijden, en ik denk dat we tegen halftien - tien uur uiteindelijk wel vertrokken waren.

Het begon op 4000 meter (altiplano-hoogte), maar tging direct redelijk bergop naar de bergpas die een 700m hoger lag! Dat kostte ons een anderhalf uurtje incl. pauze, en daar was ik best wel tevreden mee!
Vanaf dan was het hoofdzakelijk bergaf in een kaal doch redelijk spectaculair berglandschap. Het overgrote deel is een redelijk goed bewaard incapad met redelijk scherpe stenen. Ik heb meermaals de idiote douanebeambten vervloekt die besloten hadden mijn pakket met bergschoenen (dat normaal donderdag moest aankomen) nog 3 dagen langer te houden omdat de routine dat vraagt (1 kans op twee)... Met mijn sloefkes over die rotsen en scherpe stenen was nogal een marteling, maar goed, afzien hoort er voor de volle honderd procent bij zeker...

Ik was dan ook overgelukkig toen we op een plaats aankwamen die redelijk geschikt was om ons tentje op te zetten! Helaas waren we niet zover geraakt als ik gehoopt had.. Mijn 3 bezoeksters moesten namelijk in de late namiddag van zondag ten laatste aankomen om op tijd in La Paz te geraken, want ze hadden maandagochtend zeer vroeg hun vlucht en moesten nog inpakken enzo...


De spaghettisaus werd opgewarmd en met alle moeite van de wereld (de hoogte, toch?) kregen we een kampvuurtje in gang voor een gezellige avond op 3500m. Iedereen lag ongeveer in zijn bed om 9u, behalve uw verteller die eerder tot de slapelozen behoort.
Zonder een oog dicht te doen, ben ik om 6u ‘s morgens dan weer uit mijn tent gekropen van miserie, om te genieten van een mooie zonsopgang boven de jungle in de verte! Helaas was op dat moment mijn fototoestel even zoek en wou ik de rest niet wekken door al te enthousiast te beginnen zoeken...

Normaal gingen we om 8u vertrekken, maar diegenen die hun bus moesten halen geraakten niet uit hun bed, en dus was’t een uurtje later :-) Weer op pad!


Onze kampplaats was min of meer op de overgang tussen hooggebergte en Yungas, dus de tweede dag werd’t rap heeeel warm en tropisch! Gelukkig kwamen we geleidelijkaan ook meer tussen vegetatie terecht (diegenen die zich mijn Chorro-verhaal herinneren kennen dit al...) om te eindigen in de jungle!


Door de hitte en de vermoeidheid was de tweede dag echt loodzwaar. Daarbij kwam nog eens dat’t dan toch begon door te dringen dat er een bus moest gehaald worden (niet door ons, wij bleven nog een dagje), dus af en toe werd er al eens iets harder gevloekt en getandenknarst, maar al bij al was ook deze wandeldag een topdag!


Rond 5u waren we dan in Chojlla, het eindpunt van de Takesi! Helaas voor de dames vieren ze hier ook 1 november en was het echt redelijk lastig nog een nuchtere ziel te vinden met een busje... Uiteindelijk is dat wel in orde gekomen en hebben wij nog een eindje meegelift naar Yanacachi, een iets groter gehucht waar we op’t gemak gingen uitblazen terwijl zij zich naar La Paz haastten...
Veel logement was er niet meer vrij in Yanacachi, maar uiteindelijk hebben we dan toch iets gevonden (helaas zonder stromend water, thad al even niet meer geregend)! Stinkend en wel hebben we ons dan maar tussen de feestende Bolivianen (een fles Singani, alle buren en iemand met een gitaar) begeven voor een zeer fijne allerheiligen!
Ook wij moesten de dag erna teruggeraken naar La Paz en dat bleek evenmin evident, vermits heel het dorpje in zijn bed lag met een kater... Met veel overtuigingskracht en gespeur hebben we de enige geheelonthouder uit de buurt dan toch kunnen overtuigen om ons naar huis te brengen!


De rit zelf was op z’n zachtst gezegd verschrikkelijk! Een absolute afrader voor mensen met een zwak hart, een zwak spijsverteringsstelsel of hoogtevrees! In elke bocht stonden er wel kruisjes voor de busjes die op een minder fortuinlijk moment de 200m diepe afgrond niet konden ontwijken... Onze minibus kantelde ook, maar gelukkig aan de juiste kant van de weg... Toch was ik er daarna een pak minder gerust op, want er was wel 't een en ander geraakt... Maar, bij leven en welzijn werd dit bericht getypt en zoals het hoort deze week toch ook even een kleine nagedachtenis van de minder fortuinlijken...

Ik ben weer in La Paz!

Mijn bezoeksters hadden diezelfde tocht in het donker afgelegd, en ik zou absoluut niet met hen willen ruilen! Zij behoorden weliswaar ook tot de overlevenden, maar't ging toch allemaal niet zo vlot heb ik achteraf vernomen. Hun chauffeur is ergens halverwege langs een ravijn gestopt en dreigde hen achter te laten als ze niet belachelijk veel meer betaalden ('s nachts)! Dat hebben ze dan ook gedaan, en ik vermoed dat niemand hen ongelijk zou geven... Ze hebben in elk geval hun vlucht gehaald en zetten hun wereldreis verder richting Fiji!

Zo, dat was het hopelijk niet al te langdradig verhaal van de Takesi! Ik heb geprobeerd een fotomontage te maken die u hopelijk kan bezichtigen op de volgende link, kwestie van het eens wat interactiever te maken :-) In de montage: Malte, Pete, Marie, Laura, Evy, Katia & ikzelf!

 

01:41 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 2] | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Dag Thomas

Met heel veel interesse je artikel gelezen. Zeker het verhaal van de schuiver met het busje komt me erg bekend voor. Het filmpje met de foto's zien er veel te mooi uit, je krijgt onmiddellijk zin om de rugzak uit de kast op te diepen en richting Bolivië te trekken. Maar nee hoor, wij vliegen namiddag naar Zaragoza, eerder geboekte vlucht om Lonne te bezoeken, enkel het doel van de reis is natuurlijk achterhaald. Heb gisteren en vandaag met Anne onze trekking naar Patagonië voorbereid, dus eigenlijk is mijn hunker naar Bolivië niet echt op zijn plaats. Thomas, geniet van het land, de mensen, maar wees vooral voorzichtig.


Eric

Gepost door: Eric | 04-11-09

QHqey broerie! Geweldige foto's en weer een iets TE spannend verhaal eigenlijk. Gelukkig dat wij alles pas achteraf weten, want vrees dat de slapeloosheid in België anders ook serieus zou toenemen.. Hier gaat alles zn gewone gangetje, behalve dan dat ons oma tegenwoordig eerder cyberoma genoemd kan worden ;)
Geniet er maar van ginder!xx

Gepost door: 't zusje | 04-11-09

Dag Thomas,
Weer een heleboel avonturen verder, zo mag ik lezen. Je fotomontage is ook machtig mooi! Het geeft ons hier in het Belgenlandje een goede indruk van de streek waar je bent, maar vooral geeft het heel veel zin om de plaatselijke contreien te verlaten...

Ik hoor van Lonne dat mijn reactie op je vorig verslag een beetje mis is overgekomen. Ik weet ook echt wel dat jij dat met de uitleg bij de foto zo niet hebt bedoeld! Ik wilde er een grap over maken, maar ik besef dat het lachwekkende in mijn reactie totaal ontbrak!

Waarschijnlijk speelde ook hier weer mijn positie in mijn dagelijks leven mee. Ik maak heel veel dingen mee in mijn dagelijks werkveld. Automatisch leg ik dan linken(ook als die niet zo bedoeld zijn). Het is niet altijd simpel voor de mensen die met mij moeten leven...vraag het maar aan Eric.
Groetjes en veel plezier in Bolivië.

Gepost door: Leen | 04-11-09

Yow

Hehehe Takesi is wel nen zwaardere kam als den Choro he ;-) Maar ge hebt wel ne gemane chance gehad met het weer! Toen ik hem de laatste keer heb gedaan heb ik hem omhoog moeten klimmen in een hagelstorm, we hebben toen juist achter de kam in die mijn moeten schuilen. Ik weet niet of je die gezien heb want het daar ze niet heel opvallend maar dat is zo een oud gedrocht 400m achter de kam. We zijn die toen een beetje gaan verkennen en blijkbaar was da nogal een groot doolhof, bijzonder spannend met een boliviaans gemaakt pillampje. We hebben toen de volle twee dagen regen gehad en die rivier die je tegen het einde moet oversteken was dan ook een kolkende watermassa geworden. We waren toen in een gelijkaardige groep als in Madidi, en daar moet ik dus geen tekening bij maken. Hoe we toen iedereen over het water hebben gekregen weet ik echt niet, maar de hoja sacrada was wel weer een hart onder de riem. How is everyone doing there? Geeft iedereen daar zeker de groeten van mij! Veel van de vroegere mensen terug tegen het lijf gelopen? Lucia, Pamela, Analuu, Chancho,...? En hoe is het nachtleven daar geworden? Mongo's nog aan het draaien zoals het moet of is the Orange club nu the place to be? Ik zag da ge Evo al waart gekruist maar den deal was samen op de foto hee!

Hug

El Bushman

Gepost door: El Bushman | 05-11-09

Hehe! Twas inderdaad een chanceke dat ik het zonder bushman ook wel overleefd heb! Mssch was dat ook wel dankzij de Hoja Sagrada:-)
Ik heb nog niet heel veel tijd gehad om de oude crew op te zoeken, behalve Analoo dan! Normaal gingen we den tocht doen met haar scouts en la Chu ging ook mee, maar door een last-minute verandering zijn we appart gegaan...
Chanchito kon niet want die is net papa geworden blijkbaar... ben nog ni in contact...
Over het nachtleven valt niet te klagen, maar ik heb constant bezoek gehad tot nu, dus echt volledig verkend heb ik het nog niet. Mongo's is blazing as ever, Target is een pak beter geworden, Orange ben ik nog ni geraakt :-) Casa Duende is dicht, maar ik ben opgenomen in het plan voor een kickass heropening in januari! Ze hebben gevraagd of ik iets hiphop ineen wou steken! Voorlopig kan ik daarvoor denk ik wel rekenen op Alto Stylo (die ik af en toe is tegenkom) en Los Imbéciles de la 5essencia die even broederlijk zijn als altijd!
Pikant detail: Chamillo Atomico is gesplit ;-)! Alfonseka heeft zijn studio trouwens ondergebracht bij de mama van een van die twee jovenes :-)
Ik heb gehoord dat uw dame overigens ook niet in België blijft, dus mssch is dat het moment om is af te komen?!
ChauChau!

Gepost door: Thomas | 05-11-09

De commentaren zijn gesloten.