09-10-09

Una presidente (deel 2)

DSC02114X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de foto hierboven ziet u Jan, onze grote baas, die even een ladder opklimt om een watertank van een centro de salud te controleren :-)

Diegenen die er vroeg bij waren met het vinden van deze blog weten dat ik eerder eens postte dat ik er geen politieke mening op mag nahouden in dit land wegens mijn semi-diplomatieke betrekking. Daarom verwijderde ik de foto van de president die hier vroeger links de pagina sierde voor eentje van mezelf onderweg. (zie bericht van 24/05/09 "Una presidente")

Wel, vanmorgen moest ik niet gaan werken omdat Jan gisterenavond of eerder deze nacht gebeld werd dat hij bij diezelfde niet nader genoemde president verwacht werd:-) Daarom heb ik nu dus wat tijd om hier wat te schrijven, en, jawel, meer dan een halfuur met Lonneke te bellen!!!

Dus, een kleine, korte beschrijving van de week: Vermits Jan bijna even nieuw is als wij, gaat hij deze maand alle projecten van CTB in het hele land bekijken. Dinsdag begon hij in El Alto, ons project, voor de hele week. Voor ons is dat goed, want zo krijgen wij ook ineens alle informatie en bezoeken we samen alle hospitaaltjes enzo. Dat kan soms heel lang duren omdat iedereen daar zijn zegje wil doen en de punctualiteit van de Bolivianen, wel, op z'n zachtst gezegd een mythe is :-) Maar de week bestond dus uit presentaties in het projectbureau (ook in El Alto) en bezoeken aan kleine gezondheidscentra.

Van die bezoeken wil ik er graag 2 vermelden die de situatie mooi samenvatten.

Woensdag waren we uitgenodigd op "het begin der werken" van een groot ziekenhuis. Ik was een beetje verbaasd te zien dat daar eigenlijk al een hele structuur stond die gewoon moest afgewerkt worden. Blijkbaar waren ze er in 2004 al eens aan begonnen (grote plaat boven de ingang met alle namen van betrokkenen erop). Helaas was de structuur heel slecht uitgevoerd en zijn ze maar gestopt... Onder die grote plaat zo mogelijk nog een grotere: begin der werken in 2005... ze waren zogezegd nog eens begonnen, omdat het een verkiezingsjaar was, maar na de verkiezingen even rap weer gestopt:-) Nu, 2009, was't dus de derde keer dat ze eraan gingen beginnen! Wij daar op ons paasbest het volkslied zingend, iedereen die belangrijk was een speechke en dan ter afsluiting de hymne van El Alto (ik had gelukkig een spiekbriefke, want niet meezingen wordt absoluut niet geapprecieerd:-))... Alle buren een hapke en een glas cola, want oh ja, in december zijn er weer gemeenteverkiezingen! Maar gelukkig regelen wij nu de vooruitgang en controle op het project, zodat de derde keer misschien de goeie zal zijn!

Gisteren waren we weer van die hospitaalbezoekjes aan't doen... En als je er een gezien hebt, hebt je ze eigenlijk allemaal gezien, want ze zijn allemaal van dezelfde architect, die duidelijk niet al te graag creatief uit de hoek komt... Normaal droppen we daar redelijk op't onverwachts binnen, maar gisteren waren ze precies op de hoogte van onze komst:-) De Belgische vlag wapperde vrolijk boven een klein hospitaaltje in El Alto en een heel ontvangstcomité van Cholitas (u weet wel...) en de voorzitter van het commité van de wijk stond klaar met zakken confetti :-) Ik heb dus nog heel de dag vol confetti gehangen... Na de gebruikelijke rondleiding moesten we dan weer een (deze keer zeer vies) hapke eten en een glas cola drinken terwijl iedereen zijn zegske deed. Ik doe dat allemaal af als een banaliteit, maar in feite is het ongelofelijk hoeveel een klein kliniekske kan veranderen op een plaats waar de dichtsbijzijnde overdag als er minibusjes rijden op bijna een uur is en 'snachts helemaal geen. Omdat't meestal ook een zeer aangename plek is om samen te komen, hangt er heel wat sociaal leven vast aan die kleine centra. Het doet dan ook deugd te weten dat uw belastingsgeld niet helemaal weggegooid wordt!

Voila, 't is weer eens op het punt gekomen dat ik u mag feliciteren van het gelees zolang vol te houden! Dees weekend hoor u vast en zeker meer! Als beloning nog een zichtje op La Paz:

DSC02025X

16:06 Gepost door Gustave in [Bolivia_02_Maand 1] | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Hallo Thomas,
Ik was enkele dagen achtergeraakt met het lezen van je relaas. Het is wel leuk om je reilen en zeilen wat op te volgen.
Ik kan er mij wat bij voorstellen hoe kleine hospitaaltjes gemakkelijk uitgroeien tot centra waar mensen elkaar tegen het lijf lopen, waar het leven geleefd wordt.. Misschien is dat een stuk van ons belastinggeld, alhoewel ik er wel overtuigd van ben dat er over de hele wereld veel meer gedaan zou kunnen worden... maar goed daar komt dan weer mijn kritische geest waar de bevrijdingstheologie (voor zover je daarmee bekend ent) een grote rol speelt. Later krijgen wij wellicht de kans nog eens om daar verder op in te gaan.
Soit, wat Lonneke betreft, zij was dolblij dat ze je zo lang heeft kunnen spreken en blijkbaar ging dat dan ook nog betrekkelijk vlot.
Momenteel zitten Eric en Lonne in de Chaveehut in de Ardennen voor een afsluitweekend van de klimschool. Meestal is dat een leuke bedoening.

Het ga je goed, Thomas. Tot je volgende verslaggeving.

Gepost door: Leen | 10-10-09

Ook ik heb intussen de weg gevonden naar je blog. Leuk om dat daar een beetje te kunnen volgen. Chapeau dat je moed hebt om alles zo uitgebreid uit te schrijven. Ik heb daar precies niet altijd even veel goesting voor en als die goesting er is, is er meestal te weinig tijd.
Ik ben intussen weer eventjes thuis, en heb het nu erg druk met de voorbereidingen voor mijn volgende reizen. Gek he, loopbaanonderbreking hebben en het toch geweldig druk hebben?! Geen tijd om me te vervelen.

Ik herken je foto's van La Paz direct, leuk om terug te zien. Als je eens tijd hebt moet je zeker eens een wandeling gaan doen, beetje buiten de stad. Ergens in een canyon, soort als Valle de la Luna (u misschien wel gekend). Ik zoek het eens op in mijn fotoboeken, want dat was echt keimooi daar!

Hou je goed daar en tot het volgende verslagje!

Gepost door: Anne Schr | 14-10-09

Via Lonne worden wij ongelooflijk gedetailleerd op de hoogte gehouden van de stand van zaken wat je appartementsperikelen en projectbehuizing betreft. (Zij heeft me zelfs weer volmondig toegelaten om reacties op je blog te schrijven.)

Het is me een toestand in La Paz. Op vakantie gaan in Latijns-Amerika is duidelijk wat anders dan er te moeten werken, vermoed ik. Het werktempo ligt daar natuurlijk beduidend lager en de efficiëntie zal nog een beetje aangeleerd moeten worden. Maar dat zijn natuurlijk weer standpunten die op die manier door een westerse bril worden gezien....

Van bril gesproken.. wij hebben vanmorgen 2 uren gespendeerd om een nieuwe brif voor Eric te gaan kopen. Het werd hoog tijd dat die man multivocale glazen kreeg. Een nieuw montuur (na minstens 10 jaar) was daarbij geen overbodige luxe, vonden wij. Het oplossen van de wekelijkse "rompecabezas" uit De Morgen. Je weet wel... dat "vele werk" dat jij ons op professionele wijze wist te beperken :)

Het is al redelijk laat op zaterdagavond. Ik ga nog even verder genieten van mijn "Bolivar", een lekker blond biertje uit de wereldwinkel dat geproduceerd wordt met o.a. quinoa uit Bolivië. De moeite waard om eens te drinken als je daar de kans voor krijgt. (De Bolivar bestaat trouwens ook in donkere uitvoering)

Tot volgende keer!

Gepost door: Leen | 17-10-09

De commentaren zijn gesloten.