28-07-07

Standard Bolivian Time

Eigenlijk is er een vierde, minder planbaar luik aan ons project: wachten & openbaar vervoer…

 

Dat wachten valt meestal nogal mee, temeer daar we vaak zelf te laat zijn… Toch zijn er grenzen. Zo waren wij gisteren slechts een halfuur te laat, terwijl we daarna nog twee uur moesten wachten tot iemand ons kwam mededelen dat onze afspraak niet doorging!

De grootste reden voor de vele dode uren gewacht is het verkeer, of eerder het openbaar vervoer.

Zo rijden er net als bij ons wel bussen, maar die zijn niet zo dik gezaaid en hebben geen vaste uren. Ge staat dus op straat te WACHTEN tot er ene voorbij rijdt… Even efficiënt dus als rijk proberen te worden in een casino : gokken!

Gelukkig is er ook een ander systeem van openbaar vervoer, nl. de zogeheten mini’s. Dit zijn minibusjes, type volkswagen transporter, waar ze naast de drie gebruikelijke banken er nog een vierde hebben proberen in te rammen, met succes! Voor de meeste Bolivianen is dit niet echt een probleem, gezien mijn gestalte hier al als groot wordt aanzien. Wij moeten onszelf echter altijd tiendubbel vouwen om erbij te kunnen.

Deze minibusjes volgen een bepaald traject dat er vanvoor op staat, en door de ‘vocero’ (de man met de stem, niet de chauffeur!) heel de tijd door het vensterke wordt geroepen om klanten te lokken (en omdat er nog veel mensen zijn die niet kunnen lezen).

“Prado – Perrez – por un Boliviano, un Boliviano – Prado - Perrez”

Ook de mini’s lossen onze problemen ni op, want die rijden alleen maar als er genoeg volk in zit. Anders rijden ze stapvoets of staan ze stil terwijl diee vocero zijn allergrootste best doet om boven de andere vocero’s (want er zijn veeeeeeeeeeeel mini’s) uit te schreeuwen. Den truk is dus van de mini te kiezen met den beste vocero en waar al redelijk veel volk inzit! Ne mini vinden is dus geen probleem, wel het WACHTEN tot hij vol zit…

Prijs/kwaliteit zijn de mini’s echter de beste keuze, want voor een 25 eurocent de man zijn we al gauw meer als een uur op weg naar ons hiphopcafé in El Alto.

Kwa efficiëntie is er voor mensen zonder auto als wij natuurlijk nog de aantrekkelijke taxi-optie. Het probleem is dat dat voor grote afstanden echter nogal duur is - 2.5 euro, ne mens wordt hier gierig – en vooral dat ze enkel de weg degelijk kennen binnen het eigen stadsdeel!

 

Buiten het gewacht gaat alles wel redelijk vlotjes en heeft ons schema maar een paar dagen vertraging. Daar gaan er zeker nog twee bijkomen, want vandaag en vannacht is het hier het feest van het jaar. Hoewel da hier elk weekend wel  beweerd wordt, nu echt! Ergens geloof ik het wel, want de mensen zijn hier deze week al elken avond aan het oefenen geweest in parken en op pleinen. Met een klein cassettercorderke staan ze daar dan met ne man of 50 te volksdansen als oefening voor het grote feest van vandaag.

Ik houd u op de hoogte! (maar waarschijnlijk pas maandag ;-) )

 

bus

De keer toen de bus wel kwam...

18:16 Gepost door Gustave in [Bolivia_week_2] | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Nog veel "wacht-plezier"!!! En zorg dat da project in orde komt, hè!
By the way, ik heb wat reclame gemaakt voor uw blog op het Joker-forum, dus verwacht maar wat extra bezoekers...

Gepost door: Tessa | 29-07-07

De commentaren zijn gesloten.