26-07-07

Rafaga de Viento in La Paz!

Zoals beloofd de uitleg omtrent ons project…
Eigenlijk is het niet één project, maar een drieluik.
Het eerste deel van ons project is het geven van workshops aan schoolkinderen. Hiervoor werken we samen met verschillende NGO’s, zoals Fodei, WaynaTambo en Proyecto de Vida. Deze NGO’s werken onder andere samen met bepaalde scholen waarin grote groepen kansarme kinderen zitten, en ze geven er extracurriculaire activiteiten zoals leren werken met de computer, of zoals in ons geval workshops breakdance. Het moeilijke is dat ze ons vragen van er ook wat intercultureel leren in te verwerken… We zullen nog zien hoe dat afloopt…
Een tweede, groter deel van onze tijd gaat naar het opzetten van een soort cultureel centrum. Dit heet het “HipHop Café- 4 Elementz” en is reeds met succes opgestart in Leuven en Amsterdam. De bedoeling is een plaats te bieden aan de verschillende actoren en geïnteresseerden in het hiphopgebeuren in een bepaalde stad. In dit geval is dat La Paz. Gezien de scene hier redelijk verdeeld is tussen de verschillende stadsdelen gaan we het hier een beetje anders aanpakken. Alternerend zal het de ene keer in La Paz centrum zijn en de andere keer in El Alto. Deze laatste plaats is de armere wijk, die hoger gelegen is, en topologisch nogal afgescheiden ligt van de rest (op 4000m). De bedoeling van het wekelijks switchen van locaties is dat de jongerengroepen uit beide stadsdelen elkaar leren kennen in een positieve sfeer, en zo eventueel komen tot samenwerken aan verschillende projecten omtrent hiphop(een subcultuur die volledig aansluit bij hun leefwereld). De bedoeling is tevens dat na ons vertrek dit café ook blijft voortbestaan…
Het derde, en zwaarste, deel van ons project is het opnemen van een CD. Dit sluit aan bij het HiphopCafé doordat we de verschillende groepen die er naartoe komen laten samenwerken aan deze CD. De interculturele uitwisseling gebeurd hier doordat we enkele van de beste Belgische producers een aantal nummers (4CD’s) hebben laten componeren, waar we hier verder mee zullen werken. Omgekeerd vragen we aan de locale groepen van eigen accenten toe te voegen en teksten te schrijven voor deze nummers.

Het lesgeven in de scholen staat sinds vandaag op punt, en we zijn onszelf gaan voorstellen in de klasjes, waar iedereen laaiend enthousiast was!

Voor het hiphopcafé hebben we al een perfecte, vaste locatie in El Alto en zijn we vollop in onderhandeling voor een zaal in het centrum. Daar verloopt het wat moeilijker, daar we geen budget hebben en het centrum wel van een iets hogere klasse is… De stuurgroep is wel al volledig samengesteld, en bestaat uit 3 breakdancers en 3 rappers + de directrice (Théresa, een zalig mens!) van IntiMarka(locatie El Alto). Het ontwerp van de posters en flyers komt normaal morgen binnen, en dan gaan wij zelf ons van onze mediathiekste kant laten zien in de vorm van verschillende radio en tv optredens.

De CD begint ook stillaan vorm te krijgen. De mensen van IntiMarka willen het proces financieren, de meeste groepen hebben hun nummers gekozen en zouden klaar moeten zijn tegen 10 augustus. De enige beslissing die nog echt moet genomen worden, is of we het gaan opnemen in verschillende thuisstudios, wat charmanter is, of we kiezen voor een ultraprofessionele studio (onderhandeling bezig). Da hangt ook wel een beetje samen met de keuze van de mensen van IntiMarka, of ze vinden da we zoveel steun verdienen. Clodi is nogal goe in die dingen vastkrijgen, dus ik denk da we professioneel gaan gaan!

Zoals ge ziet, we zitten hier echt ni stil. Ook op andere manieren beweegt er hier wel ’t een en ’t ander. Na drie jaar ben ik gisteren terug beginnen breakdancen (als we workshops gaan geven nogal essentieel). Op 3650m is dat moeilijk evident te noemen. Zo was ik na 15min totaal leeg, had ik last van spierverzuringen en een licht hoofdpijntje. Daarom: meer van dat! Ook voor onze nevenactiviteiten zou een beetje beweging wel is geen kwaad kunnen. Het plan is om tegen het einde van ons verblijf de Potosi te beklimmen (geen zorgen, onder vakkundige begeleiding!). De Potosi is ne besneeuwde bergtop van een kleine 6088m hoog die het meest aangeraden wordt voor beginnende bergmensen. Foto’s van onze grootste uitdaging in Bolivia volgen zeker! Om de Potosi te temmen, en uit onze gestoorde interesse, staat op het programma: maandag, woensdag en vrijdag Capoeira-training; dinsdag, donderdag en zaterdag breakdancetraining met de heren die ons helpen met het breakdance- deel van ons project. Uiteraard is dat het ideale schema, en zal het ons totaal ni lukken van 6 dagen per week te sporten. Gelukkig is door de stad wandelen al nen extreme vorm van bewegen, want niks is hier plat en, o ja, die hoogte! De mensen hier zweren bij liters Coca-Thee, mijn mama bij Diamox… Ik weet’t zelf ni zo goe, “When in Rome, act like Romans”, en vermits de president ne coca-boer (cocalero) is, is het al bijna een anti-nationalistische daad van ertegen te zijn .
Wederom geen zorgen, hoewel cocaïne gemaakt wordt van Coca, hebde ongeveer een ton cocablaadjes nodig om ene gram cocaine te maken + de hele afdeling kuisproducten van een grote supermarkt en een halve apotheek. In kleine hoeveelheden daarentegen, helpt’t naar’t schijnt het lichaam meer zuurstof op te nemen, en steekt da in een groot deel van de locale producten, want ook de mensen hier hebben het ni altijd gemakkelijk met de hoogte! Misschien moet ik mijn Indische chae-gewoonte hervatten…

DSCN4306

DSCN4309

Wat beelden van de training...

02:51 Gepost door Gustave in [Bolivia_week_2] | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Woeha! Bert Anciaux zou trots op jullie zijn moest hij dit lezen! Probeer te weten te komen welke posten die tv/radio-optredens zijn en of ze eventueel via internet bekijk/beluisterbaar zijn, dan kunnen we hier in België, met de gezellige kletter-regen tegen de ruit (pittig detail weliswaar), wat schermstaren naar jullie helden-activiteiten daar in Bolivië! En als dat niet lukt....Vraag dan met aandrang en met de complimenten van Rita en onze Marrek dat ze je een versie van jullie faamheid meegeven op dvd voor de kleinkinders;)! Bij voorbaat dank!

Gepost door: Rita en onze Marrek | 26-07-07

Het doet wel deugd om te lezen dat het wat begint te vlotten.
Trouwens hoogtestage is zooo overroepen!! nu is het bloeddoping al wat de klok slaagt...
slu

Gepost door: C'ést bon pour le moral | 26-07-07

De commentaren zijn gesloten.